FOR FASHION’S SAKE AVAUTUU EMMASSA YLEISÖAVAJAISILLA | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

FOR FASHION’S SAKE AVAUTUU EMMASSA YLEISÖAVAJAISILLA

02.05.2017

FOR FASHION’S SAKE / 3.5.-3.9.2017

 

EMMA - Espoon modernin taiteen museo avaa näyttelyn For Fashion’s Sake (Muodin vuoksi) kaikille avoimilla yleisöavajaisilla keskiviikkona 3.5.2017 klo 17-19. Näyttely esittelee kolmetoista nuorta pohjoismaista suunnittelijaa, joiden tuotantoon sisältyy muodin rajoja taiteen suuntaan venyttäviä piirteitä. Näyttelykeskus WeeGeen aulaan sijoittuvaan For Fashion’s Sake -näyttelyyn on aina vapaa pääsy. EMMAn intendentin, Reetta Kalajon kuratoima näyttely on esillä 3.9.2017 asti.

Suunnittelijat
Islanti: Maria Jonsdottir (Staka), Anita Hirlekar
Ruotsi: Minna Palmqvist, Simon Ekrelius
Suomi: Hanne Jurmu & Anton Vartiainen, Maria Suomalainen, Satu Maaranen, Emilia Tikka, Irene Kostas (ONAR), sekä näyttelyn myötä kehittyvä muotiteos Justus K
Tanska: Maikel Tawadros, Tilde Bay Kristoffersen

Monia suunnittelijoita inspiroi kuvataide ja taiteen tekemisen prosessit. Ensimmäiset suunnitelmat vaatteista hakevat usein innoitustaan taiteen tapaan uudenlaisesta ajattelusta, rajojen rikkomisesta, visuaalisen kerronnan tavoista.

Näyttelyn ohjelma on julkaistu:
Tiistaina ja keskiviikkona 2.-3.5. yleisö pääsee seuraamaan, kun Minna Palmqvist installoi Intimately Social -teostaan näyttelyyn. Hänen työnsä tasapainoilee taiteen ja muodin, vaatteiden ja taide-esineiden välillä.

Näyttely avataan yleisölle avoimella tapahtumalla keskiviikkona 3.5. klo 17-19. Avajaisissa esiintyy vuonna 2011 perustettu vaatesuunnittelijaduo Ensæmble, joka tutkii vaatetuksen suhdetta nykyajan tunnistettavaan ja absurdiin elämään.

Luomisprosessia avataan näyttelyn ohjelmistossa Avoin ateljee -tapahtumalla, jossa Justus K valmistaa For Fashion´s Sake -näyttelyn asuaan yleisön edessä yhteistyössä malliompelija Suvi Hännisen kanssa. Avoin ateljee toteutetaan kaksipäiväisenä: 20.5.-21.5. klo 12-17. Tapahtuma on osa lauantaina 20.5. järjestettävää Näyttelykeskus WeeGeen SuomiDesign-päivää.

Koko ohjelma liitteenä.
For Fashion’s Sake / 3.5.-3.9.2017
http://emma.museum/forfashionssake
#forfashionssake

Lehdistökuvat:
https://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/For+Fashion's+Sake/
Salasana: emmamuseum

Liitteet: For Fashion’s Sake-ohjelma, Näyttelyn suunnittelijat

Lisätietoa:
Näyttelyn kuraattori
Reetta Kalajo, intendentti, EMMA
reetta.kalajo@emma.museum , p. 040 557 1422

Haastattelupyynnöt ja tiedustelut:
Iia Palovaara, viestintäkoordinaattori, EMMA
iia.palovaara@emma.museum, +358 43 826 8713


EMMA - Espoon modernin taiteen museo on yksi Suomen keskeisimmistä taidemuseoista. Espoon Tapiolassa sijaitsevan EMMAn kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. Arkkitehtonisesti vaikuttavassa professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa WeeGee-talossa sijaitsevat EMMAn näyttelytilat ovat pinta-alaltaan Suomen suurimmat. Puhdaslinjainen moderni arkkitehtuuri tukee EMMAn, Saastamoisen säätiön ja Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiön kokoelmien sekä vaihtuvien näyttelyiden kokemuksellista esittämistä.FOR FASHION’S SAKE -OHJELMA
FOR FASHION’S SAKE -NÄYTTELYN AVAJAISET
KE 3.5. KLO 17–19, EMMA / NÄYTTELYKESKUS WEEGEEN AULA
Näyttely avataan yleisölle avoimella tapahtumalla.

OHJELMA
Avajaistervehdykset
Pilvi Kalhama, museonjohtaja, EMMA
Reetta Kalajo, näyttelyn kuraattori

Ensæmblen performanssi klo 17:30 ja 18
Vuonna 2011 perustettu vaatesuunnittelijaduo Ensæmble tutkii vaatetuksen suhdetta nykyajan tunnistettavaan ja absurdiin elämään.

