Faniuden monet puolet

Tämän osion teokset tutkivat faniuteen ja idolikulttuuriin liittyviä aiheita, myös niiden kääntöpuolia. Taiteilijat lähestyvät Michael Jacksonin fanitusta imitoinnin, laulamisen, hilpeän konserttikäyttäytymisen, yhteisöllisyyden tai levynkansien tuunaamisen kautta. Teinitytön idolia kuvaavat loputtomat piirrokset tai laululyriikoiden pakkomielteinen toisto ilmentävät fanin syvää, henkilökohtaista suhdetta kohteeseensa, ja tapaa työstää tätä suhdetta. Monet teoksista eivät kuvaakaan Jacksonia suoraan, vaan luonnostelevat tästä muotokuvaa ilmentämällä Jacksonin vaikutusta ihailijoihinsa.

Candice Breitz

Taiteilija toi yhteen joukon Michael Jacksonin faneja luodakseen uuden version Thriller-albumista (1982). Mukaan pääsemisen ainoa edellytys oli, että tunnustautui aidoksi Michael Jackson -faniksi. Kukin osallistuja äänitti kaikki levyn kappaleet ilman säestystä ammattimaisessa äänitysstudiossa. Äänitteistä syntyy Jacksonin muotokuva nimeltä King (kuningas) ilman Jacksonia. Teos on jatkoa Candice Breitzin antropologiselle fanitutkimukselle. Vaikka teos noudatteleekin alkuperäisen albumin kulkua ja kestoa, siitä tarkoituksella puuttuu Jacksonille ominainen lauluääni ja tuttu musiikki. Tähti on läsnä vain omistautuneiden amatöörien äänten välityksellä. 

Candice Breitz, 1972, Etelä-Afrikka

King (A Portrait of Michael Jackson)
2005
~ 42:00 min
Courtesy: Goodman Gallery (Johannesburg), Kaufmann Repetto (Milan) + KOW (Berlin)

Michael Craig-Martin

Muotokuva perustuu kuvaan, jota käytettiin Rolling Stone -lehden kansikuvassa vuonna 1971. Kuvan ottamisen aikaan Michael Jackson oli vasta 11-vuotias ja nuorin Rolling Stonen kannessa koskaan esiintynyt henkilö. Michael Craig-Martin kertoo: ”Kuvassa on Jackson lapsena. Hän oli jo silloin loistava laulaja ja esiintyjä sekä kaunis pieni poika. Hän oli yksiselitteisesti musta ja lapsitähti, jonka tuleva elämä olisi surullista ja toivotonta kokematta jääneen lapsuuden etsintää.”

Michael Craig-Martin, 1941, Irlanti

Michael Jackson 
2018
Teippi piirustuskalvolle
Taiteilijan kokoelma

Graham Dolphin

Graham Dolphin on tehnyt Jacksonin Off the Wall– ja Thriller-albumeihin perustuvia teoksia. Kukin koostuu useista albumien kansista, joihin taiteilija on käsin kirjoittanut kaikkien Jacksonin levyttämien kappaleiden sanat. ”Piirrän levynkansiin koska se tuo mieleen fanit, jotka muokkaavat heille tärkeitä levyjä… Käsinkirjoitetut laulunsanat sitovat teoksen henkilökohtaiseen, käsintehtyyn, ja herättävät ajatuksen fanien toiminnan pakkomielteisyydestä.”

  • Graham Dolphin: Thriller (Black and White), 2017. Courtesy of the artist © Graham Dolphin

  • Graham Dolphin: Michael Jackson Rolling Stone (White), 2017. Courtesy of the artist © Graham Dolphin

  • Graham Dolphin: Michael Jackson Rolling Stone (Black), 2017. Courtesy of the artist © Graham Dolphin

  • Graham Dolphin: ABC, 2017. Courtesy of the artist © Graham Dolphin

Graham Dolphin, 1972, Iso-Britannia

Thriller (x20)
2017
Muste albumin kansille
Courtesy of HUGO BOSS

Off the Wall (x25)
2017
Muste albumin kansille
Courtesy of the artist

Thriller (Black and White)
2017
Akryyli albumin kannelle
Yksityiskokoelma

Michael Jackson Rolling Stone (Black)
2017
Muste sanomalehtipaperille
Courtesy of the artist

