Jättimäinen teosvarasto | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA – Esbo moderna konstmuseum är ett av de största museerna i Finland.

Jättimäinen teosvarasto

Kävin viime viikolla tutustumassa Eremitaasin uuteen taidevarastoon Pietarin laitakaupungilla Primorskin kaupunginosassa. Seurueemme muodostui EMMAn museomestareista ja konservaattoreista. Talvipalatsista taidevarastolle on linnuntietä matkaa vähän alle seitsemän kilometriä, mutta Pietarin liikenteessä siellä ei piipahda ihan pikkuhetkessä. Metromatka Nevski prospektilta teosvaraston viereiselle asemalle kesti noin tunnin verran. Metrot sentään liikkuvat sutjakkaammin kuin autot ruuhkassa, mutta melkoisesti aikaa kuluu metroasemien liukuportaissa, jotka ovat lajissaan maailman pisimpiä. Neva-joen alitse kulkeva metro on saatu louhittua kallioon vasta yli 100 metrin syvyydessä savisesta maaperästä johtuen.

Eremitaasin kokoelmiin kuuluvan kolmen miljoonan taideteoksen ja -esineen varastointi ei ole koskaan ollut mikään helppo juttu: teoksia on ollut sullottuna muun muassa Talvipalatsin kellaritiloihin ja yleisöltä suljettuihin huoneisiin. Esillä niistä on kerrallaan vain noin kolme prosenttia, mikä sekin on lähes 100 000. Vielä suurempi määrä niitä on lainassa ympäri maailmaa tai sijoitettuna museon lukuisiin sivutoimipisteisiin.

Tämän jättimäisen varastokompleksin, jossa vierailimme, rakentaminen aloitettiin jo vuonna 1990. Rakennushanke on kokenut monta myllerrystä. Mm. Neuvostoliiton hajoaminen seisautti työmaan vuosikausiksi rahoituksen loppumisen vuoksi. Nyt yli 20 vuotta myöhemmin paikalla ei enää olekaan pelkkä valtava teosvarasto vaan jotain ihan muuta.

Hankkeen ensimmäinen vaihe valmistui Pietarin juhlavuodeksi 2003. Rahoituksen jatkumisen oli varmistanut itse presidentti Vladimir Putin. Ensimmäinen vaihe on n. 30 000 m² käsittävä rakennus. Vertailun vuoksi;  kotoinen WeeGee-talomme kaikkine tiloineen on yhteensä 23 000 m². Ensimmäisen vaiheen rakennuksessa sijaitsee paitsi teosvarastoja myös konservointi-, näyttely- ja opetustiloja.

Kakkosvaiheen 8-kerroksinen, 50 000 m² laajuinen rakennus alkaa myös olla loppusilausta vaille valmis. Kakkosvaiheen työmaa ei juuri muuten eronnut länsimaalaisesta, mutta kerrosten väri-iloittelu paljasti, että olemme Venäjällä. Edustettuina olivat niin appelsiininoranssi, kirkas pinkki kuin mintunvihreäkin – onhan se melkoinen vastakohta WeeGeen hillityille betoniseinille. Eremitaasin suunnitelmissa on käynnistää vielä kolmas vaihe, joka käsittäisi 100 000 m² varastotiloja. 

Paluumatkalla metrossa muistin, että kollegat olivat toivoneet minun vievän terveiset Eremitaasin kuuluisille museokissoille. Matkan viralliset vierailut sijoittuivat kuitenkin nimenomaan uusiin varastotiloihin eikä meillä valitettavasti ollut mahdollisuutta tavata Eremitaasin päärakennuksessa majaansa pitäviä nelijalkaisia museovahteja. Mahtaakohan uudessa varastossa olla kissavakansseja? Toivottavasti jo 1700-luvulla alkanut perinne saa jatkua ainakin Talvipalatsin lämpimässä kellarissa.

Katso uutinen kissoista.

Kirjoittaja on EMMAn vastaava museomestari.

Lägg till ny kommentar