Bryk & Wirkkala -katseluvarasto ja näyttelyt | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Bryk & Wirkkala -katseluvarasto ja näyttelyt

17.11.2017 - 31.12.2020

 

Bryk & Wirkkala -katseluvarasto tuo ensimmäistä kertaa esille Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön laajan kokoelman ja arkiston. Katseluvarasto on säilytystilan, näyttelyn ja työskentelytilan yhdistelmä. Se avaa kokoelmaa uudenlaisella tavalla, joka perustuu omaehtoiseen tutkimiseen ja löytämiseen. Tilassa näkee kokoelmaa laajemmin kuin mitä yleensä näyttelyn kautta on mahdollista.

Kokoelma perustuu Rut Brykin (1916-1999) ja Tapio Wirkkalan (1915-1985) henkilökohtaisille työskentelyarkistoille: luonnoksille, piirustuksille ja valokuville. Se sisältää myös runsaasti molempien valmiita teoksia sekä harvinaisia malleja, joista osa ei koskaan päätynyt tuotantoon.

EMMAan talletettu Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma on syntynyt taiteilijoiden lasten Sami Wirkkalan ja Maaria Wirkkalan merkittävästä arkisto- ja kokoelmalahjoituksesta.

Kokoelmatyötä ja -tutkimusta avataan katseluvaraston läpinäkyvällä "Working Wall" -seinällä. Ensimmäisessä vaiheessa esille nostetaan arkistomateriaalien ja teosten kautta taiteilija-muotoilijapariskunnan työskentelyvaiheita niin Venetsiassa, Lapissa kuin Helsingissä.

EMMAn intendentti Henna Paunu kertoo katseluvarastosta:

”Katseluvarastossa on kehämäinen rakenne. Ulkokehässä sijaitsevat säilytyshyllyt, jossa esineet ovat esillä kronologisesti lajiteltuina. Keskellä on vaihtuvien näyttelyiden tila. Näiden välissä oleva seinä on varattu tutkimuksellisten näkökulmien esittelyyn. Tilan muodon, rakenteiden ja konseptin suunnittelu on ollut yhteistyötä EMMAn henkilökunnan ja suunnittelusta vastanneiden arkkitehtien, Johanna Brummerin ja Heini-Emilia Saaren kanssa. Tämä on ollut museolle mittava hanke, jossa koko henkilökunta on ollut mukana.”

Lue lisää Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan kokoelmista.

 

Vaihtuvat näyttelyt

Ensimmäinen vaihtuva näyttely on muotoilija Harri Koskisen kuratoima STILL / LIFE - Tapio Wirkkala Retrospective, joka esittelee Tapio Wirkkalan elämää ja työtä.

Lue lisää STILL / LIFE - Tapio Wirkkala Retrospective -näyttelystä.

 

Aukio

EMMA ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa avasivat ainutlaatuisen Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan kokoelman yleisölle marraskuussa 2017. Aukioksi nimetyssä muotoilulle omistetussa laajennuksessa esitellään arkistojen ja kokoelmien runsautta katseluvaraston muodossa.

Muotoilulle omistettu tila Aukio tuo Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan elämäntyön vuoropuheluun poikkitieteellisen ja -taiteellisen nykymuotoilun sekä taideteollisuuden klassikkojen kanssa.

#emmamuseum #visiblestorage #brykwirkkala