Suomalaisia näkökulmia nykymaalaukseen EMMAssa | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Suomalaisia näkökulmia nykymaalaukseen EMMAssa

24.09.2013
Tänään EMMAssa avautuu näyttely Toinen tila / Kuusi näkökulmaa nykymaalaukseen, joka juhlistaa Taidemaalariliiton 85-vuotista taivalta. Näyttelyn ovat järjestäneet yhteistyössä Taidemaalariliitto ja EMMA. Näyttelyn taiteilijat ovat Petra Innanen, Olli-Pekka Merimaa, Miika Nyyssönen, Pirkko Rantatorikka, Satu Rautiainen sekä Anssi Törrönen.
 
Joka viides vuosi pidettävä Taidemaalariliiton juhlanäyttely uudistuu tänä vuonna. Perinteisesti kuratointi on annettu liiton näyttelytoimikunnan tai kriitikon tehtäväksi. Tänä vuonna taas kuraattoreiksi valittiin oriveteläinen taiteilijapari, Aarne ja Arja Jämsä, joilla on takanaan mittava ura taiteilijoina ja kuvataiteen opettajina.
 
Jämsät näkevät kuratoinnin laajemmin kuin teosten tai taiteilijoiden valitsemisena. He ovat antaneet taiteilijoille tehtäväksi luoda näyttelyyn uudet teokset ja he kommunikoivat taiteilijoiden kanssa koko työskentelyprosessin ajan.
 
Taidemaalariliiton puheenjohtaja, taidemaalari Maaria Märkälä toteaa: ”teokset luotiin kuraattoreiden ja taiteilijoiden välisessä kommunikaatiossa. Prosessi ei kuitenkaan perustunut ohjaamiseen, vaan taiteilijan oman luovuuden tukemiseen.”
 
Valintaperusteissaan kuraattorit painottivat muun muassa intuition merkitystä taiteen tekemisessä ja sen kokemisessa. Heidän mukaansa myös riskinotto ja epävarmuus ovat asioita, joita niin taiteilija kuin taiteen kokijakaan ei voi välttää. Taiteilija ottaa riskin asettaessaan teoksensa koettavaksi ja kokija altistaa itsensä teoksen vaikutukselle.
 
”Näyttelyn teema, toinen tila, esiintyy maalauksessa. Toinen tila on sitä sähköä, kun vastavärit iskevät. Käsi heiluu ja väri löytää toisen värin. Toinen tila on paikka, johon valo osuu, mutta myös paikka, joka valaisee”, toteavat Aarne ja Arja Jämsä.
 
Vuonna 1929 perustettu Taidemaalariliitto on valtakunnallinen ammattitaiteilijoiden edunvalvontajärjestö, jossa on noin 1 300 jäsentä. Kuvataiteilijoiden etujen ajamisen lisäksi liiton keskeinen toiminta-ajatus on maalaustaiteen aseman vahvistaminen Suomessa.
Toinen tila / Kuusi näkökulmaa nykymaalaukseen on esillä EMMAssa 25.9.13–12.1.14. Lisäksi Taidemaalariliitto julkaisee näyttelystä kirjan.
 
näyttelyn ohjelma
Keskiviikkona 2.10. klo 18 näyttelyn kuraattorikierros kahdella kierteellä – Aarne ja Arja Jämsä. Monitaiteellinen Leila Halkeama pitää opastettuja kierroksia sunnuntaina 6.10. klo 14, lauantaina 9.11. klo 12 ja sunnuntaina 15.12. klo 14.
 
Näyttelyn taiteilijat
 
Petra Innanen
Lappeenrannassa 1970 syntynyt Petra Innanen valmistui Kuvataideakatemiasta 1992. Innasen taiteessa yhdistyvät maalaus, animaatio, esittävä taide, tanssi. Taiteilija toi burleskin Suomeen viime vuosikymmenellä ja on yhä useammin liittänyt esiintymistaiteen maalaustensa teemoihin kuten nyt EMMAnkin näyttelyssä. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä ja elokuvafestivaalinäytöksiä sekä osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Innanen asuu ja työskentelee Helsingissä.
 
Olli-Pekka Merimaa
Olli-Pekka Merimaa (s. 1967) on Porista kotoisin oleva kuvataiteilija, joka työskentelee nykyisin Hyvinkäällä. Hän on valmistunut Imatran taideoppilaitoksesta 1993. Maastrichtin, Akureyryn, Oaxacan ja Berliinin residensseissä 1990-luvulla ja 2000–luvun alussa työskennellyt Merimaa on tehnyt taiteilijan uransa aikana myös hoitoalan töitä. Hän opiskelee parhaillaan lähihoitajaksi. Taiteilijan teoksia on suomalaisten museoiden ja julkisten sekä yksityisten säätiöiden kokoelmissa.
 
Miika Nyyssönen
Miika Nyyssönen (s.1965 Mikkeli) työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Kuvataideakatemiasta 1993. Hän on osallistunut moniin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla ja hänellä on ollut useita yksityisnäyttelyitä. Maalausten ohella Miika Nyyssönen on tehnyt installaatioita, video- ja ääniteoksia sekä veistoksia. Miika Nyyssönen on toteuttanut pääkaupunkiseudulle useita julkisia teoksia ja hän on yksi Länsimetron taidehankkeeseen kuuluvista taiteilijoista.
 
Pirkko Rantatorikka
Pirkko Rantatorikka (s. 1956) on Ylitorniosta kotoisin oleva kuvataiteilija, joka työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Suomen taideakatemian koulusta 1982. Rantatorikalla on ollut useita yksityisnäyttelyitä kotimaisissa ja ulkomaisissa gallerioissa ja museoissa, ja hän on osallistunut 1980-luvun alusta lähtien yhteisnäyttelyihin ympäri Suomea ja kansainvälisiin näyttelyihin Tanskassa, Ranskassa ja Saksassa. Hänen teoksiaan on useiden museoiden kokoelmissa.
 
Satu Rautiainen
Satu Rautiainen (s. 1982) on valmistunut Kuvataideakatemiasta 2008. Hänen yksityisnäyttelyitään on nähty gallerioissa vuodesta 2001 alkaen ja hän on osallistunut näyttelyihin Saksassa, Tanskassa, Ruotsissa ja Suomessa. Rautiaisen teoksia kuuluu sekä julkisiin että yksityisiin kokoelmiin. Oman taiteellisen työskentelynsä lisäksi hän on mukana muun muassa taiteilijoiden ylläpitämän Galleria Huudon toiminnassa ja viiden suomalaisen taiteilijan performanssi- ja installaatioryhmässä Unikuvia-projekti. Taiteilija asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän pitää maalauksistaan blogia.
 
Anssi Törrönen
Anssi Törrönen (s. 1970, Joensuu) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Kuvataideakatemista 1996 ja Vapaasta Taidekoulusta 1992. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Törrönen on ollut ehdokkaana Carnegie Art Award -palkinnonsaajaksi (1999) ja saanut William Thuring -palkinnon 2009 sekä Suomen Taideyhdistyksen dukaattipalkinnon 1994.
 
 
JÄRJESTELYT
Lisätietoja näyttelystä:
Tiina Valkeapää, Taidemaalariliitto, vino.talo@luukku.com, p. 045 1128876.
Pilvi Kalhama, museonjohtaja, EMMA, pilvi.kalhama@espoo.fi, p. 09 8168 4603.

Haastattelujärjestelyt, yhteydenotot ja muut lisätiedot medialle: markkinointi- ja viestintäpäällikkö Tatu Malmström, tatu.malmstrom@espoo.fi, p. 043 825 0021