Petra Innanen | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Petra Innanen

”Suurin osa ideoista lähtee siitä, että on yksinkertaisesti asioita joita haluan visualisoida, taltioida tai välittää.”

Ilon lähettiläs
 
Muutos, muuntautuminen joksikin toiseksi, on aina kiinnostanut Petra Innasta. EMMAn näyttelyyn taiteilija on tehnyt kaksi eri tilassa olevaa teoskokonaisuutta, joihin kumpaankin kuuluu suuri maalaus ja animaatiosta ja esineistä koostuva installaatio. Teosten teemana on Beast within: eläin, peto – toisessa tilassa tiikeri, toisessa ampiainen – sisällämme.
 
Mitä tapahtuu kun jotain yllättävää ja outoa muuttuu itsessämme? Mitä tapahtuu, kun miehen selkään tatuoitu tiikeri Tiger-animaatiossa muuntuu kasvaessaan tai kun Bzz-ampiainen, Innanen itse burleskiesitys-animaatiossaan, ilakoi ja elämöi? Tatuointia taiteilija on harjoitellut hiljaisuudessa jo vuosia juuri tätä EMMAssa nähtävää näyttelyä varten: ”Maalaaminen on aina läsnä töissäni, tatuointi on toinen tapa maalata.” Suuret ja loisteliaat ´perinteiset´ öljyvärimaalaukset toimivat installaatioiden vastaparina, vuoropuhelun synnyttäjinä ja jatkumon antajina. Rajat taiteen eri välineiden välillä rikkoutuvat.
 
Taiteessaan Innanen havahduttaa, katsoo asioita ja elämää toisin, tavanomaisesta poiketen. Taiteilija on aina ollut kiinnostunut oudoista saduista ja tarinoista, b-elokuvista, rock-musiikista, sirkuksesta ja kabareesta, arjen surrealismista, "kaikesta huikaisevan kauniista ja tolkuttoman rujosta" tässä maailmassa. Ihminen on kautta historian tarvinnut irtiottoa arjesta, vapauttavaa naurua, parodiaa, karnevaaleja – groteskia unohtamatta. Juuri tätä Innanen meille taiteessaan antaa.
 
Lappeenrannassa 1970 syntynyt Petra Innanen valmistui Kuvataideakatemiasta Helsingistä 1992. Innasen taiteessa yhdistyvät maalaus, animaatio, esittävä taide, tanssi. Taiteilija toi burleskin Suomeen viime vuosikymmenellä ja on yhä useammin liittänyt esiintymistaiteen maalaustensa teemoihin kuten nyt EMMAnkin näyttelyssä.  Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä ja elokuvafestivaalinäytöksiä sekä osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Innanen asuu ja työskentelee Helsingissä.