© Milla Rissanen / EMMA
© Milla Rissanen / EMMA

Lasten museofestarit: Avaruusseikkailu 2021

Kiitos kaikille katsojille kosmisen upeista Lasten museofestareista. Vaikka festarilähetykset ovat ohitse, avaruusseikkailu jatkuu edelleen. Tutustu WeeGeen toimijoiden pajavideoihin ja puuhaa niiden parissa  juuri silloin kun parhaiten sopii.

Avaruuspajoissa muun muassa kuvataan oma lelu painottomalla avaruuslennolla, kuullaan liikuttava satu, tarkkaillaan tähtiä itsetehdyillä kaukoputkilla sekä opitaan mittaamaan aikaa leikkisästi. Hyödynnämme pajoissa kierrätysmateriaaleja ja kannustamme kaikkia avaruusmatkailijoita tekemään samoin.

Pajavideot on tekstitetty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Voit valita tekstityksen videon alalaidan cc-painikkeesta.

Avaruuspajat

Astronauttien oppi numero 1

Kellomuseon videolla pääset hyppäämään mukaan ajan ihmeelliseen maailmaan.

NÄIN VALMISTAUDUT

Ajan hahmottaminen on vaikeaa, mutta välttämätöntä tuleville astronauteille. Tule kokeilemaan mitä kaikkea kerkeät tehdä esimerkiksi 15 sekunnissa. Tähän pajaan tarvitset vain hieman tilaa ja tekemisen intoa.

Voiko avaruudessa asua?

Minkälainen leijuva koti voisi olla avaruudessa? Esimerkiksi Futuro-rakennus suunniteltiin tulevaisuuden kodiksi. Arkin pajassa suunnitellaan ja rakennetaan oma sukkula, raketti tai avaruusasema.

PAJAA VARTEN TARVITSET
Eri muotoisia pestyjä pakkausmateriaaleja, kuten maitotölkkejä, munakennoja, pahvia. Käytä mielikuvitusta!

OHJEET

 • Rakenna oma avaruusasumuksesi yhdistelemällä erilaisia ja eri muotoisia kierrätettyjä tarvikkeita.
 • Voit koristella valmiita rakennelmia esimerkiksi foliolla. Voit myös toteuttaa rakennelman paperintaittelutekniikalla, johon lisätään osia. Taitteluohjeista on kuva ohjeiden alapuolella.
 • Ripusta valmis alus roikkumaan valonlähteen eteen siten, että avaruusaluksen varjot näkyvät seinän pintaa vasten.
 • Piirrä avaruusaluksen varjokuva tussilla seinään kiinnitetylle paperille. Piirroksen avulla voit miettiä ja piirtää miltä aluksen sisällä näyttää.

Liikuttava avaruusseikkailusatu

Videolla pääset kurkistamaan Lelumuseo Hevosenkenkään ja liikkumaan hauskan avaruusseikkailusadun mukana.

NÄIN VALMISTAUDUT

Ota tilaa ympärillesi ja ole skarppina. Kartioplaneetalta tullut Töt neuvoo avaruussanoihin liittyvät liikkeet. Hän kertoo sen jälkeen sadun, ja aina kun kuulet ohjeista tutun sanan, tee siihen liittyvä liike. Muistamisessa auttavat Kapteeni Futuro ja ruutuun ilmestyvä kuva.

Kaukoputkipaja

KAMUn työpajassa tutkitaan tähtiä. Työpajassa askarrellaan vessa- tai talouspaperirullasta kaukoputki ja ihmetellään miltä taivaan tähtikuviot näyttävät.

