Liisa Jokinen: Katutyyli – parasta katutaidetta | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Liisa Jokinen: Katutyyli – parasta katutaidetta

Teksti ja kuvat Liisa Jokinen

Enää ei tarvitse keskustella siitä, onko muoti taidetta vai ei. Tottakai se on! Mutta entä se muoti ja tyyli, jota näemme arjessa ihmisten päällä? Onko katutyyli taidetta?

Yleensä ajatellaan, että taideteos on taidetta silloin kun taideinstituutiot, niin sanotusti skene, hyväksyy kyseisen teoksen taiteeksi. Itse ajattelen, että samaan tapaan kuin kauneus on katsojan silmässä, niin on taidekin. Jos jokin teos – olkoon se sitten piirros, performanssi tai asukokonaisuus – antaa minulle iloa, inspiraatiota, tuoreen näkökulman tai uusia ajatuksia, niin kyse on taiteesta.

Nykyisin kotikaupunkini on New York. En keksi parempaa ja kiinnostavampaa paikkaa katutyylien kuvaamiseen.

“Itseilmaisu ja itsehyväksyntä ovat tärkeimmät keinot, joilla voi löytää oman persoonallisen tyylin”, kuvailevat newyorkilaiset Elisa Goodkind ja Lily Mandelbaum, äiti ja tytär StyleLikeU-projektin takana. Goodkind ja Mandelbaum haluavat osoittaa, miten kapea ja rajoittava muotiteollisuuden kauneus- ja muotikäsitys on. Kun ihminen pukeutuu oman mielensä ja sydämensä mukaan eikä muodin käskyjä noudattaen, lopputulos on aito.

Yvan Rodic, Facehunter-blogin perustaja, kehottaa ensimmäisen kirjansa esipuheessa kaikkia tulemaan siksi, mitä olemme. “Trendit ovat kuolleita. Meistä kaikista tulee oman tyylimme kuraattoreita, ja lopulta omia itsejämme”, Rodic ennustaa.

Kun metsästän kuvattavia omiin katutyyliblogeihini, yritän löytää juuri tällaisia trendien ohi ja yli katsovia oman polkunsa kulkijoita. Usein ne kaikkein inspiroivimmat pukeutujat ovat iäkkäämpiä ihmisiä. Mitä kauemmin elää, sitä varmemmin löytää oman tyylinsä.

Parhaat tyylibongaukset saavat minut tuntemaan pakahduttavaa riemua. Tekee mieli kiljua! Ei pelkästään siksi, että sain hyvän tyylin vangittua, vaan siksi että saan kohtaamisista niin paljon iloa ja inspiraatiota.

Oli katutyyli taidetta tai ei, ainakin se toimii minuun kuin taide. Innostaa, ällistyttää, ja ihastuttaa.

Kirjoittaja on katumuodin asiantuntija. Hän on Hel Looksin ja Nyc Looksin perustaja, sekä freelancetoimittaja-valokuvaaja.

For Fashion's Sake blogikirjoitukset
Mirva Saukkola: Niukkuuden eleganssi
Lue lisää näyttelystä.