Mika Taanila: Plasthjärtat | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum är ett av de största museerna i Finland.

Mika Taanila: Plasthjärtat

17.08.2018 till 16.09.2018

 

Futurohuset har under åratal fascinerat konstnärer, designers och allmänheten på olika håll i världen. Jubileumsåret till ära bjöds bildkonstnären och filmregissören Mika Taanila in för att skapa ett nytt konstverk i Futurohuset. Så föddes Plasthjärtat, en ljudinstallation med många kanaler, ett jubileumsverk för Futurohuset. I sitt verk använder Taanila endast autentiska ljud från behandling av plast, materialet som Futurohuset består av. Ljuden har bandats på Ekin Muovis fabrik i Virtasalmi, som specialiserat sig på att restaurera Futurohus.

Plasthjärtat kan endast åhöras inne i Futurohuset; verket förvandlar det ovala utrymmet till en resonanslåda i vilken åhöraren kan fördjupa sig i Futurohusets musikaliska ursprung. Verket svävar mellan dokument och fantasi. Det ger oss sinnebilder av att bygga i plast år 1968, då man inte hade en aning om ett av dagens gissel, problemet med mikroplasterna som sprider sig överallt.

Mika Taanila har ett särskilt förhållande till Futurohuset. Han har bland annat regisserat dokumentären om Futurohuset och också i andra verk dryftat förhållandet mellan människan och tekniken samt både utopier och dystopier. Taanila har sagt att Plasthjärtat är ”en film utan film”, en konkret resa till Futuros kärna och ursprung.

Plasthjärta hör till Futurohusets 50-årsjubiléet på Utställningscentret WeeGee. Plasthjärta kan åhöras i Futurohuset 17.8-16.9.2018 under Utställningscentret WeeGees öppettider.

Läs om Futurohusets 50-årsjubiléets evenemang

Verket har producerats av Utställningscentret WeeGee och Esbo stads evenemangs- och kulturtjänster i samarbetet med EMMA – Esbo moderna konstmuseum. Produktionspartner är Ekin Muovi, Finnvox och Genelec. Platshjärta ingår i Helsingfors festspel.

På bild: Mika Taanila i Futurohuset. Bild: Ari Karttunen/EMMA/WeeGee

 

 

I Mika Taanilas studio from EMMA – Espoo Museum of Modern Art on Vimeo.

inspelningar i fabriken Ekin Muovi from EMMA Espoo Museum of Modern Art on Vimeo.

Plasthjärtat miksas i Finnvox Cinepost ljudstudion from EMMA – Espoo Museum of Modern Art on Vimeo.

Installering av Plasthjärtat i Futuro-huset i WeeGee from EMMA – Espoo Museum of Modern Art on Vimeo.