Taide kaupungilla

EMMAn taide ulottuu ympäri Espoon kaupunkia. Merkittävä osa EMMA-kokoelman teoksista on jatkuvasti kaikkien kaupunkilaisten saavutettavissa Espoon kaupunkikuvassa, ulkotiloissa julkisina monumentteina tai koulujen, sairaaloiden, päiväkotien, palvelutalojen ja uimahallien tiloissa. EMMA toteuttaa myös laajempia julkisen taiteen hankkeita kaupunkiin. Museon seinien ulkopuolella järjestetään työpajoja, tapahtumia, esityksiä ja näyttelyitä.

Espoon sairaala

Espoon sairaala on EMMAn suurin sijoitetun taiteen kokonaisuus. Taide levittäytyy sairaalan eri tiloihin, myös kaikkiin potilashuoneisiin. Taide palvelee kaikkien sairaalan käyttäjien hyvinvointia: asiakkaita, heidän läheisiään sekä sairaalan työntekijöitä.

Sairaalaan toteutettiin kuusi tilausteosta taitelijoilta COMPANY (Aamu Song & Johan Olin), Kirsi Kivivirta, Jaakko Mattila, NioRautiainenToikka, Oona Tikkaoja ja Hanna Vihriälä. Teokset on osittain integroitu osaksi sairaalan arkkitehtuuria. Sairaalan muut noin 300 teosta ovat kokoelmateoksia sekä EMMA-kokoelmasta että Saastamoisen säätiön kokoelmasta. Sairaalan erityisyys taiteen sijaintipaikkana on huomioitu teoksissa, joiden toivotaan edistävän hyvinvointia, hyviä elämäntapoja ja tervehtymistä.

Emma jättää jäljen

Tapiolan metroaseman suurikokoinen valkoinen veistoshahmo on osa Kim Simonssonin eri olomuotoihin muuntuvaa kokonaisteosta Emma jättää jäljen. Uudenlainen julkinen taideteos on EMMAn ja Tapiolan tunnus.

Valkoiseksi maalatun pronssiveistoksen lisäksi teoskokonaisuuteen kuuluu veistoksen kämmenen kirkkaita värejä mukailevat, metroaseman tilaan sijoittuvat jäljet sekä digitaalinen osuus, joka koostuu sarjasta animaatioita, joissa veistoksen hahmo värittää Tapiolaa taiteen voimalla.

WeeGeen edustan veistokset

Näyttelykeskus WeeGeen edustan veistospuistoon kuuluu neljä teosta EMMAn kokoelmista. Lisäksi matkalla EMMAan voi törmätä Kim Simonssonin teokseen Emma jättää jäljen Tapiolan metroasemalla ja Pekka Kauhasen Taidepoliisiin (2006) Pohjantien kiertoliittymässä.

Veistospuiston teokset täydentävät Aarno Ruusuvuoren betoniarkkitehtuuria ja piha-alueen riisuttua estetiikkaa. Matti Peltokankaan kuutionmuotoinen spektroliittikivestä tehty veistos Kulku (1990) johdattaa veistospuiston kulmalla WeeGeelle. Puistoa reunustaa Pertti Kukkosen muurimainen betoniteos Mutkia matkassa (2006). Veistospuistosta löytyvät myös Eero Hiirosen veden merkitystä juhlistava Pro Aqua (2005–2006) ja Raimo Utriaisen alumiiniveistos Virta I (1981/2006). Veistospuistossa sijaitsee myös Anni Rapinojan yhdessä espoolaisten kanssa toteuttama yhteisötaideteos Puusta pudonneet (2016).