EMMAN TALVINÄYTTELYT: VALON TÄYTTÄMIÄ VEISTOSINSTALLAATIOITA SEKÄ MODERNIA JULISTETAIDETTA | EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA - Espoon modernin taiteen museo

EMMA – Espoon modernin taiteen museo lukeutuu Suomen merkittävimpiin taidemuseoihin.

EMMAN TALVINÄYTTELYT: VALON TÄYTTÄMIÄ VEISTOSINSTALLAATIOITA SEKÄ MODERNIA JULISTETAIDETTA

13.11.2012


EMMA – Espoon modernin taiteen museossa avautuu 14.11. kaksi kansainvälistä näyttelyä. Palkittu espanjalaistaiteilija Jaume Plensa (s. 1955, Barcelona) tutkii veistoksissaan ja installaatioissaan ihmisenä olemisen universaaleja teemoja: rakkautta, epätoivoa, muistia ja kieltä. Erikokoiset ihmishahmoiset kehot ja päät käyvät ajassa ja tilassa vuoropuhelua niin toistensa kuin katsojien kanssa. Taiteilija on itse koostanut näyttelyn EMMAn museotilan inspiroimana.

Moskovalaisen Pushkinin museon kokoelmista koostettu näyttely puolestaan esittelee sata kiehtovaa brittijulistetta 1890–1930-luvuilta, jolloin moderni juliste syntyi ja tuli näkyväksi osaksi julkista tilaa. Esillä on julistetaiteen kehitystä kuvaavien töiden lisäksi mainostaiteen aatelia Lontoon julkisen liikenteen sekä öljy-yhtiö Shellin kampanjoista.

Näyttelyiden kesto: 14.11.12–27.1.13.

JAUME PLENSA / IN THE MIDST OF DREAMS / UNELMIEN YMPÄRÖIMÄNÄ

Jaume Plensan EMMAan toteuttama näyttely In the Midst of Dreams / Unelmien ympäröimänä esittelee yli 40 espanjalaistaiteilijan veistosta vuosilta 2004–2012. Kokonaisuuden kantavana teemana ovat valo ja energia vuoden pimeimpänä aikana. Valon lisäksi teoksissa tärkeinä elementteinä ovat usein kirjaimet ja sanat, sekä runot, joita taiteilija itsekin kirjoittaa.

Useat työt nähdään osana installaatioita EMMAn tilassa, joka on rakennettu näyttelyä varten poikkeuksellisen avaraksi. Teoksista ensimmäisenä tulee vastaan sisältä valaistu veistos, maamerkki, joka toivottaa vieraan tervetulleeksi ulkona jo ennen astumista WeeGee-taloon.

Niin laadultaan, laajuudeltaan kuin erottuvuudeltaan Plensan tuotanto on hämmästyttävä. Materiaalien ja toteutusten rikkautta on nähty museoissa ja julkisissa tiloissa ympäri maailman. Lisäksi tuottelias taiteilija on tehnyt lavastuksia ja puvustuksia ooppera- ja teatteriproduktioihin. EMMAssa esillä olevien teosten materiaaleina ovat teräs, synteettinen hartsi, lasikuitu, rauta, pronssi, alabasteri, paperi sekä valo.

Plensa eroaa monista nykytaiteilijoista siinä, että hän paljastaa väkivallan ja kauhun sijaan ihmisen kauneuden. Tärkeää on itsensä kuunteleminen; yritämme liikaa kasvaa ulkopuolisen kuvan, unelman, mukaisiksi ymmärtämättä omaa varjoamme. ”Ei ole sielua ilman kehoa, eikä kehoa ilman varjoa”, taiteilija sanoo.

Valon ja varjon pysäyttäviä kohtaamisia koetaan EMMAssa yli pimeimmän talven.

 

NO SMOKE, NO DIRT, NO WORK / LITOGRAFIAJULISTEITA BRITANNIASTA 1890–1940

1900-luvun taitteessa julistetaiteesta oli kehittynyt modernin kulutusyhteiskunnan merkki. Julisteissa sulautuivat saumattomasti yhteen taide ja design, yhteiskunnallinen muutos, propaganda, kaupallisuus ja huumori. Kehityksen ajureina olivat litografiatekniikan mahdollistamat suuret värivedosmäärät sekä Britannian hedelmällinen kulttuurimaaperä.

Moskovan Pushkinin museon Irina Nikiforova on kuratoinut museon laajasta grafiikan kokoelmasta kolmen teeman, yhteensä sadan julisteen, kokonaisuuden. EMMAssa nähdään julistetaiteen syntyä ja nousua valottavia teoksia Britanniasta vuosilta 1890–1940, Lontoon julkisen liikenteen mainontaa sekä otteita Shellin 1930-luvun mainoskampanjasta.

1900-luvun alun Britanniassa yhdistyi monta julistetaiteelle hyödyllistä kehityskulkua. Otolliset markkinat, kaupallinen viestintä sekä mainostoimistot toimijoina, korkeatasoinen painotekniikka ja monipuolinen taiteilijakoulutus kaikki vaikuttivat siihen, että moderni juliste kehittyi omaksi taiteenlajikseen.

Eräs merkkipaalu brittiläisen julistetaiteen nousussa ovat Lontoon julkisen liikenteen suosion kasvattamiseksi 1900–1930-luvuilla suunnitellut mainokset. Eturivin taiteilijat tekivät rohkeita ja kokeilevia julisteita, joissa korostuivat yhtenäiset teemat (Lontoo ja sen metro) sekä yhteinen typografia ja symboli.

EMMAn julistenäyttelyn kolmas osio koostuu Shellin 1930-luvun kampanjajulisteista. Yhtiön mainososaston johto kutsui julistekampanjansa suunnittelijoiksi uudistusmielisiä taiteilijoita, joukossaan ”mainostaiteen Picassona” tunnettu Edward McKnight Kauffer. Poikkeuksellisten tekijöiden työt ovat mainosgrafiikan kestäviä klassikoita.

Molemmista näyttelyistä toteutetaan kirja EMMAn omassa julkaisusarjassa.
 

LISÄTIETOJA
Museonjohtaja Pilvi Kalhama, p. 040 533 4070 (Jaume Plensa) Intendentti Päivi Talasmaa, p. 09 8165 7513 (Litografiajulisteet Britanniasta)

LEHDISTÖKUVAT
kuvat.emma.museum/kuvat salasana lehdistökuvat-osioon: emmamuseum