Tarinoita koulupäivän tuolta puolen | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Tarinoita koulupäivän tuolta puolen

Lehmä heiluttaa häntäänsä. Pusikosta röhkää punkhenkinen possu, joka varastaa lempeän lehmän kaulakorun. Ajojahti päättyy surullisesti jousisoittimen säveliin.

EMMAn työpajatila Paletti oli elo-syyskuussa maantaisin Tiistilän koulun kymppiluokkalaisten ja heidän luokanvalvojansa Mika Kukkolan käytössä. Kuvataiteilija Sari Sarva ja säveltäjä Sami Klemola ohjasivat nuoria käsikirjoittamaan, kuvaamaan ja tekemään ääniä - luomaan omia tarinoita. Lopputuloksena oli seitsemän lyhyttä animaatiota, joissa seikkailevat hyppäävä kilpikonna, laulavia hiiriä, possu Tapiolan Sinfonietan soittajan säestämänä, kilttejä ja tuhmia lehmiä sekä kymppiluokkalaisia.
 
Kuvien ja äänten tekemisen ohella syksyllä yhdessä aloittanut luokka sai mahdollisuuden tutustua toisiinsa jossain muualla kuin koulussa. Työtä tehtiin rennolla sykkeellä, ilman pakkoa ja minuuttiaikatauluja. Käsikirjoitus, kuvaaminen ja äänittäminen herättivät ajatuksia ja ideoita, saattoivat jopa innostaa. Kukin nuori pääsi hyödyntämään vahvoja puoliaan, olivat ne sitten outojen äänten tekemistä, visuaalista hahmotuskykyä tai teknistä taitoa. Opettaja puuhasi ja ideoi yhtenä muiden joukossa. Keskinäinen luottamus ja kunnioitus sai maaperän kasvaa.
 
EMMA oli mukana hankkeessa yhtenä kolmesta toimijasta. Espoon vapaa sivistystyö, Tapiolan Sinfonietta ja EMMA valikoituivat valtakunnallisen Kolmio-hankkeen yhden pilottiprojektin kumppaneiksi. Koko hankkeen tarkoitus on löytää työmahdollisuuksia taiteilijoille, joilla on paljon annettavaa terveys- ja hyvinvointipalveluille. Varsinaisen muodon tämä Espoon osaprojekti sai halusta tarjota nuorille kanava tehdä ja kertoa itse. Kokemus siitä, että saa äänensä kuuluville on tärkeää, jotta nuori kasvaa luottamaan itseensä ja ympäristöönsä.

 

Animaatioita voi katsella EMMAn nettisivuilla www.emma.museum/projektit tai You Tubessa www.youtube.com/emmamuseum.

Kirjoittaja on EMMAn puolesta projektista vastaava museolehtori.

Lisää uusi kommentti