Anssi Törrönen | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Anssi Törrönen

"Maalausprosessi itsessään on jo toisenlainen tila, voimakkaan keskittymisen tila. Katsojalle maalaus on parhaimmillaan vastavuoroisuuden tila."

 
Kaaoksen ja järjestyksen tiloja
 
Kuvataiteilija Anssi Törrönen on ollut läpi uransa kiinnostunut muodosta, pinnasta, erilaisista tiloista, liikkeestä ja mittakaavoilla leikittelystä, jotka ovat hänen maalauksissaan saaneet esittävän ja ei-esittävän välitilassa olevan ulkomuodon. Illuusorisuudessaan hämäävät teokset virittävät katsojan paitsi näkemään ja katsomaan myös kokemaan maalaukset kaikki aistit avoinna.Tärkeintä teoksissa on kokonaisvaikutelma ja sen aikaansaama tunnetila.
 
EMMAn näyttelytilan panoraamamaisuus ja matalalla oleva katto inspiroivat Törröstä maalaamaan Toinen tila –näyttelyyn viisiosaisen, pituudeltaan liki kymmenmetrisen panoraaman. Teos tuo katsojalle esiin näkymän kirjahyllystä, josta avautuu kaoottisia ja maisemallisia repeämiä johonkin toiseen todellisuuteen. Myös hänen näyttelyn muissa maalauksissa ”esineet” ovat ottaneet paikkansa ihmishahmolta, jota Törrönen on tutkinut taiteessaan 1990-luvulta lähtien milloin tunnistettavammin milloin viitteellisemmin. Nämä nimettömiksi nimetyt suurikokoiset maalaukset houkuttelevat katsojaa luomaan omat tulkintansa näkemästään. Valmista tarinaa ei ole. 
   
Anssi Törrönen (s. 1970, Joensuu) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Kuvataideakatemista 1996 ja Vapaasta Taidekoulusta 1992. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Törrönen on ollut ehdokkaana Carnegie Art Award –palkinnonsaajaksi (1999) ja saanut William Thuring –palkinnon 2009 sekä Suomen Taideyhdistyksen dukaattipalkinnon 1994.