Puu veistäjän käsissä - suomalaista kuvanveistoa 1950-luvulta 2000-luvulle | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

Puu veistäjän käsissä - suomalaista kuvanveistoa 1950-luvulta 2000-luvulle

18.06.2008 - 31.08.2008

Vaivaisukko, puuvene, löylykiulu, rukinlapa, tuohivirsut, kaarnalaiva, pajupilli.

Puun työstäminen - tavalla tai toisella - kuuluu suomalaiseen, sukupolvelta toiselle siirtyneeseen perinteeseen kuin vihta juhannussaunaan.

Tämän päivän suomalaisten kuvanveistäjien käsissä puuveiston perinne elää vahvempana kuin ehkä koskaan ennen. Puu on vietellyt pauloihinsa yhä nuorempia taiteilijoita, niin miehiä kuin naisia, joista jokainen työstää monipuolista, kiehtovaa materiaalia omalla persoonallisella tavallaan.

Puu veistäjän käsissä -näyttely tuo katsottavaksi suomalaisen puunveistotaiteen moninaisine vivahteineen. Professori Leena Peltolan kokoamassa, Suomen tähän asti laajimmassa puuveistosnäyttelyssä on töitä eri aikakausilta 1950-luvulta nykypäivään.

Näyttelyn taiteilijat:

 

” Ensin on ajatus, sitten vasta siihen sopiva materiaali. Puu on yksinkertaisesti joustavuudessaan usein käytännöllistä. Se on sopinut ajatukseeni. ”

Martti Aiha

Kari      Cavén

”Suhteeni materiaaleihin on lämmin – kaikkeen paitsi styroksiin.”

Kari Cavén

Tom      Engblom

"Olen kerran kaatanut puun taiteen vuoksi, silloinkin pitkään pohtien.”

Tom Engblom

Radoslaw Gryta

”Mitähän minä kompensoin viidelläkymmenellä kirveellä?”

Radoslaw Gryta

Mauno Hartman

”niissä on viitteitä vanhan puun ja hirren myötä menneeseen ja perinteeseen."

Mauno Hartman

 

”Sisältö määrittää yleensä käyttämäni materiaalin – joskus materiaali on itsessään teoksen keskeinen sisältö.”

Jussi Heikkilä

Maija Helasvuo

"Puu on minulle materiaali, jonka kautta voin työstää elämän moniulotteisia kokemuksia. Kokemuksia, joita jokainen ihminen kohtaa elämässään - uhrautumista, menetystä, suojan antamista."

Maija Helasvuo

Veikko Hirvimäki

”Metsä on pyhäkkö. Voin aistia vielä paljaitten jalkojeni alla lapsuuden puulattian.”

Veikko Hirvimäki

Pasi Karjula

”Työskentelyni on suurimmaksi osaksi ajattelua... mutta ongelmani on se etten osaa pukea sanoiksi sitä mitä ajattelen tai mietin vaan se kiteytyy taideteoksiksi.”

Pasi Karjula

Tapani Kokko

”Tässä ajassa puu yhdistää meidät johonkin vanhaan, historiaan, jo osittain kadotettuun. Tulen pitäminen, nuotio, takka ja puuveistäminen. Siinä on jokin yksinkertaisuus ja selkeys.”

Tapani Kokko

 

 

 

Kuva Jussi Tiainen

 

”Puu on käytännöllinen materiaali, se hajoaa helposti ja sitä on joka paikassa.”

Markku Kivinen

Inka Nieminen

”Väri, kiilto, pehmeys, tuoksu, paino, kestävyys, läpinäkyvyys ja monet muutkin seikat”. Puu on kuitenkin materiaaleista elävin”

Inka Nieminen

Pauno Pohjolainen

”Taiteilija on kanava, jota kautta viestit ja energia kulkevat. Se tapahtuu sekä horisontaalisella tasolla, ihmisenä olemisen kokemuksia välittäen, että diagonaalisella tasolla, tuottaen kytkentöjä utopioihin.”

Pauno Pohjolainen

 

 

 

Kimmo Pyykkö 

”Valitsen vaistomaisesti tekemisessäni polun, jonka mutkat eivät heti kertakatsomalla näy – eikä määränpää ole tarkasti selvillä.”

Kimmo Pyykkö

Riku Riippa

”Ihminen on helppo ja läheinen aihepiiri”

Riku Riippa

 

”Puun luonteeseen kuuluu mielestäni umpinaisuus, ei ainakaan kalvomaisuus. Siinä pintamaisuus, tai kaasumainen immateriaalisuus, on luotava tunnelmana pinnassa, se on haasteellista. Puisissa töissäni onkin enemmän eräänlaista paloista rakentumisen tuntua ja liikahtelua.”

Joakim Sederholm

Anneli Sipiläinen

”Puu on mainio veistosmateriaali. Moneksi muuntautuva, työstettävissä käsin tai koneilla, saatavissa eri hintaisena tai laatuisena. Puu on kotoinen ja lämmin.”

Anneli Sipiläinen

 

 

 

Kuva Eeva Berg

 

”Onhan puu myös kansallinen projekti. Vertaa puun merkitystä Suomessa sellaisiin kulttuureihin, joissa puuta ei juurikaan kasva, vaikkapa Islantiin.”

Jyrki Siukonen

Kain Tapper. Kuva:Simo Rista

”Tyylini oli ainoa mahdollinen”

Kain Tapper

 

 

 

 

Kuva Simo Rista

 

”Puolustan puuta siksikin, että sitä voivat ihmiset niin kuin hevosetkin ajankulukseen vaikka purra.”

Kirsi Tapper

Nora Tapper

”Puun avulla voi tehdä vaikka mitä. Puulla voi rakentaa suuria keveitä rakennelmia. Puulla voi rakentaa kestävää tilaa. Rakennan oikeasta materiaalista tilaa, joka ei ole ’oikeaa’ tilaa ja kuitenkin on.”

Nora Tapper

Hanna Vahvaselkä

”Puu materiaalina on minulle vielä mysteeri. Tavallaan pelkään sitä, kaikkia koneita joilla sitä työstetään ja sitä elämää mitä se jatkaa vielä senkin jälkeen, kun se on jalostettu tosi pitkälle.”

Hanna Vahvaselkä

Heikki Virolainen

Hänen taiteensa on mitä omaperäisimmässä ahjossa kypsennettyä sampoa. Siinä on Léger ja Kandinsky, sisäinen kalevala-välttämättömyys nähtynä Pyhän Basilin katedraalin sipulikupolien värirukouksen oikeauskoisuudessa."

Erkki Pirtola Heikki W Virolaisesta