PRE HELSINKI - PRENAISSANCE @ EMMA
TI 16.5. KLO 18.30–20
Huippusuunnittelijoiden elämyksellisessä yhteispresentaatiossa muoti keskustelee tilassa olevien teosten kanssa installaation ja performanssin muodossa. Liput tapahtumaan 15 € /(10 € opiskelijat).

KRIITTINEN ON UUSI MUSTA
TO 18.5. KLO 13-17

2000-luvun muotia käsittelevän seminaarin puhujat ovat muodintutkimuksen johtavia tutkijoita kansainvälisellä kentällä.
Seminaarin kieli on englanti.

2000-luvulla on muodikasta sanoa, että muoti on kuollut. Muodin kuolemalla viitataan “pikamuotiin”, joka on nopeuttanut trendien sykliä ja tuonut esille muodin tuotantoon liittyviä eettisiä ongelmia.

Kriittinen on uusi musta tarttuu tähän ja kysyy, voiko muoti olla sosiaalista kommentaaria ja kritiikkiä pelkän kuluttamisen sijaan? Miten muoti ja sen tutkimus voivat auttaa ymmärtämään kulttuuria, maailmaa ja meitä itseämme? Kuinka muoti voi rakentaa parempaa huomista nykyisten kulttuuristen, poliittisten ja ilmastollisten haasteiden edessä?

Seminaarin puhujat ovat muodintutkimuksen johtavia tutkijoita kansainvälisellä kentällä: Professori Hazel Clark (Parsons School of Design, New York), Professori Peter McNeil (University of Technology Sydney), Professori Paula Hohti (Aalto-yliopisto), Professori Sofia Pantouvaki (Aalto-yliopisto), Professori Ossi Naukkarinen (Aalto-yliopisto) ja Professori Annamari Vänskä (Aalto-yliopisto).

Kriittinen on uusi musta järjestetään yhteistyössä Aalto-yliopiston Muotoilun laitoksen kanssa For Fashion’s Sake -näyttelyn yhteydessä. Näyttelyn kuraattori Reetta Kalajo ja näyttelyssä mukana oleva suunnittelija Hanne Jurmu kertovat näyttelystä osana seminaaria.

SUOMI DESIGN -PÄIVÄ
LA 20.5.
EMMA on mukana WeeGeen yhteistapahtumassa ohjelmalla, jossa tutustutaan suomalaiseen nykymuotiin ja For Fashion’s Sake -näyttelyyn.

Avoin ateljee, La-su 20.5.-21.5. klo 12-17
Justus K valmistaa For Fashion´s Sake -näyttelyn asuaan yleisön edessä yhteistyössä malliompelija Suvi Hännisen kanssa.

ASIANTUNTIJAKIERROS
PE 16.6. KLO 18
Näyttelyn kuraattori, EMMAn intendentti Reetta Kalajo kertoo For Fashion’s Sake -näyttelyn vaatesuunnittelijoiden valinnasta. Vapaa pääsy.FOR FASHION’S SAKE -NÄYTTELYN SUUNNITTELIJAT
Muodin ja kuvataiteen välisiä rajapintoja esittävä For Fashion’s Sake -näyttely koostuu kolmentoista pohjoismaisen nuoren muotisuunnittelijan tuotannosta.
Metsä, vesi, sääolosuhteet, pimeys ja valo ovat toistuvia innoituksen lähteitä ja teemoja pohjoismaisen muodin kielessä. Näyttelyn pohjoismaisia suunnittelijoita yhdistää vahva side villiin ja arkaaiseen luontoon. He ovat vahvasti kiinni juurissaan yksinkertaisen ja voimakkaan visuaalisen kielen kautta, jonka avulla he kertovat tarinoita nomadeista, mystisistä kansoista tai luonnonvoimista.
EMMAn näkökulmasta muodissa kiinnostavaa on sen rajankäynti taiteen kanssa: monia suunnittelijoita inspiroi kuvataide ja ensimmäiset suunnitelmat vaatteista hakevat usein innoitustaan taiteen tapaan uudenlaisesta ajattelusta, rajojen
rikkomisesta ja visuaalisen kerronnan tavoista. Näyttelykokonaisuus esitteleekin suunnittelijoita, joiden tuotantoon sisältyy muodin rajoja taiteen suuntaan venyttäviä piirteitä. Näyttely ei kuitenkaan ole taidenäyttely, vaan edelläkäyvän designin näyttely, jossa merkittävässä roolissa on esillepano, näyttävyys ja vuorovaikutteisuus.
Ajan hermolla olevan muodin esittäminen herättää ajatuksia muodin suhteesta muotoilun eettisiin ja ekologisiin ja kysymyksiin. Maailmaa edelläkävijöinä
katsovat suunnittelijat käyttävät ekologista ja eettistä kestävyyttä arvopohjana työssään. Vaatteen kautta kerrotaan tarina tai otetaan kantaa.

