Sarah Morris: Ammattimainen tunkeutuja | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Sarah Morris: Ammattimainen tunkeutuja

 

Sarah Morris on luonnehtinut itseään ammattimaiseksi tunkeutujaksi. Hän on onnistunut keräämään materiaalia elokuviinsa muun muassa Pekingin olympialaisista, Rion karnevaaleista, Oscar-gaalasta sekä Bill Clintonin työhuoneesta Valkoisessa talossa. Elokuva Strange Magic (2014) vie katsojan muun muassa tähtiarkkitehti Frank Gehryn työhuoneeseen ja ranskalaisen luksusmerkin salattuun parfyymitehtaaseen. Tunkeutujaa auttaa se, että hän on taiteilija. ”Taide on passi, joka hyväksytään kaikkialla”, Morris sanoo.

Morris tekee rinnakkain sekä elokuvia että maalauksia. Elokuvat ovat eräänlaisia kuvakollaaseja, joissa alkuperäinen ääniraita on vaihdettu elektroniseen musiikkiin. Maalaukset taas jakautuvat mittaviin seinämaalauksiin, viileän dynaamisen geometrian leimaamiin abstrakteihin kankaisiin sekä piirustuksiin, joiden pohjaksi hän säännönmukaisesti valitsee jonkin kulttielokuvan julisteen.

Morrisin taiteen juuret ovat eurooppalaisen modernismin perinteessä, mutta tämän päivän digitaaliseen aikaan päivitettynä. Maalauksia ja elokuvia yhdistävät teoskokonaisuudet viittaavat usein johonkin suurkaupunkiin. Yhteisenä lähtökohtana ovat paikallisen arkkitehtuurin ja muun visuaalisen miljöön tarjoamat impulssit yhdistettyinä tunkeilija-tarkkailijan havaintoihin kaupunkien sisäisestä, psyykkisestä olemuksesta. Morris itse sanoo olevansa kiinnostunut ”urbaaneista, sosiaalisista ja byrokraattisista typologioista”.

Samalla kun Morrisin taide punoutuu monin säikein modernistisen kuvataiteen ja arkkitehtuurin historiaan, hän tarkastelee kriittisesti modernismin ihanteiden romuttumista ja tämän prosessin yhteiskunnallisia seurauksia. Modernismi antoi meille paljon hyvää ja kaunista, mistä Tapiolassakin on paljon esimerkkejä aina WeeGee-talosta lähtien. Mutta se antoi meille myös globaalien suuryritysten logojen koristaman anonyymin lasi- ja teräsarkkitehtuurin, joka hallitsee Keilaniemen ja Ruoholahden merellistä maisemaa.

Näyttelyn kuraattori Timo Valjakka

Kuvat: Ari Karttunen / EMMA