Evenemang

EMMA Talks: On Stage Todd Gray & Graham Dolphin

  • 21.08.2019
  • 17:30 - 18:30
  • Aitio-utrymmet, 2. våningen
  • Gratis inträde för studerande

EMMAs intendent Arja Miller och konstnärerna som deltar i utställningen Michael Jackson: On the Wall diskuterar deras konst. Diskussionen förs på engelska.

Todd Gray, 1954, USA
Todd Gray arbetade som en av Michael Jacksons officiella fotografer 1979–1983 och dokumenterade artistens metamorfos från ungt löfte till samhällsfenomen. I sina arbeten använder han sig av sina egna gamla bilder av Jackson i kombination med bilder som han har tagit i Ghana där han har en studio. Gray berättar: ”Att lägga bilder i lager på varandra, täcka för ansikten och ifrågasätta seendeprocessen är mitt sätt att göra bilderna mera komplexa och kritiska och att ta avstånd från fördomar om den svarta kroppen. Jackson är den kändaste svarta kroppen på vår planet, och därför representerar han det postkoloniala arvet världen över.”

Graham Dolphin, 1972, UK
Graham Dolphin har gjort verk baserade på albumen Off the Wall och Thriller. Varje verk består av flera skivomslag på vilka konstnären för hand skrivit sångtexterna till alla låtar som Jackson spelat in. ”Jag skriver på skivomslag eftersom det speglar fansens sätt att bygga personifierade kära skivsamlingar… De handskrivna sångtexterna binder verket till det personliga, det handgjorda, och väcker tankar kring fansens tvångsartade beteende.”

Susan Smith-Pinelo, deltar tyvärr inte i diskussionen på grund av sjukdom.

EMMA Talks är en föreläsnings- och diskussionsserie för alla konstintresserade. Ämnena utgår från EMMAs aktuella utställningar. Serien lyfter fram olika samhälls- och livsämnen med utgångspunkt i konstens värld. EMMA Talks är gratis för studerande.

Relaterat

Mera evenemang