Meret Oppenheimin ja John Kørnerin näyttelyt avautuvat EMMAssa | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Meret Oppenheimin ja John Kørnerin näyttelyt avautuvat EMMAssa

13.02.2018

 

EMMA ‒ Espoon modernin taiteen museossa avautuu Meret Oppenheimin yllätyksellistä surrealismia esittelevä näyttely Mielen peilit. Samanaikaisesti avataan myös tanskalaisen John Kørnerin kokemuksellinen installaatio Tripoli-Lampedusa.

 

Meret Oppenheim: Mielen peilit 14.2.–12.8.2018

Mielen peilit on laaja katsaus Meret Oppenheimin (1913 Berliini–1985 Basel) monimuotoiseen taiteeseen, joka ulottu yli viidelle vuosikymmenelle. Näyttelyssä on noin 200 teosta: esinehybridejä, maalauksia, grafiikkaa, piirroksia, koruja ja kokeellista muotia sekä taitelijan runoja.

Meret Oppenheim oli surrealismin radikaali uudistaja, joka erottui selkeästi miespuolisista aikalaisistaan. Salvador Dalin ja Max Ernstin suurieleisestä taiteesta poiketen Oppenheimin surrealismi oli älyllistä, leikkisää ja perinteisiä sukupuolirooleja haastavaa. Hän halusi kyseenalaistaa modernissa yhteiskunnassa vallitsevia normeja ja uskoi, että mieli on androgyyni.

Oppenheim käytti erityisesti muotia keinona tutkia identiteetin rajoja, ja loi yllättävillä materiaali- ja esineyhdistelmillä mitä mielikuvituksellisimpia asusteita ja koruja. Surrealistina Oppenheim uskoi runouden, mielikuvituksen, unien, piilotajunnan ja luonnon voimaan, ja hän pyrki yhdistämään taiteen ja elämän. Taideteoksen tuli aiheuttaa muutos katsojassa.

EMMAn näyttelyarkkitehtuurin lähtökohtana on kuraattori Tiina Penttilän konsepti, joka peustuu surrealisteille tärkeään ajatukseen: mieli kuvataan talona erilaisine huoneineen. Neljä erilaista tilaa - kuriositeettikabinetti, buduaari, unitila ja peilisali - avaavat Oppenheimin taidetta surrealismille ominaisten elementtien ja tunnelmien kautta.

Oppenheimin tuotannon lisäksi mukana on myös valikoima samanhenkisiä teoksia hänen taiteilijaystäviltään, kuten Man Raylta (1890–1976) ja Daniel Spoerrilta (s. 1930) sekä valokuvia ja muotokuvia Oppenheimista itsestään.

Näyttelyn teoskokonaisuus on koostettu eurooppalaisista yksityisistä ja julkisista kokoelmista. Osin EMMAn kuratoima näyttely perustuu kokonaisuuteen jonka takana on keräilijä-galleristi Thomas Levy (LEVY Galerie, Hampuri), joka henkilökohtaisesti tunsi Meret Oppenheimin. Tuotannollinen yhteistyökumppani on ARTOMA Art and Cultural Management.

 

John Kørner: Tripoli – Lampedusa 14.2.– 29.7.2018

Samanaikaisesti Oppenheimin näyttelyn kanssa avataan John Kørnerin (1967, Århus) yhden teoksen näyttely. Kørner on muuntanut EMMAn Areena-tilan kolmiulotteiseksi maalaukseksi, johon katsoja voi kävellä sisään. Katsojan edessä kohoava jättimäinen aalto kätkee sisäänsä kaksi venettä, johon toiseen voi nousta tanssimaan.

Kørnerin taide ammentaa oman aikamme polttavista kysymyksistä, kuten esimerkiksi globaalista epätasa-arvosta. Taiteilija kysyy minkälaista hyvinvointia arvostamme ja haluamme yhteiskunnassa edistää. Hänen lähestymistapansa on poliittinen, mutta samalla runollinen ja merkityksiä avoimeksi jättävä. Poikkeuksena moniin pakolaiskriisiä käsitelleisiin viimeaikaisiin taideteoksiin nähden teos ei kuvaa pakolaisia. Se kuvaa pikemminkin meitä itseämme. Taiteilija kysyy, onko pohjoismainen hyvinvointiyhteiskuntamme vaarassa vai onko kyse haluttomuudestamme jakaa osaksemme kertynyttä vaurautta? Tanskalaisen sanonnan mukaan ”Festen fortsætter - Juhlat jatkuvat”, mutta kenen osalta?

 

Lehdistökuvat: https://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/
Salasana: emmamuseum

 

Lisätietoa:

Pilvi Kalhama, museonjohtaja, EMMA
pilvi.kalhama@emmamuseum.fi 

Arja Miller, intendentti, EMMA
arja.miller@emmamuseum.fi, +358 50 336 1980

Tiina Penttilä, Meret Oppenheim: Mielen peilit -näyttelyn kuraattori, amanuenssi, EMMA
tiina.penttila@emmamuseum.fi, +358 46 877 2420

 

#emmamuseum #IamMeret #KornerEMMA

Espoon Tapiolassa sijaitsevan EMMA – Espoon modernin taiteen museon kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. Arkkitehtonisesti vaikuttavassa professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa WeeGee-talossa sijaitsevat EMMAn näyttelytilat ovat pinta-alaltaan Suomen suurimmat. Puhdaslinjainen moderni arkkitehtuuri tukee EMMAn, Saastamoisen säätiön ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmien sekä vaihtuvien näyttelyiden kokemuksellista esittämistä.