Rut Bryk & Tapio Wirkkala | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum är ett av de största museerna i Finland.

Rut Bryk & Tapio Wirkkala

Ultima Thule
Rut Bryk, Påskfågeln, 1950, Stiftelsen Tapio Wirkkala Rut Bryk. Bild: Ari Karttunen/EMMA
Rut Bryk, Relief, 1970-talet, Stiftelsen Tapio Wirkkala Rut Bryk. Bild: Ari Karttunen/EMMA
Det konstnärliga arvet efter Rut Bryk (1916-1999) och Tapio Wirkkala (1915-1985) förvaltas av Stiftelsen Tapio Wirkkala Rut Bryk som grundades 2003. Stiftelsen, Esbo stad och EMMA – Esbo moderna konstmuseum har ingått ett depositionsavtal genom vilket EMMA förvaltar över 5 000 föremål som ägs av stiftelsen, inklusive konstverk, konsthantverk, prototyper och arkivmaterial.

Stiftelsen Tapio Wirkkala Rut Bryks internationellt betydelsefulla samling och arkiv visas i ett visningslager. Läs mera om Bryk & Wirkkala -visningslagret.

I Wirkkalakabinettet i WeeGee-husets entréhall visas ett urval ur samlingen.