Uusi kirja avaa tarinaa orvokkien, kuovien ja naisfiguurien takana | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Uusi kirja avaa tarinaa orvokkien, kuovien ja naisfiguurien takana

Birger Kaipiaisen (1915–1988) hätkähdyttävää keramiikkataidetta on ihasteltu EMMAssa nyt reilun viikon ajan. ”Kuriton kaunosielu / Birger Kaipiaisen keraamisia fantasioita” -näyttelyä täydentää kuraattorina toimineen Harri Kalhan kattava Kaipiais-historiikki, joka on julkaistu EMMAn ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran yhteistyönä. 


Orvokinsinisiin samettikansiin puettu kirja kertoo omalaatuisen, vastavirtaan uivan taiteilijan tarinan antaen pääosan uniikeille taideteoksille. Kalha on sukeltanut syvälle Kaipiaisen kauneutta haikailevaan fantasiamaailmaan: hän tutkii, pohtii ja tulkitsee. Hän uskaltaa kysyä ja kyseenalaistaa.  Hän tekee johtopäätöksiä ja rohkaisee siten lukijaakin etsimään ja löytämään. Kaipiaisen taide tuntuu tarjoavan mielleyhtymiä lukemattomiin eri suuntiin.

 

Kalha kirjoittaa rennosti, kiireettömästi, nautiskellen. Hänen tapansa tuottaa tekstiä sopii hyvin yhteen Kaipiaisen taiteen kanssa: molemmista on helppo löytää runollisuutta ja kauneutta, mutta myös huumoria ja ironiaa. Pönöttäminen ja pelkistäminen ovat vieraita käsitteitä.

 

Kiinnostavaa antia ovat muun muassa kurkistukset Kaipiaisen aikalaisten aatoksiin. Kalha siteeraa taidekriitikoita, tutkijoita ja kanssataiteilijoita ja osoittaa, että Kaipiainen todella oli oman aikansa outo lintu ja vastarannan kiiski. Hänen prameat ja turhamaiset keraamiset teoksensa herättivät kummeksuntaa ja paheksuntaa, mutta myös estotonta ihailua. Jokainen Kaipiaisen teos oli hiljaista, joskin näyttävää ja painokasta kapinaa arjen asiallisuutta – funktion ja tarpeen pakkopaitaa – vastaan, Kalha kirjoittaa. Kaipiaisen vikuroiva perusasenne ihastuttaa yhä tänä päivänäkin.

 

Vaikka Kaipiaisen koristeelliset, leikittelevät työt lähes huutavat kosketusta, näyttelyvalvojana joudun valitettavasti kieltämään niiden hypistelyn. Mutta tätä kirjaa kehotan hipelöimään: nauttikaa ajan kanssa sen pehmeistä samettikansista, sileistä sivuista ja herkullisista kuvista. 

 

 

Harri Kalha: Birger Kaipiainen. SKS 2013. 252 s.

 

 

 

Maija-Kaisa Myllymäki

Kirjoittaja toimii EMMAssa näyttelyvalvojana sekä vuorovastaavan sijaisena.

Lisää uusi kommentti