Miika Nyyssönen | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Miika Nyyssönen

"On monenlaisia ruskeita ja sinisen sävyjä."

Kun pinta muuttuu tilaksi
 
Miika Nyyssösen taidetta on usein inspiroinut vanhempi taide. EMMAn näyttelyyn hän on toteuttanut teoksen Breda 100 (310 x 370 cm), joka muodostuu sadasta samankokoisesta osasta. Teos pohjautuu Madridissa Pradon taidemuseon kokoelmissa olevaan Diego Velázquezin öljyvärimaalaukseen Bredan antautuminen (1634-35). Teos tunnetaan myös nimellä Keihäät, Las lanzas. Näyttelyyn liittyy myös saman aiheen pohjalta syntyneitä vesiväriteoksia.
 
Miika Nyyssösen taide on luonteeltaan suuren mittakaavan taidetta ja teoksissa on usein vahva arkkitehtoninen ote. Näyttelyn teema toinen tila on Nyyssöselle keskustelua  kuvataiteen keinoin kauan sitten eläneen taiteilijan kanssa. Breda 1-100 –teossarjassa on itsessään valmiina tilan käsite, siinä on etuala, keskiala ja tausta. Samalla kyseessä on historiallinen tapahtuma, joka sekin kuvaa näyttelyn teemaa. Ja kun teos ripustetaan näyttelysaliin, sen maalaukselliset ominaisuudet ja sen sisäinen tila tulee osaksi  toista tilaa ja se alkaa käydä vuoropuhelua muiden ympärillä olevien teosten kanssa.
 
”Miksi kiinnostuit juuri Velázquezin teoksesta?”
”Se oli monien sattumien summa. Etsiskelin aihetta vuonna 2005 tekemäni teoksen jatkoteokseksi. Siinä teoksessa käytin kirkkaita värejä ja tietokoneohjelmointia. Nyt …halusin kokeilla rajoitetumpaa väriskaalaa luodakseni atmosfäärin, joka mulla oli mielessä. Sattumalta sen vuoden aikana luin teosta barokista ja siinä oli kuva Velázquezin teoksesta …”. Teoksessa häntä kiinnosti erityisesti piirustuksen jäntevyys ja teoksen  tilanjako.
 
Nyyssönen oli pitkään maalannut akryylilla, joten samalla kun hän perehtyi itse aiheeseen, hän alkoi uudelleen opetella öljyvärimaalauksen tekniikkaa. Sitä mukaa kun tiedot 1600-luvun maalaustekniikasta kasvoivat, syvenivät myös tiedot Velázquezin maalaustavasta. Alkuperäisessä teoksessa on käytetty ruskeaan ja siniseen painottuvaa väriskaalaa. Vaikka Nyyssösen maalausversiot eivät orjallisesti seuraakaan Velázquezin teosta, hän on kuitenkin pyrkinyt lähelle alkuperäistä teosta.
 
Miika Nyyssönen (s.1965 Mikkeli) työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta 1993. Hän on osallistunut moniin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla ja hänellä on ollut useita yksityisnäyttelyitä. Maalausten ohella Miika Nyyssönen on tehnyt installaatioita, video- ja ääniteoksia sekä veistoksia. Miika Nyyssönen on toteuttanut pääkaupunkiseudulle useita julkisia teoksia ja hän on yksi Länsimetron taidehankkeeseen kuuluvista taiteilijoista.