Julkinen taide | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Julkinen taide

Olavi Valavuori, Spektri, 1972, lasimosaiikki, k. 357 cm, l. 287 cm, Leppävaaran uimahalli. Kuva: Ari Karttunen / EMMA
Pekka Kauhanen, Taidepoliisi, 2006, pronssi ja teräs, k. 450 cm. Tapiola: Pohjantien ja Ahertajantien kiertoliittymä. Kuva: Ari Karttunen / EMMA
Leena Luostarinen, Niilin valtiatar, 1996, öljymaalaus kankaalle, k. 250 cm, l. 180 cm, Sellon kirjasto, musiikkiosasto. Kuva: Ari Karttunen / EMMA
Kain Tapper, Vaalea Kolmio, 1989, veistettyä, maalattua koivua, k. 168 cm, l. 189 cm, Espoon kulttuurikeskus. Kuva: Ari Karttunen

EMMA - Espoon modernin taiteen museon kokoelmateoksia tapaa Espoon kaupunkikuvassa. EMMAn kokoelmaa on kerätty 1950-luvulta lähtien, teoksia kokoelmassa on yli 2500. Se on taidemuseon kokoelmista suurin ja vanhin. Alun perin Espoon kaupungin taidekokoelmasta tuli EMMAn kokoelma vuonna 2002, kun kaupungin kuvataidetoiminnasta ja kokoelmien kartutuksesta huolehtimaan perustettiin Espoon Taidemuseosäätiö, joka hallinnoi vuonna 2006 yleisölle ovensa avannutta taidemuseota.

Merkittävä osa EMMAn kokoelman teoksista on jatkuvasti esillä Espoon kaupunkikuvassa, ulkotiloissa julkisina monumentteina tai koulujen, sairaaloiden, päiväkotien, palvelutalojen, uimahallien aulatiloissa ja käytävillä, kaikkien kaupunkilaisten saavutettavissa.

Lue lisää

Taidetta kouluihin ja julkisille paikoille

 
Espoon modernin taiteen museon kokoelma sai alkunsa 1950-luvulla, kun Espoon kunnan kansakouluille alettiin hankkia taidegrafiikkaa valtakunnallisen Taidetta kouluille -projektin myötä. Espoosta tuli kauppala vuonna 1963, ja samana vuonna taideteosten hankinta siirtyi kansakoululautakunnalta kotiseutulautakunnalle, ja vuosikymmenen lopulta lähtien taide- ja kulttuurilautakunnalle.
Kokoelmien kartutusta laajennettiin 1960-luvulta lähtien maalaus- ja veistotaiteeseen. Ensimmäiset julkisen taiteen teokset ilmestyivät Espoon kaupunkikuvaan, monumentaaliset ulkoveistokset sekä suurikokoiset seinämaalaukset ja tekstiilit. Espoolaiset taiteilijat olivat hyvin edustettuina taidehankkeissa ja kokoelmahankinnoissa, esim. Ernst Mether-Borgström, Erkki Hervo ja Sam Vanni. Tyylillisenä painopisteenä oli 1960- ja 1970-lukujen ajankohtainen konstruktivismi.
 
Ernst Mether-Borgström: Timantti, 1970-luku. 
Ernst Mether-Borgström: Timantti, 1970-luku, maalattu teräs
 
Kohti vuosituhannen vaihdetta
 
1980-luvun kansainvälistyvässä taideilmastossa värikylläinen maalaustaide oli vahvasti edustettuna. Moderni kuvanveisto muuntui osin tilataiteeksi, installaatioiksi tai ympäristöteoksiksi. Kokoelmat kasvoivat myös prosenttirahan myötä, jota Espoon kaupungin rakennushankkeissa noudatettiin taloudellisen noususuhdanteen ajan, kunnes 1990-luvun taantuma vähensi taidehankintoja radikaalisti. 
 
Vuosituhannen loppua kohti valokuvataiteen merkitys kasvoi, ja 2000-luvun uusia aluevaltauksia ovat olleet videoinstallaatiot ja mediataide.
  
Jorma Puranen: Sarjasta Kuvitteellinen kotiinpaluu: Nimetön, 1991, hopeabromidivedos paperille
 
Kunnallisen Galleria Otson perustamisen jälkeen 1985 kokoelmaan alettiin ostaa myös kansainvälistä, erityisesti pohjoismaista nykytaidetta. Kokoelmaa on kartutettu yli 60 vuoden ajan, ja se muodostaa edustavan kaaren suomalaisen taiteen sodanjälkeistä modernismia maustettuna ripauksella kansainvälistä väriä.