TILASTA, TILASSA, TILAAN | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

TILASTA, TILASSA, TILAAN

 


Tilasta
Tilan käsite ja käsittely on kuvataiteen — niin maalaus-, veistos-, media- kuin esitystaiteenkin — perusasioita. Tila on tavalla tai toisella läsnä teoksessa kuin teoksessa. Se voi ilmetä esimerkiksi väritilana, äänitilana, valööririnnastuksena tai perspektiivinä. Taidemaalariliiton 85-vuotisjuhlanäyttelyn nimessä "toinen tila" viittaa paitsi teoksen esittämään tilaan myös taiteilijan mielentilaan hänen tehdessään työtä sekä katsojan mielentilaan hänen katsoessaan teosta. Tila, jossa maalaus on tehty ja johon se asetetaan katsottavaksi, on myös toista tilaa. Näyttelytila vaikuttaa teokseen ja teos näyttelytilaan. Tila vaikuttaa myös katsojan kokemukseen teoksista.

 
Tilassa
Tämän näyttelyn teoksia ei ole aiemmin nähty muualla. Ne tehtiin tätä näyttelyä varten ja osa niistä tehtiin nimenomaan tätä tilaa varten. Kun on näyttelyn tuottamisessa mukana olleena nähnyt teokset ensin luonnoksina tai sielunsa silmin kuvausten perusteella, ja sitten kuvina valmiista teoksista, odottaa innolla näyttelyn avautumista. Onko se sellainen kuin on kuvitellut? Miltä tuntuu nähdä työt oikeasti?
 
Avajaisten väenpaljoudesta huolimatta näyttelytila hahmottui selkeänä ja levollisena. Satu Rautiaisen, Pirkko Rantatorikan ja Anssi Törrösen maalaukset ovat seinillä omina kokonaisuuksinaan. Niissä voi halutessaan nähdä hyvinkin konkreettisia tiloja. Rautiaisen talot ja luonnontilat, Rantatorikan rakenteet ja Törrösen kirjahyllystä avautuvat aukot, joista astutaan uusiin tiloihin. Kaikella on kuitenkin myös toinen tarkoitus. Tila on taiteilijan väline, jolla ilmaistaan moninaisia asioita.
 
Petra Innasen ja Olli-Pekka Merimaan teokset ovat tilassa tilan sisällä. Innasen tiikerihuoneessa maalaus- ja videoinstallaatio houkuttelee katsojan taas uuteen tilaan. On kuin availisi maatuskanukkea. Merimaan kankaat kummallisine hahmoineen ja surrealismin sävyttämine runoineen verhoavat mustan huoneen seiniä ja roikkuvat katosta jakaen tilaa. On syntynyt näyttämöllinen, mutta myös harras tila. Miika Nyyssösen paloihin purkama Velásquezin Breda levittäytyy seinille luoden oman tilansa, uuden Bredan. Aika ja tila ovat sulautuneet yhteen.
 
Tilaan
Näyttely täyttää odotukset. Siellä saattaa rauhassa antaa mielensä siirtyä tilasta tilaan — etsiä ja löytää itsestään toisia tiloja.
 
 
28.10. 2013
Tiina Valkeapää
Taidemaalariliitto
 

Lisää näyttelystä Toinen tila

Lisää uusi kommentti