Michael Jackson Rolling Stone (White)
2017
Muste sanomalehtipaperille
Courtesy of the artist

ABC
2017
Muste albumin kannelle
Courtesy of the artist

Glenn Ligon

Glenn Ligonin omakuva näyttää Michael Jacksonin lapsena taiteilijan oman lapsuudenkuvan sijaan. Teos on osa sarjaa, jossa taiteilija samaistuu lapsuudessaan ihailemiinsa muusikoihin ja esittää ja pohtii itseään afrikkalaisamerikkalaisen jaetun identiteetin kautta. Sarjassa on myös omakuvia, joissa esiintyy Stevie Wonder ja James Brown.

Glenn Ligon, 1960, USA

Self-portrait at Seven Years Old
Omakuva seitsemänvuotiaana
2005
Muste ja lyijy paperille
Taiteilijan kokoelma

Rodney McMillian

Teos on Jacksonin muotokuva, joka ei perustu hänen kuvaansa vaan vaikutukseen, joka hänellä oli faneihinsa. Teos koostuu New Yorkissa vuonna 2001 pidettyjen konserttien videotallenteista. Jacksonia itseään ei kuvissa näy, vaan hän on läsnä yleisön innostuneissa reaktioissa. Rodney McMillian kertoo: ”Olin todella kiinnostunut… kuvamateriaalista, jossa ihmiset ovat erilaisissa innostuksen ja uteliaisuuden tiloissa… Nämä aukot olivat minusta todella kiinnostavia koska ne vaikuttivat olevan aukkoja Jacksonia koskevissa tiedoissa (vaikka hänestä onkin saatavilla valtavasti julkista tietoa).”

  • Rodney McMillian: Still from An Audience (excerpts from Michael Jackson's 30th Anniversary Special 2001), 2003. Courtesy of the artist and Susanne Vielmetter Los Angeles Projects

  • Rodney McMillian: Still from An Audience (excerpts from Michael Jackson's 30th Anniversary Special 2001), 2003. Courtesy of the artist and Susanne Vielmetter Los Angeles Projects

  • Rodney McMillian: Still from An Audience (excerpts from Michael Jackson's 30th Anniversary Special 2001), 2003. Courtesy of the artist and Susanne Vielmetter Los Angeles Projects

Rodney McMillian, 1969, USA

An Audience (excerpts from Michael Jackson’s 30th Anniversary Special), 2001
Yleisö (otteita Michael Jacksonin 30-vuotisjuhlaohjelmasta), 2001
2003
Alkuperäisen videon digitalisoitu versio
5:00 min
Courtesy of the artist and Susanne Vielmetter Los Angeles Projects

Dawn Mellor

Piirrokset ovat osa Dawn Mellorin teini-ikäisenä tekemää sarjaa. ”Olin nuori 80-luvulla, Thatcher valtakaudella. Michael Jackson oli minulle paitsi inspiroiva muusikko ja musiikkivideoiden tähti myös ilmiö, joka sai minut pohtimaan omia sosiaalisia ja taloudellisia realiteettejani valkoisena ja työväenluokkaisena queer-teininä, sekä niitä paljon suurempia vääryyksiä, joita mustat joutuivat kohtaamaan.” Maalaus on osa Mellorin laajaa muotokuvien sarjaa nimeltä Kurjaa kiintymystä (2006–2008). Muotokuvat esittävät julkisia hahmoja ja käsittelevät kuuluisuuden kulttia ja faniutta.

  • Dawn Mellor: Michael Jackson, 2007. Private Collection. Courtesy of the artist and Studio Voltaire © Dawn Mellor

  • Dawn Mellor: Michael Jackson, 1985. Courtesy of the artist and Studio Voltaire © Dawn Mellor

  •  

Dawn Mellor, 1970, Iso-Britannia

Michael Jackson (Thriller)
2007
Öljy kankaalle
Yksityiskokoelma, New York

Drawings of Michael Jackson
Piirroksia Michael Jacksonista
1984–86
Lyijykynä, värikynä, liimaväri ja kynä paperille
Courtesy of the artist and Studio Voltaire