1. SIMON EKRELIUS
Simon Ekreliuksen työn selkeimmät piirteet ovat linjat, tekstuuri ja volyymi. Hän on klassiseen räätälöintiin nojaava naistenvaatteiden suunnittelija, joka työskentelee tällä hetkellä Lontoossa. Ekreliuksen tyyliä määrittävät arkkitehtonisuus,
selkeälinjaisuus ja pintojen kontrastit. Mallistot perustuvat usein vastakohtaisuuksiin niin väreissä kuin materiaaleissa. Hän suosii valkoista, mustaa ja harmaan sävyjä. Materiaalit ovat pääasiassa luonnonmateriaaleja: silkki, villa, puuvilla, mutta vastakohtana myös vinyyli ja polyesteri. Vaatteet valmistetaan laadukkaista raaka-aineista Isossa-Britanniassa. Suunnittelija on lähtöisin Ruotsista.
www.simonekrelius.com

2. ANITA HIRLEKAR
Anita Hirlekarin työ keskittyy värin ja pinnan vaikutukseen. Hänen perustamansa naistenvaatemerkki viestii käsin tehdyn vaatteen ainutlaatuisuudesta ja yksityiskohtien runsaudesta. Kaikki asut tehdään käsin suunnittelijan studiolla Pohjois-Islannissa. Hirlekarin työ on huomioitu niin kansainvälisissä muotikilpailuissa kuin lehdissä. Hän on valmistunut Lontoon Central Saint Martinsin arvostetusta taidekoulusta.
www.anitahirlekar.co.uk

3. MARÍA KRISTÍN JÓNSDOTTIR (STAKA)
María Kristín Jónsdottir on inspiroitunut islantilaisista saagoista ja karuista, mutta kauniista maisemista. Hän luo asusteita fiktiiviselle nomadiheimolle, joka elää Islannin maaseudulla. Tuo heimo on ollut lähtökohtana Staka-merkille ja laserleikatuille kaula- ja käsikoruille ja asusteille. Lähtökohtana suunnittelijan työlle on materiaali, käsityö, Islanti ja sen historia. Näitä elementtejä María Krístin yhdistää nykyestetiikkaan ja teknologiaan. Hänen työnsä on saanut näkyvyyttä erityisesti pohjoismaisen muotoilun kentällä.
www.staka.is

4. HANNE JURMU & ANTON VARTIAINEN
Vuoden 2016 Hyères’n muotifestivaaleilla menestyneet Anton Vartiainen ja Hanne Jurmu tekevät muotia vahvan arvopohjan ohjaamina. Suhde vaatteeseen ja elinympäristöön, ekologiset valinnat ja humaani maailmankatsomus ovat palkitun malliston taustalla. Jurmu ja Vartiainen eivät ole suunnittelijakaksikko vaan tekevät kumpikin omaa työtään. Hyères`ssä palkittu ja For Fashion’s Sake -näyttelyssä esillä oleva mallisto oli heidän ainoa yhteinen työnsä, jossa kumpikin toi esiin omaa ideologiaansa. He opiskelevat Aalto-yliopiston muotoilun laitoksella.

5. JUSTUS K
Performanssin ja muodin välimaastossa työskentelevä Justus K tuo näyttelyyn toukokuun aikana rakentuvan tilausteoksen. Hän on hakenut inspiraatiota Saastamoisen säätiön taidekokoelmasta, EMMAn Kosketus-näyttelyn teoksista. Justus K on erikoistunut kokeelliseen muotitaiteeseen ja vaihtoehtoisiin materiaaleihin. Hän on valmistunut Muotoilu- ja taideinstituutista Lahdesta ja opiskelee parhaillaan Aalto-yliopiston muotoilun laitoksella. Suunnittelijan töitä on ollut esillä kansainvälisesti sekä Suomessa.
www.justusk.com

6. IRENE KOSTAS (ONAR)
ONAR on erikoistunut korkealaatuisiin lammasturkiksesta valmistettuihin vaatteisiin ja asusteisiin, nahkalaukkuihin ja unisex-asuihin. Tuotemerkin työssä pehmeät materiaalit kohtaavat geometrisen, tiukan muodon, minimalismi kohtaa rikkaan tekstuurin. Merkin perustaja Irene Kostas kantaa mukanaan sukunsa käsityön
perinnettä. Hän on omassa tyylissään tuonut luonnonmateriaalit ja käsityöperinteen futuristiseen kontekstiin. Kaikki tuotteet on valmistettu eettisistä materiaaleista käsityönä Suomessa tai Kreikassa. ONAR on kansainvälisesti tunnettu merkki, jonka lippulaivamyymälä avautui Helsingissä 2016. ONAR oli 2016 Vogue Talents -finalisti.
www.onarstudios.com

