Esbo sjukhus konststig: Vid ingången

Esbo sjukhus är den inrättning där EMMA har mest konst placerad. Konsten breder ut sig i sjukhusets olika utrymmen, även i alla patientrum. Konststigen har information och tips för patienter och anhöriga för att se på konst.

 

 

1. Oona Tikkaoja: Helix, 2016

Aluminium, ledbelysning
Placering: de yttre strukturerna på övergångsbron

Verket för en dialog med arkitekturen. Som bäst känns verket som om det skulle höra till platsen på ett nästan självklart sätt. Har du granskat verket mer ingående? Från vilken plats tittar du helst på det?

Konstnären berättar att hon fått sin inspiration såväl från läkarvetenskapens symbol Eskulapstaven som från DNA:s dubbelhelix. Vad får den tredimensionella geometriska skulpturen dig att tänka på?

 

2. Hanna Vihriälä: Gåsört, 2016

Stålvajer, aluminium, plastpärlor
Placering: entrén

Ser du gåsörtens form i verket? Förr i tiden sades det att växten hjälpte mot sjukdomar
förorsakade avundsjuka.

Konstnärer beskriver det gröna pärlmolnet som en skog som regnar in i utrymmet genom taket. Föreställ dig en angenäm naturupplevelse. Hur ser den ut?

 

 

3. Hanna Vihriälä: Ängssyra, 2016

Stålvajer, aluminium, plastpärlor
Placering: restaurang suolaheinä

Man ansåg tidigare att ängssyran ökade matlusten. Kommer du att tänka på andra tips ur den folkliga traditionen? Vilken växts blad hjälper när man lägger det på såret?

Förutom näring är ätandet en social situation som för människor samman. De glada färgerna påminner om det livliga sorlet. Märker du att pärlorna har olika former? Vilka samtalsämnen hittar du i verket?

 

Fortsätt på konststigen:

 

Till väntning och tystnad

Vid hissarna

På patientavdelningarna

 

Konstverkerna hör till EMMA – Esbo moderna konstmuseets samlingar

Bilder: Yehia Eweis / EMMA

Läs mera