Pirkko Rantatorikka | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Pirkko Rantatorikka

"Talojen syntymisen kaikki vaiheet ja näihin tuleviin koteihin liittyvät vahvat tunnelataukset, odotukset ja haaveet – näitä aiheitani koetan seurata ja punoa niitä kuvallisesti yhteen."

Eräänlaisia talopiirustuksia

Pirkko Rantatorikka on tullut tunnetuksi taiteilijana, joka pohtii, tarkastelee, tutkii ympäristöään ja sen ilmiöitä tarkasti, analyyttisesti, kriittisestikin. Sosiaalisen elämisemme vaihtelevat rakenteet kiinnostavat häntä kuvataiteilijana ja ovat usein olleet aiheen antajina teemallisiin lähestymisiin.

EMMAan esille tulevassa uudessa teossarjassaan Mistä kodit tulevat - työnimeltään Eräänlaisia talopiirustuksia hän kommentoi kaupunkisuunnittelua yhdistelemällä ja rinnastamalla muotoutumassa olevaan uuteen kaupunginosaan tätä rakentumisen prosessia ryydittäviä, sitä kommentoivia kuvaelementtejä. Teosten vähitellen kasvava kerroksellisuus toistuu myös taiteilijan maalaustekniikassa. Hän käyttää pigmenttimusteita piirtäen siveltimellä värillisistä viivastoista koostuvia hitaasti väreileviä pintoja saaden aikaan munatemperankaltaisen himmeän värien kokonaisvaikutelman.
 
Teossarjan konkreettisena lähtökohtana oli Rantatorikalle tutuille Myllypuron kallioille ja metsänaukeamille rakentuva uusi suomalaista puukaupunkiperinnettä jatkava asuinalue. Ensimmäisen tätä tulevaa rakennusprosessia kommentoivan valokuvien sarjan Rantatorikka toteutti jo 2003– 2004, ja päätti palata ”kohteeseen” uuden kaupunginosan rakentamisen alettua 2010.
 
Kuvallista materiaalia hän on kerännyt suoraan alueelta vuosien ajan – ja kaikkina vuorokauden sekä vuodenaikoina – jolle siten kasvoi merkityksellinen rooli teossarjan toteutuksessa. Maalauksiin sisällytetty aineisto perustuu luonnon, taiteen ja rakennetun ympäristön elementteihin kuten historiallisten kaupunkien asemakaavoihin, vanhoihin karttoihin, kasvitieteellisiin kuvituksiin sekä eri aikakausien taiteellisiin tulkintoihin.
 
Taiteilijan yksityinen kokemus muuttuu tekoprosessissa yleiseksi, jaettavissa olevaksi kokemukseksi. Teossarjan aiheena ei ole niinkään uusi kaupunginosa Itä-Helsingissä vaan ihmisen suhde asuinympäristöönsä yleisellä tasolla.
 

Pirkko Rantatorikka (s. 1956) on Ylitorniosta kotoisin oleva kuvataiteilija, joka työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Suomen taideakatemian koulusta 1982. Rantatorikalla on ollut useita yksityisnäyttelyitä kotimaisissa ja ulkomaisissa gallerioissa ja museoissa, ja hän on osallistunut 1980-luvun alusta lähtien yhteisnäyttelyihin ympäri Suomea ja kansainvälisiin näyttelyihin Tanskassa, Ranskassa ja Saksassa. Hänen teoksiaan on useiden museoiden kokoelmissa.