Kuriirina Kiinassa | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Kuriirina Kiinassa

Do you like silk? Kiinalainen taksikuski kyselee minulta matkalla Hangzhoun Silkkimuseoon. En ole ihan hereillä, joten museon sijasta päädynkin paikallisen silkkikaupan pihalle, jossa myydään veli guud silkkituotteita. Pikaisen neuvottelun jälkeen olemme uudelleen matkalla museoon, jossa minua jo odotetaan.

Kansainvälisten näyttelyiden järjestäminen on monimutkainen prosessi, johon liittyy paljon esivalmisteluja. Kun näyttelystä ja lainaehdoista on sovittu, alkaa teosten kuljetusten valmistelu ja suunnittelu. Kuriirityö on olennainen osa kuljetusjärjestelyjä ja usein myös vakuutusten ehtona. Kun on kyse korvaamattomista museoesineistä, esineet pyritään pakkaamaan ja kuljettamaan niin, ettei vahingossakaan pääse tapahtumaan mitään.

Mikä sitten on kuriirin rooli tässä prosessissa? Kuriiri, useimmiten konservaattori, tarkastaa esineiden kunnon ennen kuljetusta. Samanlainen tarkastus tehdään uudelleen, kun esineet saapuvat perille. Mikäli kuljetuksen aikana esineille on tapahtunut jotain, se tulee ilmi tarkastuksessa. Kuriirin toinen tehtävä onkin varmistaa  pakkaamisen ja kuljetuksen onnistuminen. Kuriiri on tietenkin myös oman museonsa edustaja, joka hoitaa mahdolliset paikanpäällä tehtävät neuvottelut kuljetusliikkeen edustajien, museon edustajien, tulliviranomaisten… niin ja niiden paikallisten taksimiesten kanssa. Toisinaan, ja varsinkin Kiinassa, nämä neuvottelut käydään elekielellä.

Kuriirilta vaaditaan oman ammattitaidon lisäksi diplomaattisia taitoja ja tilannetajua. Luulen, että on lähes mahdotonta neuvotella kasvonsa menettäneen kiinalaisen kanssa yhtään mistään. Pitkästä pinnasta ja kokemusta matkustamisesta erilaisissa paikoissa ja olosuhteissa ei ole haittaa. Olen pitänyt mielessä kollegaltani saamani evästyksen: Käy aina vessassa, kun siihen on mahdollisuus. Sanomattakin on selvää, että vesipullo ja jotain välipalaa kuuluu kuriirin varustukseen aina, jos vaikka syömiseen ei jostain syystä jääkään aikaa. Se on hyväksyttävä, että museoesineistä pidetään parempaa huolta kuin kuriirista. Mikä onkin aivan oikein, sillä kuriirihan voidaan helposti korvata toisella kuriirilla.

Kirjoittaja on EMMAn konservaattori, joka vieraili syyskuussa Kiinassa 100% Silk -näyttelyn kuriirina.

 

Lisää uusi kommentti