Barnens museifestival: Rymdäventyret 2021

Tack till alla tittare för en kosmiskt fin Barnens museifestival! Äventyret fortsätter fast festivalsändningen är över. Nu kan du när du vill bekanta dig med verkstadsvideorna av aktörerna i WeeGee-huset.

I verkstäderna kan du bl.a. fotografera en egen leksak på en tyngdlös rymdresa, höra en rörlig saga, observera stjärnorna med ett teleskop du själv byggt och lära dig mäta tiden på ett lekfullt sätt. I rymdverkstäderna används återvinningsmaterial, och vi vill uppmuntra er alla där hemma att göra det samma.

Videorna har finsk, svensk och engelsk undertext.

Välj språk för undertexten genom att trycka på cc i videons nedre kant.

Rymdverkstäder

Astronauternas lärdom nummer 1

I Urmuseets video får du hoppa in i tidens fascinerande värld.

SÅ HÄR FÖRBEREDER DU DIG

Det är svårt att få grepp om tiden, men nödvändigt för blivande astronauter. Kom med och testa vad allt du hinner göra på till exempel 15 sekunder. För den här verkstaden behöver du bara lite utrymme och iver att vara med.

Kan man bo i rymden?

Hurdant skulle ett svävande hem i rymden kunna vara? Futuro-huset är ett exempel på en byggnad som har planerats som ett framtida hem. I Arkkis verkstad designar vi och bygger en egen rymdskyttel, raket eller rymdstation.

FÖR VERKSTADEN BEHÖVER DU

Rengjort förpackningsmaterial i olika former, så som mjölkburkar, äggförpackningar, papp. Använd din fantasi!

ANVISNINGAR

 • Bygg din egen rymdbostad genom att kombinera återvunnet material i olika former.
 • Du kan dekorera den färdiga konstruktionen till exempel med aluminiumfolie. Du kan också göra strukturen genom att vika papper och lägga till andra delar.
 • Häng upp den färdiga rymdfarkosten framför en ljuskälla så att skuggan av den faller på väggen.
 • Fäst ett papper på väggen och rita upp skuggbilden av rymdfarkosten på det. Med hjälp av teckningen kan du fundera på och rita upp hur det ser ut inne i farkosten.

Rörligt rymdäventyr

I leksaksmuseets video får du kika in i Leksaksmuseet Hevosenkenkä och röra på dig i takt med en skojig rymdäventyrssaga.

SÅ HÄR FÖRBEREDER DU DIG

Se till att du har utrymme runt dig och var uppmärksam. Töt, från Konplaneten, berättar först hur man gör rörelserna som hör ihop med rymdorden. Sedan berättar hen en saga. Då du hör ett avorden från anvisningarna, gör du rörelsen som hör ihop med ordet. Kapten Futuro och en bild som dyker upp på skärmen hjälper dig att minnas orden.

Teleskopverkstad

I KAMUs verkstad observerar vi stjärnorna. I verkstaden gör vi ett teleskop av toalett- eller hushållspappersrullar och förundrar oss över stjärnbilderna på himlen.

FÖR VERKSTADEN BEHÖVER DU

toalett- och hushållspappersrullar
papper/tunn kartong, blått eller annan färg
en sax
limstift
en tjock nål eller ett ritstift
gummiband
klistermärken, paljetter, papper, glitter o.dyl. för att dekorera teleskopet

ANVISNINGAR

 • Vik ett papper av A4-storlek två gånger så att det blir en fjärdedel så stort. Klipp ut en fjärdedel av pappret längs vecken.
 • Ta en toalett- eller hushållspappersrulle och rita ut en cirkel stor som rullen mitt på pappret du har klippt ut.
 • Välj en av stjärnbilderna på bilden nedan och rita den innanför cirkeln.
 • Om du vill kan du limma färgat papper runt rullen och låta det torka före nästa steg.
 • Placera pappret och stjärnbilden mot rullens öppning och vik det försiktigt runt rullen. Ta ett gummiband och spänn det runt pappret så att det hålls på plats runt rullen.
 • Använd nålen för att göra hål i pappret där stjärnorna i stjärnbilden ska vara.
 • Dekorera teleskopet t.ex. med klistermärken och paljetter.
 • Klart! Nu kan du använda teleskopet för att titta på stjärnbilden.

Rymdfärd

I EMMAs verkstad får du med saker du hittar hemma göra en skojig bild där en av dina egna leksaker får åka på rymdresa.

FÖR VERKSTADEN BEHÖVER DU

papper
pennor och tuscher
en sax
en böjlig leksak som är mindre än pappret
mörkt tyg som bakgrund, till exempel en handduk eller en tröja

ANVISNINGAR

 • Rita ett så stort Futuro-hus som det ryms på pappret. Rita också ut fönstren. Klipp ut Futuro-huset ur pappret och låt det flyga i rymden, till exempel på en stol eller på golvet ovanpå det mörka tyget. Obs: det är bra om bakgrunden är samma färg som fönsteröppningarna du har färglagt.
 • Välj ut en leksak som ryms att sväva inne i rymdfarkosten och som vill komma med på en rymdresa. Placera din leksak ovanpå bildeni en sån ställning att det ser ut som om den svävar.
 • Be en vuxen ta en bild med sin mobiltelefon, rakt uppifrån mot leksaken. Du kan skicka bilden av ditt eget rymdäventyr till någon du vill visa det för och berätta en spännande historia om det. Du kan också dela bilden med taggen #lastenmuseofestarit
Futurohuset © Paula Virta / EMMA
Futurohuset © Paula Virta / EMMA

Rymdkompisar

I Esbo bildkonstskolas verkstad gör vi en egen rymdkompis av återvunna kartongförpackningar. Samtidigt stiftar vi bekantskap med den norra himlens stjärnbilder. Den robotlika rymdkompisen fungerar som nattlampa och som resekamrat på fantasiresor i vår hemmagalax Vintergatan.

FÖ VERKSTADEN BEHÖVER DU

återvunnet kartongmaterial som finns hemma, t.ex. mjölkburkar
en tjock nål, en spik, ett gem eller en vass blyertspenna för att göra hål
ett mjukt skyddsunderlag att göra hål mot
limstift, hobbylim eller tejp
sax, tuscher, aluminiumfolie
led-lampa eller ficklampa som ljuskälla

ANVISNINGAR

 • Tvätta och torka de använda förpackningarna. Undersök materialet och bestäm vilken sida du ska använda.
 • Öppna upp förpackningen längs fogarna. Du kan trycka ut hål, till exempel stjärnbilder, på rymdkompisens sida. Gör också hål för ögon och mun. Be en vuxen om hjälp med de svåra bitarna.
 • Limma eller tejpa ihop förpackningen igen. Du kan använda gummiband för att hålla ihop förpackningen medan limmet torkar. Du kan också klippa ut ben för rymdkompisen i förpackningens nedre ända, så att den hålls stående.
 • Be en vuxen om en lämplig, trygg ljuskälla då du är klar. Ni kan använda en led-ficklampa eller en mobiltelefon. Placera ljuskällan i rymdkompisen,
 • Till slut kan du hitta på ett namn för rymdkompisen och fundera ut från vilken planet den kommer!