Espoo Museum of Modern Art

Den årliga Barnens museifestival breder nu ut sig inte bara i men också utanför Weegee-huset, från EMMA och KAMU till det förnyade Lekmuseet och ur- och smyckesmuseet Kruunu på andra sidan gården. På programmet står nya upptåg och lekhumör, massor med skojigt att göra. Festivalgästerna underhålls av musikgrupperna Mirkka och Luis, Höpinätötterö samt teatern Hevosenkenkäs föreställningar Huhu Herr Getlund!

Tidtabell

PERFORMANSER

Lör–sön kl. 11.30, 13.30 och 15.30 | Höpinätötterö

Lör–sön kl. 12, 14 och 16 | Teater Hevosenkenkä: Huhu, herr Getlund!

Lör–sön kl. 13 och 15 | Mirkka och Luis

VERKSTÄDER

Verkstäderna är öppna kl 11-17 under hela veckoslutet, förutom Följ med en gemmolog-verkstaden i Kruunu, som man kan besöka kl 12-15 på lördag och söndag, samt Museet Leikkis Ponnypensionat, som är öppet kl 11-16 under båda dagarna.

Festivalkartor

Artister

Teater Hevosenkenkä: Huhu, herr Getlund!

Foto: Pekka Elomaa

Ryktet berättar att man kan träffa Herr Getlund på Barnens Museifestival i Utställningscentret WeeGee! Hans trogna vän Masa Marsu finns också på plats. I föreställningen vaknar de bekanta figurerna från Mauri Kunnas böcker till liv, och de behöver hjälp av barnen för att lösa olika problem.

I rollerna: Eero Ahre och Pekka Heiman

Mirkka och Luis

Foto: Teemu Mattsson

Mirkka och Luis har belönats som årets barnmusikband på den årliga Barnmusikgalan, och de har fått beröm för sin högklassiga musik, snillrika lyrik och hänförande scennärvaro.

Höpinätötterö

Janne Laurila och Joonas Keskinen har grundat ett band för att få framföra sina egna sånger för hela familjen. Höpinätötterö är en barnmusikduo från Tammerfors vars debutalbum var Emma-kandidat för årets barnmusikalbum. På festivalen uppträder Janne Laurila tillsammans med Marko Niittymäki.

Verkstäder

Utställningscentret WeeGee

EMMA

Ett omöjligt trick

I livebilden som projiceras i museilokalen blir omöjliga trick verkliga för en stund, och du verkar själv ha obegränsade egenskaper. Genom lek och försök kan vad som helst vara möjligt!

Varelsemöte

Märkliga varelser samlas för att träffas och umgås på de stora fönstren i museilokalen. I verkstaden Varelsemöte kan du planera en sådan varelse du själv vill och fästa den på fönstret bland de andra varelserna.

Verkstaden möjliggörs av Afry.

Upptågskarta

Prova på de stigar upptågskartan erbjuder genom utställningen. Vilka överraskande svängar leder dig från en kontroll till nästa? Låt dig föras vidare av kartan så får du uppleva museet på ett nytt sätt. Det finns många alternativ på kartan, och genom att följa dem skapar du en egen rutt. Men kom ihåg att ta en vuxen med dig!

Ett vitsigt, skojigt viskarbås

Vad allt kan man få höra från viskarbåset? Dra i knoppen för att välja en vits eller någonting härligt, pressa örat mot båset och du får höra en viskning!

KAMU

Bildvinklar

I verkstaden i Esbo stadsmuseum KAMU letar vi efter nya vinklar på gamla vyer. På programmet står bildorientering och ett språng rakt in i gamla fotografier.

WeeGees entréhall

Färglek

Hoppa, lek och posera framför de färgade ljusen. Hurdana skepnader av färg och skugga lyckas du skapa med hjälp av din egen kropp?

Bildkonstskolan

Ängsblommor och surrande kryp

I verkstaden formar vi pollinerarvänliga fröbollar av frön från ängsblommor, som du sedan kan plantera på bakgården eller vid en vägren. Dessutom målar vi med naturliga växtfärger. Vi målar de sagoblommor som gror fram från fröbollarna. 

Arkitekturskolan ARKKI

Verkstaden Arkitekturhatten

En fantasifull arkitekturhatt kan skapas till exempel av en skyskrapas silhuett, av ett helt slott eller av en stark kupolkonstruktion. Kom med och bygg din egen arkitektoniska skapelse för Arkitekturskolan för barn och unga Arkki. Den röda dörren till Arkkis utbildningsstation hittar ni vid den östra gaveln på utställningscentret WeeGee:s byggnad. Välkommen!

Kruunu och Leikki – Lekmuseet

Kruunu

Glittertatueringssalong

I festivalens egen glittertatueringssalong kan du få en stiligt glittrande tatuering.

Ädelstensjakt

Det finns ädelstenar gömda i museet och din uppgift är att leta fram ädelstenarna och komma på rätt namn för dem. Då du har hittat alla får du en liten belöning av guiden!

Följ med en gemmolog kl. 12–15

Hur ser ädelstenar ut i en riktig gemmologs, det vill säga en ädelstensforskares, ögon. Guiden berättar om allt ädelstenarna kan tala om för oss.

Leikki – Lekmuseet

Ponnypensionat kl. 11–16

Härligt, alla barn blir ompysslade på ponnypensionatet! Lekmuseets verkstadsrum har tagits över av ett pensionat där lekhästar i papp kan bli ompysslade. Välj din egen ponny och gallopera in, och sätt igång med att göra ponnyn finare och sköta om den!

Ponnyorientering

Låt kurragömmaleken börja! De alltid lika söta My Little Pony-ponnyerna har galopperat iväg och gömt sig på Lekmuseets utställning.

Festivalområdet

Konstrackare

Vilken rörelse vill du göra framför den där målningen? Varför finns mina teckningar inte på museet? Vad doftar konsten? Hur brett måste ett museum vara? Du känner igen forskarna på deras roliga dräkter och deras märkliga portfölj som innehåller många konstiga forskningsredskap. Konstrackarna behöver hjälp av publiken, för under festivalens gång måste de upptäcka mycket ny kunskap för viktig forskning!

Biljetter och address

Barnens museifestival finns på Utställningcentret WeeGee, EMMA och Kamu på Flitarvägen 5 och på Kruunu och Leikki – Lekmuseet på Flitarvägen 3. Utställningscentret WeeGee samt Lekmuseet och Ur- och smyckesmuseet Kruunu erbjuder gemensamma biljetter till nedsatt pris. Vuxna får 20 % rabatt på det normala priset för inträde (WeeGee 20 €, Lekmuseet och Kruunu 16 €) genom att i biljettkassan visa upp kassakvittot för inträde till det andra huset. Under 18-åringar och över 70-åringar samt de som har ett Museikort har alltid fritt inträde till museerna! 

Läs mer på evenemangsidor här ner!