Rut Bryk - elämän taide on vuoden paras taidekirja | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Rut Bryk - elämän taide on vuoden paras taidekirja

10.06.2017Elien Aspelin -palkinto Rut Bryk – elämän taide -kirjalle

Iittalan XX Valtakunnallinen Taidekirjapäivä palkitsee vuoden 2016 parhaan taidekirjan Eliel Aspelin -palkinnolla, joka on Harri Koskisen suunnittelema lasiveistos. Voittaja julkistettiin lauantaina 10.6.2017 Hämeenlinnan Iittalassa, Kalvolan kirjastossa. Eliel Aspelin -kilpailun järjestää Hämeenlinnan kaupunginkirjasto.
 
Tuomaristoon kuuluivat puheenjohtaja, kuvataiteilija ja kulttuurituottaja Sirpa Haapaoja, Hämeenlinnan taidemuseon amanuenssi Maria Laine ja Kalvolan kirjaston kirjastonhoitaja Ulla Hämäläinen-Pelli. Sihteerinä toimi palvelupäällikkö Irmeli Isokivijärvi Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 21 taidekirjaa.

Tuomaristo päätti yksimielisesti valita vuoden 2016 parhaaksi taidekirjaksi kirjan: Kalha, Harri: Rut Bryk - elämän taide. EMMA - Espoon modernin taiteen museo.

Vuoden taidekirja on yleistajuinen ja kiinnostava kuvaus yhdestä maamme merkittävimmistä muotoilijasta Rut Brykistä. Harri Kalhan laajan tutkimuksen kautta lukija saa tutustua taiteilijaan, joka kuului Suomen taideteollisuuden kultakauden ihailtuihin mestareihin, hänen elämäänsä, taiteeseensa ja ajan henkeen.

Kirjoittaja tunsi Rut Brykin ja se välittyy kirjan sivuilta. Kalha kirjoittaa värikkäästi ja mukaansatempaavasti. Hän kertoo Brykin elämästä ja taiteesta monista näkökulmista ja avaa myös aiheita, joista taiteilija ei itse mielellään selittelyjä antanut. Tunnelma on silti hienostunut ja kunnioittava, juuri niin kuin julkisuutta karttaneen taiteilijan voisi kuvitella toivoneen.

Kirjan ulkoasu on lumoava. Jo ensivaikutelma on vaikuttava: kansi on yhtä aikaa kutsuva, kotoisa ja salaperäinen, herkkä ja vankka, kuten Rut Brykin teoksetkin. Sama varma ja hallittu ote taitossa, typografiassa ja kuvien käytössä jatkuu läpi julkaisun. Kirjan kuvitus on runsas ja sävykäs. Hienoista henkilökuvista, teoskuvista, lehtikuvista ja muista lähteistä kootusta kuvamateriaalista taittaja on luonut selkeän ja silti vaihtelevan ja yllätyksellisen kokonaisuuden. Laadukas painojälki ja sidonta viimeistelevät teoksen.

Harri Kalhan Rut Brykistä kertova teos on ajaton taidehistoriallinen julkaisu, ansiokkaasti kirjoitettu ja upeasti toteutettu teos.

Taidekirjatapahtuma on Hämeenlinnassa, Iittalan Lasimäen alueella, missä vietetään 10.6.2017 perinteistä kesänavausviikonloppua. Tapahtumassa on ohjelmaa ja elämyksiä koko perheelle: mm. Suomen Postikorttiyhdistys Apollo ry:n järjestämät Suvikortin Päivät, Kesäkirppis Kirjakaupan sisäpihalla, Tallinäyttely, Viivi Kemppaisen maalauksia, printtejä ja kortteja Vihreässä talossa sekä Satojen tarinoiden kesä - Naivistit Iittalassa -kesänäyttely on avoinna klo 19.00 asti.

Lisätietoja:

Irmeli Isokivijärvi, palvelupäällikkö
p. 050 509 0067

Lehdistökuvat: https://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Rut+Bryk+-El%C3%A4m%...
Salasana: emmamuseum