SAASTAMOISEN SÄÄTIÖN TAIDEKOKOELMA ESILLÄ EMMASSA | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

SAASTAMOISEN SÄÄTIÖN TAIDEKOKOELMA ESILLÄ EMMASSA

Kosketus - Saastamoisen säätiön kokoelmanäyttely 19.11.2014
Anna Tuori
Pekka Jylhä
Pauno Pohjalainen

Saastamoisen säätiön taidekokoelma liitettiin EMMAn kokoelmiin talletuksena taidemuseon perustamisen yhteydessä. Kokoelma on sittemmin kasvanut nykyiseen noin 2500 teokseen, joista EMMAssa on pysyvästi näytteillä noin 150 teosta.

Lue lisää Kosketus-näyttelystä.

Saastamoisen säätiön kokoelmaan kuuluu monipuolinen läpileikkaus suomalaista kuvataidetta 1900-luvun alusta nykypäivään. Kokoelmaan ryhdyttiin 1980-luvun lopulla hankkimaan myös kansainvälistä, pääosin eurooppalaista nykytaidetta. Kokoelmanäyttelyssä on esillä nykytaiteen tunnettuja nimiä kuten Antony Gormley, Mimmo Paladino ja Tony Cragg.

Kokoelmanäyttelyn uudistuksesta voit lukea blogista

Teokset ylhäältä alas:

Hans-Christian Berg: Thoughtrise in Vacuum, 2001, ruostumaton teräs /
Visual vortex - Oily colours - Ornaments VI, 2010, 
laserleikattu akryylilevy, heijastava kalvo

Anna Tuori: Hushabye Farewell, 2008, öljymaalaus levylle

Pekka Jylhä: Luola saaren rannalla, 2013, veistos

Pauno Pohjolainen: Hovinarri, 2009, polyesteri- ja vahaemulsio, kuparoitu puu

 

 

 

Lue lisää

Läpileikkaus 1900-luvun suomalaisesta taiteesta
 
Saastamoisen säätiön taidekokoelman tausta on kuopiolaisen teollisuussuvun kotikokoelmassa. Vuonna 1968 Liisa ja Osmo P. Karttunen perustivat Saastamoisen säätiön yleiseksi kulttuurisäätiöksi, jonka keskeisiä pyrkimyksiä on taidekokoelman kehittäminen ja esilläpito. Kokoelma oli talletettuna Kuopion taidemuseoon vuodesta 1980 vuosituhannen vaihteeseen saakka, jolloin se siirtyi Espooseen.
 
Saastamoisen säätiön taidekokoelman keskeistä antia on läpileikkaus 1900-luvun suomalaisesta taiteesta. Ekspressionistinen taide, Marraskuun ryhmästä lähtien, on runsaasti edustettuna, laajoja teoskokonaisuuksia esim. Tyko Salliselta, Marcus Collinilta ja Anton Lindforssilta. Tuoreempaa ekspressionismin linjaa jatkavat osaltaan esim. Åke Mattas, Unto Koistinen, Aimo Kanerva ja Rafael Wardi.
 
Rafael Wardi: Omenoita, 1972, öljymaalaus kankaalle.
Rafael Wardi: Omenoita, 1972, öljymaalaus kankaalle
 
Tuomas von Boehm: Asetelma, 1948, öljymaalaus kankaalle.
Tuomas von Boehm: Asetelma, 1948, öljymaalaus kankaalle
 
1950-luvun taiteen keskeisiä nimiä kokoelmassa edustavat esim. Tuomas von Boehm, Erik Granfelt, Anitra Lucander ja Tapani Raittila. 1960-luvun Maaliskuun ryhmän taiteilijoista mainittakoon mm. kuvanveistäjät Laila Pullinen, Mauno Hartman ja Kain Tapper, ja maalaustaiteen puolelta Reino Hietanen, Kimmo Kaivanto, Ahti Lavonen ja Ulla Rantanen.
 
Kotimaista ja kansainvälistä nykytaidetta
 
Kokoelman uusin osa laajenee useiden satojen teosten kokonaisuuksiksi, joissa nähdään perinteisten taidelajien ohella mm. valokuva- ja videotaidetta, valo- ja ääniteoksia, käsitetaidetta, esinekoosteita ja installaatioita suomalaisilta eturivin taiteilijoilta.
Kansainvälistä, pääosin eurooppalaista taidetta kokoelmaan alettiin hankkia vuonna 1988, systemaattisemmin vuodesta 1997, tavoitteena muodostaa korkeatasoinen ja persoonallinen ulkomaisen taiteen kokonaisuus.
 
Mimmo Paladino: Bronze Head, 1998, pronssi. 
Mimmo Paladino: Bronze Head, 1998, pronssi