EMMA Shopin kivijalan rakentaminen ja jänikselle kavereita | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

EMMA Shopin kivijalan rakentaminen ja jänikselle kavereita

EMMAn työntekijät ideoimassa uusia kokoelmatuotteita museokaupan

tiloissa. Kuva:Ella Tommila / EMMA

 

Yli kahden vuoden monivaiheinen projekti saatiin päätökseen 7.5.2014, kun EMMA Shop avautui uudessa myymälätilassa WeeGee-talon alakerrassa. Monitahoisen yhteistyön tuloksena syntyi kansainvälisen tason museokauppa, jota EMMAlla on suuri kunnia hoitaa.

EMMAssa oli tahtotila uudistaa myös museokaupan sisältö ja shopin strategiaa suunniteltaessa päädyttiin uuden kivijalan perustamiseen. Kivijalka jakaantuu kahteen osa-alueeseen. Ensin lähdettiin toteuttamaan uniikkia ja tämän ajan henkeen sopivaa EMMA-tuoteperhettä. Dog Design suunnitteli ja suomalaiset valmistajat tekivät modernin tuotekokonaisuuden, joka pitää sisällään mm. paperituotteita, tekstiilejä, huopatuotteita ja sisustuksen käyttöesineitä kuten suomalaisia magneetti- ja muistitauluja. Tuotteiden graafiset kuviot perustuvat WeeGee-talon arkkitehtuuriin ja modernismin väreihin. Kivijalan toinen osa tulee perustumaan EMMAn ja Saastamoisen säätiön kokoelmiin. Tämän kokonaisuuden suunnittelu aloitetaan tänä kesänä ja tavoitteena on saada valmiiksi monipuolinen kokonaisuus vuodelle 2015, jolloin myös Saastamoisen säätiön kokoelmaripustuksen uudistus valmistuu.
 
Museokaupan päätarkoitus on jatkaa museokävijän käyntikokemusta ja saada pieni muisto näyttelystä tai tapahtumasta kotiin vietäväksi. Paras museokauppa on sellainen, jossa asiakas voi saada uuden näkökulman näyttelyyn tai yksittäinen tuote voi avata kiinnostuksen uuteen taiteen osa-alueeseen. Pekka Jylhän jänisteos Vavisten ja kunnioittaen on jo muovautunut tarjottimeksi, muistitauluksi ja postikorteiksi. Nämä tuotteet ovat erityisen tärkeitä tällä hetkellä, kun yleisön suosikkiteos on lepäämässä konservoinnissa. Näin voimme tarjota pientä lohdutusta asiakkaillemme, kun teosta ei voi nähdä livenä. Mutta nyt tarvitaan jäniksellekin kavereita ja siksi päätimme aloittaa laajemman kokoelmatuotteiden suunnittelutyön.
 
Meitä istuu yhden pöydän ääressä sekalainen joukko ihmisiä EMMAn eri ammattiryhmistä ja tavoitteena on aloittaa kokoelmatuotteiden ideointi. Juhannusviikon keskiviikkoaamuna klo 10, uuden näyttelyn avajaisten jälkeisenä aamuna, laitamme mietintämyssyt päähän ja työ alkaa. Museokauppavastaavana tarvitsen emmalaisten ideoita ja mielipiteitä, jotta kokoelmatuotteiden suunnittelussa saataisiin mahdollisimman monia näkökulmia esille. Pohdimme teosten kiinnostavuutta yleisön kannalta, taiteilijayhteistyötä tuotesuunnittelussa, eri taiteen osa-alueiden näkyvyyttä, tulevan kokoelmanäyttelyn teemojen ja sisältöjen jatkamista tuotteiden avulla ja taloudellisetkin näkökulmat otetaan jo hyvissä ajoin huomioon.
 
Ilmoille heitetään hullujakin tuoteideoita, joita lähdetään jatkojalostamaan. Uusiin kokoelmatuotteisiin on saatava jokin oivaltava juju – tästä olemme yhtä mieltä koko joukko. Eräässä teoksessa on pääosassa naisen hiukset ja hauska linkki teokseen olisi ihana vanhan ajan hiusharja. Toisessa teoksessa on kristalleja ja shopissa voisimme myydä muistuman teoksesta kristallien muodossa. Tai miksei voisi olla erääseen teemaan liittyen myynnissä mittanauha, jolla mitata sopivaa etäisyyttä ystävään, kumppaniin jne. Tietysti huumorilla lisättynä. Jos sinulla, hyvä lukija on ideoita, laitathan viestiä: shop@emma.museum
 
Blogin kirjoittajana EMMA Shopin museokauppavastaava
Iisa Johansson