7. TILDE BAY KRISTOFFERSEN
Tilde Bay Kristoffersen tekee taiteellista työtään muodin ja kuvataiteen välimaastossa. Hänen asunsa pohjautuvat fiktiivisiin tarinoihin ja taruolentoihin. Niiden materiaalit ja tekniikat ovat ainutkertaisia ja monivaiheisia. Toisaalta hänellä on kokemusta myös muodin kaupalliselta puolelta, kuten H&M:ltä ja Alexander McQueenin studiolta. Tilde Bay Kristoffersen on opiskellut The Royal Danish Academy of Fine Artsissa Kööpenhaminassa.
www.tildebay.com

8. SATU MAARANEN
Satu Maaranen työskentelee useille asiakkaille, esim. Marimekolle ja Petite Bateaulle. Hän on kansainvälisesti toimiva suunnittelija, jonka tyylille ominaista ovat voimakkaat värit, maalaukselliset painokuviot ja veistokselliset muodot. Leikkaukset ja printit käyvät Maarasen asuissa kiinnostavaa vuoropuhelua. Helsingissä ja osaksi ulkomailla työskentelevä suunnittelija on valmistunut Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta ja voittanut arvostetulla kansainvälisellä Hyères’n muotifestivaalilla vuonna 2013. Hän on saavuttanut useita palkintoja ja näkyvyyttä kansainvälisissä muotijulkaisuissa.
www.satumaaranen.com

9. MINNA PALMQVIST
Minna Palmqvist on suunnittelija ja taiteilija, jonka työssä muoti on ennen kaikkea tapa tutkia maailmaa. Hänen työnsä tasapainoilee taiteen ja muodin, vaatteiden ja taide-esineiden välillä. Palmqvistin työt nostavat esiin ajankohtaisia teemoja, esimerkiksi sosiaalisen ulkonäköön kohdistuvan paineen ja todellisuuden välisen ristiriidan. Minna Palmqvist on syntyisin Ahvenanmaalta, mutta on opiskellut ja työskentelee Tukholmassa. Hänen töitään on ollut esillä viime vuosina niin Euroopassa, Aasiassa kuin Amerikassakin.
www.minnapalmqvist.com

10. MARIA SUOMALAINEN
Maria Suomalainen suunnittelee naisten vaatteita perinteisiä tyylejä rikkoen. Hänen asuissaan on läsnä helppous ja käytettävyys. Hänen tyylinsä on runsas, tietyllä tavalla raaka. Väripaletti on neutraali, jotta muotojen ja käytettävyyden teemat saavat tilaa. Suunnittelija on valmistunut Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta kandidaatiksi ja jatkaa nyt opintojaan arvostetussa Central Saint Martinsin taidekoulussa Lontoossa. Hänen mallistonsa on ollut esillä Pohjoismaissa ja Kiinassa.

11. MAIKEL TAWADROS
Maikel Tawadros on tanskalainen suunnittelija, joka etsii innoitusta työhönsä arkkitehtuurista, mutta myös liikkeestä ja materiaalien mahdollisuuksista. Hänen työnsä teemat nousevat pohjoisista vuodenajoista ja ympäristöstä. Jokaisella mallistolla on vahva tarina, joka vaihtelee populaarikulttuurin ilmiöistä luonnon alkuvoimaan. Materiaalit ilmentävät vaatteiden tarinaa joko luonnollisuudella ja villeydellään tai vaihtoehtoisesti minimalistisilla tekstuureilla.
www.maikeltawadros.com

12. EMILIA TIKKA
Emilia Tikka on Berliinistä käsin työskentelevä suomalainen suunnittelija ja tutkija. Hän tutkii työssään materiaalisuutta, ihmiskehon mahdollisuuksia sekä sen käyttämistä esittämisen välineenä. Hän kommentoi teknotieteellistä kulttuuria ja tulevaisuudennäkymiä. Hän on työskennellyt kansainvälisille suunnittelijoille, kuten Henrik Vibskoville. Tikan töitä on ollut esillä useissa kansainvälisissä taide- ja designnäyttelyissä.
www.emiliatikka.com

KIITOS
Visuaalisen kuvitusmaailman näyttelylle on luonut muodin kuvittaja Laura Laine, joka on työskennellyt mm. Ellelle, Voguelle, The Guardianille, The New York Timesille sekä lukuisille muotibrändeille.
#forfashionssake