Kotimuseo | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Kotimuseo

”Olen tässä tänään, koska opin jo lapsena rakastamaan Houston Museum of Fine Arts -kokoelmaa Texasissa” hehkutti työtoverini SFMOMAssa viime viikolla. Vastaavasti seurasin lumoutuneen kun toinen työtoverini piteli käsissään New Yorkin MET-museon karttaa lapsille, johon oli piirretty miniatyyrikuvia museon kokoelmista. Hän oli kotoisin New Yorkissa ja tunnisti lähes kaikki kuvan paikat ja teokset, koska oli kasvanut MET:in eli The Metropolian Museum of Art -taidekokoelman äärellä. En voi kuin yhtyä SFMOMAn museolehtorina työskentelevän taidehistorioitsija Julie Charlesin sanoihin:

”todelliselle taiteelle ei ole korviketta”.

 

Minun ”kotimuseoni” on EMMA, vaikken kasvanutkaan Espoossa vaan Kuopiossa. EMMAlla ja Kuopiollakin on tosin yhteys kuten tiedämme, sillä kokoelma on hankittu aikoinaan Kuopiolaisen teollisuussuvun kokoelmaksi. Kokoelma oli tallennettuna Kuopion taidemuseoon kouluvuosina 1980 – 1999. Kävin Snellmanin koulua aivan taidemuseon kulmilla ja vierailin siellä koululuokkani kanssa.

 

Aloittaessani EMMAssa oppaana vuonna 2006 opettelin ulkoa kaikki Saastamoisen ensimmäisen ripustusnäyttelyn taideteokset muiden oppaiden ja valvojien tavoin. Me olimme todella motivoituneita työhömme ja iloisia saadessamme olla mukana uuden museon avajaisissa.

 

Olen viettänyt Saastamoisen säätiön kokoelman keskellä, EMMAn gallerioissa ja salissa lukemattomia tunteja. WeeGee-talon pylväät luovat kehykset suurelle osalle modernin taiteen historian osaamistani, jonka sisäistin EMMAn oppaana. Olen siis töissä SFMOMassa tällä hetkellä ainakin osittain juuri siksi, että opin rakastamaan EMMAn kokoelmaa.

 

Tutkimusten mukaan lapsuuden näyttelykäynneillä on yhteys taidenäyttelyvierailuihin aikuisena myös muiden kuin taiteen ammattilaisten parissa. Tästä syystä onkin hienoa, että esimerkiksi Espoossa kulttuuri- ja liikuntapolku KULPS kuljettaa peruskoululaisia koulun ulkopuolisiin kulttuurikohteisiin kuten EMMAan.

 

 

Kirjoittaja on freelance museopedagogi (TaM) ja EMMAn opas 2006-2008, joka työskentelee lukuvuoden 2010-2011 SFMOMAssa Fulbright-stipendiaattina.

 

Lisää uusi kommentti