PAJAA VARTEN TARVITSET
Vessapaperi- ja talouspaperirullia
Sinistä tai muun värisiä papereita/ohutta kartonkia
Sakset
Puikkoliimaa
Paksu neula tai nasta
Kuminauha
Tarroja, paljetteja, papereita, glitteriä yms. kaukoputken koristeluun

TEE NÄIN

  • Ota A4-kokoinen paperi ja taittele se kaksi kertaa niin, että saat siitä neljäsosan. Leikkaa neljäsosapala paperista taitekohtaa pitkin.
  • Ota vessa- tai talouspaperirulla ja piirrä rullan kokoinen ympyrä leikkaamasi paperi keskelle. Valitse alla olevasta kuvasta mieluisa tähtikuvio ja piirrä se ympyrän sisään.
  • Jos haluat voit liimata värillistä paperia rullan ympärille ja antaa kuivua ennen seuraavaa vaihetta. Aseta paperi ja siinä oleva tähtikuvio rullan aukon päälle ja rypistele hellävaraisesti paperi rullan ympärille.
  • Ota kumilenkki ja asettele se paperin ympärille niin, että se pysyy paikoillaan.
  • Puhkaise neulalla tähtikuvion reiät.
  • Koristele kaukoputki esim. tarroilla tai paljeteilla.
  • Valmis! Nyt voit ottaa kaukoputken käyttöön ja katsella tähtikuviota!

Avaruuslento

EMMAn pajassa tehdään kotoa löytyvillä tarvikkeilla hauska kuva, jossa viedään oma lelu avaruusmatkalle.

PAJAA VARTEN TARVITSET
paperia
kyniä ja tusseja
sakset
paperia pienempi taipuisa lelu
tummaa taustakangasta

OHJEET

 • Piirrä niin iso Futuro-talo, kuin mitä paperille mahtuu.
 • Leikkaa Futuro-talo irti paperista ja laita se avaruuteen lentämään, esimerkiksi tuolille tai lattialle tumman kankaan päälle. Huom. taustan on hyvä olla samanvärinen kuin värittämäsi ikkuna-aukot.
 • Valitse leluistasi sellainen, joka mahtuu aluksen sisään leijumaan ja haluaa päästä mukaan avaruuslennolle. Asettele lelusi leijuvan näköiseen asentoon.
 • Pyydä aikuista ottamaan kännykällä valokuva suoraan ylhäältä päin. Voit lähettää kuvan omasta avaruusseikkailustasi haluamallesi henkilölle ja kertoa siihen liittyvän jännän tarinan. Voit jakaa tunnelmia tekemisestä tunnisteella #lastenmuseofestarit
Futuro-talo © Paula Virta / EMMA
Futuro-talo © Paula Virta / EMMA

Avaruuskaverit

Espoon kuvataidekoulun avaruuspajassa valmistetaan oma avaruuskaveri kierrätetystä kartonkipakkauksesta ja tutustutaan samalla pohjoisen taivaan tähtikuvioihin. Robottimainen avaruuskaveri toimii yövalona sekä matkakumppanina mielikuvitusretkillä linnunradan kotigalaksissa.

PAJAA VARTEN TARVITSET
Kodin kierrätettyjä kartonkisia pakkausmateriaaleja, esimerkiksi maitotölkkejä
Paksu neula, naula, klemmari tai terävä lyijykynä pistelyyn
Pehmeä suoja-alusta materiaalin alle pistelyn ajaksi
Puikkoliimaa, askarteluliimaa tai teippiä
Sakset, tusseja, foliota
Haaraniittejä
Valonlähteeksi led-valo tai taskulamppu

OHJEET

 • Pese ja kuivaa käytetyt astiat. Tutki materiaalia ja päätä kumpaa puolta käytät.Avaa pakkaus saumoja pitkin. Voit pistellä reikiä, esimerkiksi tähtikuvioita avaruuskaverin kylkeen. Tee myös silmät ja suu rei’ittämällä. Pyydä vaikeisiin vaiheisiin aikuisen apua.
 • Liimaa tai teippaa pakkaus takaisin kiinni. Voit käyttää vaikka kuminauhoja apuna kuivumisen ajan. Voit tehdä kaverille vielä jalat pakkauksen alareunasta leikkaamalla, jotta se pysyy paremmin pystyssä.
 • Kun olet valmis, kysy aikuiselta sopivaa turvallista valonlähdettä, esimerkiksi led taskulamppua tai kännykkää hetkeksi lainaan.
 • Lopuksi voit keksiä avaruuskaverille nimen ja miettiä miltä planeetalta se on kotoisin.

Tapahtuman sponsorina Vahanen-yhtiöt

Anna palautetta.