EMMAn kevätnäyttelyt: Italian futurismi ja Sophie Calle | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

EMMAn kevätnäyttelyt: Italian futurismi ja Sophie Calle

01.03.2012
Uusi taide - nopeus, vaara, uhma
Italian futurismi 1909-1944
2.3.-10.6.2012
 
EMMAn kevätnäyttely esittelee futurismin elinkaaren 52 taiteilijan ja 150 teoksen voimin. Näyttely koostuu maalauksista, luonnoksista, veistoksista, esineistä sekä huonekaluista.
 
Futurismi sai alkunsa italialaisen monitaiteilija FilippoTommaso Marinettin (1876-1944) julkaisemasta manifestista 1909 ja päättyi Marinettin kuolemaan 1944.  Futurismi eli ja vaikutti erityisesti Italiassa, josta sen vaikutukset levisivät mm. Venäjälle, Saksaan ja Englantiin. Suomeen kantautui kaikuja aatteesta, mutta vaikutus jäi yksittäisiin kokeiluihin.
 
Futurismi oli 1900-luvun ensimmäinen taidetta kokonaisvaltaisesti uudistava avantgardistinen liike, ja sen vaikutukset tulivat olemaan laaja-alaisia ja kauaskantoisia. Kirjallisuuteen, musiikkiin, kuvataiteisiin, teatteriin, elokuviin, muotoiluun ja muotiin muun muassa levinnyt futurismi oli osa Euroopan poliittista kuohuntaa, teollistumista ja kulttuurin murrosta.
 
Italiassa futurismi sai myös voimakkaita nationalistisia piirteitä. Futuristit kiistivät vanhan merkityksen tavoitellessaan kokonaan uuden kulttuurin luomista. He ihannoivat uutta urbaania maailmaa; koneita, melua, vauhtia, liikettä sekä väkivaltaa ja vastaavasti halveksivat menneiden vuosikymmenten saavutuksia ja ihanteita.
 
EMMAn näyttelyssä esitellään 1910-luvun anarkistista ja avantgardistista futurismia, joka tuli vaikuttamaan muun muassa dadaan ja surrealismiin, sekä sotienvälistä futurismin toista kautta, jossa uusia näkökulmia haettiin muun muassa aeropitturasta, lentokoneesta nähdyistä näkymistä.
 
Näyttelyyn liittyy laaja julkaisu, jonka kirjoittajina ovat italialaiset futurismin tutkijat ja museonjohtaja Markku Valkonen.
 
Näyttelyn teokset tulevat pääosin yksityisiltä keräilijöiltä italialaisen Futur-ism -yhdistyksen kautta. Muita lainaajia ovat mm. Galleria d’Arte Moderna di Roma Capitale, Museo Civico di Palazzo della Penna, Perugia ja Estorick Collection, Lontoo.
 
 
Näyttelyyn liittyvä puheenvuoro:
7.3. klo 18 EMMAn museonjohtaja Markku Valkonen: Italian futurismi, vauhti ja vimma.
 
24.-25.3. Lastentapahtuma Fantasiaa
Vuotuista lastentapahtumaa vietetään myös futurismin hengessä näyttelykeskus WeeGeen muuttuessa fantasiakaupungiksi, jossa vallitsee hullunkurinen todellisuus. Mukana tapahtumassa mm. Rudirok beatboksaustyöpajoineen sekä Pikkukakkosesta tutut poliisit Maltti ja Valtti.
 
Sophie Calle
Take Care of Yourself
2.3.-10.6.2012
 
EMMAn toinen kevätnäyttely on Sophie Callen laaja videoita, tekstipaneeleita ja valokuvia sisältävä installaatioteos Take Care of Yourself.  Teoksen teema on sähköpostikirje, jonka Calle sai miesystävältään ”X”. Tämä lopetti heidän suhteensa kirjeellä, joka päättyi sanoihin ”Take care of yourself”.
 
Calle lähetti kirjeen 107 eri elämänaloilla työskentelevälle naiselle - taiteilijoille, kirjailijoille, tiedenaisille - ja pyysi heitä auttamaan häntä kirjeen ymmärtämisessä. Teos rakentuu näistä lukemattomin erilaisin tavoin annetuista vastauksista, joissa naiset analysoivat ja tulkitsevat kirjettä ja auttavat Callea ”pitämään huolta itsestään”. Tuloksena on sekä koskettavia että humoristisia tulkintoja, jotka yhdessä muodostavat vaikuttavan installaation kirjeinä, sävellyksinä, piirroksina, lauluna ja tanssina.
 
Teoksen alkuperäinen ranskankielinen versio Prenez Soin de Vous oli yksi Venetsian biennaalin kohokohtia vuonna 2007.
 
Käsitetaiteilija Sophie Calle (s.1953) on Ranskan kansainvälisesti tunnetuimpia nykytaiteilijoita. Callen teoksille on tyypillistä, että hän luo omasta ja myös muiden elämästä fiktiivisiä tarinoita. Teosten aiheena on usein ihmisen identiteetti ja intimiteetti.
 
Näyttely on toteutettu yhteistyössä sen tuottaneen AIA Productionsin (APC+AIA/ARTER) kanssa.
 
Näyttelyyn liittyvä puheenvuoro:
4.4. klo 18 FT Annamari Vänskä ja taidehistorioitsija Riikka Stewen: Sophie Calle, Take Care of Yourself. 

Lisätietoja:
museonjohtaja Markku Valkonen, EMMA  puh. 09 - 8165 7519 (futurismi)
intendentti Päivi Talasmaa, EMMA, puh. 09 - 8165 7513 (Calle)
taidekasvatus ja palvelupäällikkö Nana Salin, puh. 09 - 8165 7538 (yleisötyö)