Mika Taanila: Muovisydän | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Mika Taanila: Muovisydän

17.08.2018 - 16.09.2018

 

Futuro-talo täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi kuvataiteilija ja elokuvaohjaaja Mika Taanila kutsuttiin luomaan uusi teos Futuroon. Syntyi Muovisydän, ääni-installaatio, joka koetaan Futuro-talossa ja jossa Taanila on käyttänyt ainoastaan Futuron materiaaliin, lujitemuovin valmistukseen ja sen käsittelyyn liittyviä ääniä. Muovisydän muuntaa Futuron ovaalimaisen sisätilan kaikukopaksi, jonka sisällä kuulija uppoutuu Futuron musiikilliseen syntytarinaan.

Dokumentin ja fantasian välimaastossa häilyvä teos synnyttää mielikuvia muovirakentamisesta vuonna 1968, jolloin aikamme suuresta ympäristöongelmasta – meriin hajoavasta mikromuovista – ei vielä ollut aavistusta. Muovisydän tavoittaa kenties jotain tästä jo kadotetusta, kehitysoptimismin ja teknologiauskon aikakauden vilpittömästä hengestä.

Lue intendentti Arja Millerin kirjoittama artikkeli teoksesta EMMAn sivuilta. Artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan AVEK-lehden seuraavassa numerossa, joka ilmestyy lokakuussa.

Matti Suurosen suunnittelema Futuro ja sen utopistinen moduuliarkkitehtuuri ovat vuosien ajan kiehtoneet taiteilijoita, suunnittelijoita ja yleisöä ympäri maailmaa. Myös Mika Taanilalla on pitkä historia Futuron kanssa. Hän on mm. ohjannut siitä kertovan dokumenttielokuvan Futuro – tulevaisuuden olotila (1998) ja pohtinut muissakin teoksissaan ihmisen ja teknologian suhdetta sekä tulevaisuusutopioita ja -dystopioita. Taanilan sanoin Muovisydän on "elokuva ilman elokuvaa", teos, joka on konkreettinen matka Futuron ytimeen.

Muovisydän on osa Futuro-talon 50-vuotisjuhlavuoden tapahtumia Näyttelykeskus WeeGeellä. Teos on koettavissa WeeGeen Futuro-talossa 17.8.-16.9.2018 WeeGeen aukioloaikoina.

Tapaa taiteilija perjantaina 24.8. klo 18 
Näin syntyi Muovisydän: Mika Taanila 
Muovisydän-teoksen kuraattori, intendentti  Arja Miller  haastattelee kuvataiteilija ja elokuvaohjaaja  Mika Taanilaa  Futuron  juhlateoksen suunnittelusta, inspiraatioista sekä työvaiheista. Vapaa pääsy!

Tutustu Futuro-talon 50-vuotisjuhlavuoden tapahtumiin Näyttelykeskus WeeGeellä.

Juhlateoksen on tuottanut Näyttelykeskus WeeGee / Espoon tapahtuma- ja kulttuuripalvelut yhteistyössä EMMA – Espoon modernin taiteen museon kanssa. Tuotantokumppaneita ovat Ekin Muovi, Finnvox ja Genelec. Muovisydän on osa Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa. 

Kuvassa Mika Taanila WeeGeen Futuro-talossa. Kuva: Ari Karttunen/EMMA/WeeGee

 

Muovisydän -teoksen taiteilijan Mika Taanilan työhuoneella from EMMA – Espoo Museum of Modern Art on Vimeo.

Muovisydän -teoksen äänitykset Ekin Muovin tehtaassa from EMMA Espoo Museum of Modern Art on Vimeo.

Muovisydän -teoksen miksaus Finnvox Cinepost -äänistudiossa from EMMA – Espoo Museum of Modern Art on Vimeo.

Muovisydän -teoksen installointi WeeGeen Futuro-talossa from EMMA – Espoo Museum of Modern Art on Vimeo.