Rut Bryk & Tapio Wirkkala | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Rut Bryk & Tapio Wirkkala

Ultima Thule
Venini / Filigraani
Venini
Rut Bryk, Pääsiäislintu, 1950, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma. Kuva: Ari Karttunen/EMMA
Rut Bryk, Reliefi, 1970-luku, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma. Kuva: Ari Karttunen/EMMA

Rut Brykin (1916-1999) ja Tapio Wirkkalan (1915-1985) taiteellinen perintö on uskottu vuonna 2003 perustetun Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiön tehtäväksi. Säätiön, Espoon kaupungin ja EMMA - Espoon modernin taiteen museon kesken on solmittu talletussopimus, jonka perusteella museon hallintaan siirtyi yli 5000 säätiön omistamaa esinettä. Mukana on taideteoksia, taideteollista esineistöä, prototyyppejä sekä arkistoaineistoa.

Kansainvälisestikin kiinnostava ja harvinainen kokonaisuus tulee avautumaan yleisölle entistä monipuolisemmin, kun uusi designille varattu näyttelytila avautuu EMMAssa marraskuussa 2017. EMMA tulee esittelemään Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiön kokoelmaa pysyvästi uudessa näyttelytilassaan.

Tällä hetkellä WeeGee-talon aulassa sijaitsevassa Wirkkala Kabinetissa on nähtävillä valikoima kokoelmasta.

Juhlistamme Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan kokoelman uutta kotia EMMAssa suurilla marraskuisilla avajaisilla. Lue lisää avajaisista ja ilmoittaudu mukaan!

 

Lue lisää

Taiteilijapariskunnan perintö

 
Taidekokoelma sai alkunsa taiteilijapariskunnan perillisten Sami ja Maaria Wirkkalan päätyessä vanhempiensa perinnön säätiöimiseen. Säätiön esineistö on pääosin peräisin heidän vanhempiensa omasta kokoelmasta.
 
Vuonna 1946 Tapio Wirkkala voitti Iittalan lasitehtaan suunnittelukilpailun ja sitä kautta hänet kiinnitettiin tehtaan palvelukseen. Lasiesineiden lisäksi hänen materiaalejaan olivat puu, posliini, metalli, muovi. Hän toimi myös näyttelyarkkitehtina ja graafisena suunnittelijana. 1960-luvun puolivälistä lähtien hän suunnitteli lasiesineitä myös Veninin tehtaalle Italiaan ja posliiniesineitä saksalaiselle Rosenthalille. Muita työnantajia kotimaassa olivat mm. Ahlström, Airam ja Kultakeskus.
 
Tapio Wirkkala & Rut Bryk 
 
Rut Bryk sai graafikon koulutuksen, mutta tunnetuin osa hänen tuotannostaan liittyy keraamiikkataiteeseen, jonka eräänä suurimmista uudistajista häntä pidetään. Erikoisalana hänellä olivat keraamiset laatat, joiden varhaiskauden piirustuksellinen jälki kehittyi vuosikymmenten kuluessa väripintojen monipuoliseksi hallinnaksi. 1960-luvulla Bryk ryhtyi tekemään isoja seinäpintoja, jotka koostuivat pienistä kolmiulotteisista keramiikkalaatoista, edeten yhä arkkitehtonisempiin rakennelmiin. Rut Bryk suunnitteli myös kangasmalleja ja kuva-aiheita puolisonsa Tapio Wirkkalan astioihin.