Nykytaiteen maisemassa ympäristöarvoja, muutosta ja mielenmaisemia | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Nykytaiteen maisemassa ympäristöarvoja, muutosta ja mielenmaisemia

24.04.2013

EMMAssa avautuu 25.4. uusi kokoelmanäyttely. Saastamoisen säätiön taidekokoelmasta koottu Vesiputoussateenkaari ja muita tapahtumia luonnossa avaa maisemakeskustelua 35 taiteilijan teoksin. Teokset ovat pääosin 2000-luvulta.

”Ei ole sattumaa, että maisema ja luonto nousevat voimakkaasti esiin juuri 2000-luvun kuvataiteessa. Maisemassa on tunnetta ja ajatusta, maiseman kokemiseen liittyy aina katsojan läsnäolo, henkilökohtainen näkökulma”, kirjoittaa EMMAn kokoelmaintendentti Tarja Talvitie.
Nykytaiteen maisemat voivat jatkaa siitä, miten luontoa ja ympäristöä perinteisesti on kuvattu, mutta tyypillisimmillään ne tarjoavat aivan toisenlaisia näkökulmia. Luonto voi toimia lähtökohtana assosiaatioketjulle, josta lopputuloksena syntyy abstrakti kuvio. Taideteos voi yhtä lailla havainnoida vaikka linnun lentoa, tai sateen tuntua iholla.
Nykytaide saattaa provosoitua jättömaiden estetiikasta, ihmisen hyväksikäyttämien rintamaiden lohduttomuudesta, kaupunkilähiöiden kasvottomuudesta, slummeista ja rappiosta.
 
Usein nykytaiteilijalle maisema edustaa muutostilaa. Siksi niin moneen nykytaiteen maisema-aiheeseen liittyy aika ja liike, joko mekaanisena elementtinä, tai videotaiteessa kerronnallisena ilmaisuna.
Pyydämme myös museokävijöitä ottamaan osaa keskusteluun maiseman moninaisten teemojen ympärillä. Valikoituihin teoksiin liittyviä pohdintoja EMMAn verkkosivuilla pääsee lukemaan myös mobiililaitteilla, näyttelyssä olevia QR-koodeja skannaamalla. Mobiili-internetin mahdollisuuksien hyödyntäminen on osa EMMAn pyrkimystä palvella kävijöitä uusin tavoin ja tarjota heille entistä rikkaampia museokokemuksia.
Näyttelyyn kuuluu myös yleisötyön ohjelmisto, jossa mielen maisemat rakentuvat äänien, makujen ja osallistumisen kautta. Loppukesästä luvassa taiteilijapuheenvuoroja, avoimia taidepajoja, musiikkia, syksyllä EMMA soi -tapahtuma, Take away- ja Makumaisemia. Ajantasainen ohjelma, varaukset ja lisätiedot internet-sivuillamme: www.emma.museum.
 
 

JÄRJESTELYT
Lisätietoja näyttelystä:
Tarja Talvitie, kokoelmaintendentti, EMMA, tarja.talvitie@espoo.fi, p. 043 824 6354.
Haastattelujärjestelyt, yhteydenotot ja lisätiedot: markkinointi- ja viestintäpäällikkö Tatu Malmström, tatu.malmstrom@espoo.fi, p. 043 825 0021.

Lehdistökuvat: http://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/