Jotta meidät muistettaisiin | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Jotta meidät muistettaisiin

Taide pysyy, taide on. Taide lohduttaa ja on monin tavoin koettavissa. Tästä on oivana osoituksena taas hiljattain pitämäni Taide friskaa- tuokio ikäihmisille vanhustenkeskuksessa. Taide friskaa mieltä - on moniaistinen räätälöity projekti, jonka avulla taidetta viedään sinne, mistä ei itse enää niin helposti tulla taiteen luo.

EMMAn aitojen taideteosten taidepakkikokoelmaan kuuluva Petri Ala-Maunukselan Sarjasta pilvisiä päiviä - taideteos toimi muistamisen apuna, vei mielikuvamatkalle avioparin yhteiseen muistojen maisemaan, paikkaan jota kumpikin sattui samanaikaisesti ajattelemaan. Oliko se yhteinen kesäpaikka vai se sama puu jonka alla aina istuttiin, sitä en tiedä. Eikä tarvitsekaan tietää. Muisto toi taas uuden yhteisen kokemuksen yhteisen taipaleen iltapuolella.

Hevosenpää- veistos Yuan- dynastian ajalta 1200-luvulta viritti keskustelemaan taiteen pysyvyydestä, tuoreudesta, raikkaudesta ja puhuttelevuudesta, sekä rinnasti omiin muistoihin lapsuudesta maatilalta. Oppaana ja välittäjänä tunsin voivani tuoda uusia oivalluksia ja yhtymäkohtia elettyyn elämään.

Mutta mikä tärkeintä, kukin osallistuja sai mahdollisuuden välittää jotain omasta elämästään. Esimerkiksi siitä, kuinka eräs herra 12-vuotiaana ompeli pikilangalla pohjalliset hiihtokenkiinsä tai tervasi suksiaan nuotiolla. Hän jakoi meille muille kuulijoille oman elämänsä hiljaista historiaa, sitä joka  jatkuu nyt  tarinana uusille polville.  Muisto ja oma kokemus on nyt jaettu, lohduttavana, muuttumattomana ja kuitenkin alati muuttuvana.

Samalla tavalla taide vaikuttaa. Vuosisata toisensa perään on ihminen tehnyt taidetta. Hän on tulkannut ympäröivää maailmaansa, tehden sen näkyväksi ja katsottavaksi ja pysyväksi. Jotta meidät muistettaisiin.

Koska itse olet antautunut taiteen vietäväksi, antanut sen viedä omille teilleen? Voisiko taideteos antaa sinulle uuden kokemuksen, mielenmaiseman tai muiston?  Viimaisina syyspäivinä EMMA antaa oivallisen paikan seisahtumiseen. Kokeile ihmeessä, anna taiteen tehdä vaikutus!

Kirjoittaja on EMMAn museolehtori

Lisää uusi kommentti