Tapahtuma

Seminaari: Vallan rakenteet

Vallan rakenteet. Katju Aro ja Yagmur Özberkan
Katju Aro ja Yagmur Özberkan. © Kaisa Sojakka (Aro)
Vallan rakenteet. Katju Aro ja Yagmur Özberkan
Katju Aro ja Yagmur Özberkan. © Kaisa Sojakka (Aro)
 • 27.11.2019
 • 15:00 - 18:30
 • Aitio-tila, 2. kerros
 • Vapaa pääsy opiskelijoille

Valta on nykytaiteessa paljon käsitelty teema, joka on ollut vahvasti läsnä myös EMMAssa nähdyissä näyttelyissä. Vallan rakenteet -seminaarin puhujat pohtivat omasta näkökulmastaan rakenteita, jotka mahdollistavat vallankäytön. Puheenvuorot pidetään suomeksi. Seminaari on opiskelijoille ilmainen. Tervetuloa!

EMMA haluaa toimia alustana monipuoliselle keskustelulle ja nostaa esiin yhteiskunnallisia ja tässä ajassa esiin nousevia teemoja. Valta on teema, joka on ollut vahvasti läsnä EMMAssa esillä olleissa näyttelyissä. Syksyllä 2018 EMMAssa nähtiin Suomen taideakatemian palkintonäyttely saamelaistaiteilija Outi Pieskiltä. Pieskin Čuolmmadit-näyttelyssä esiin nousivat vähemmistökansojen ja valtaväestön väliset valta-asetelmat eri muodoissaan. Syksyn 2019 päänäyttelyssä Michael Jackson – On the Wall valtakysymykset ovat läsnä esimerkiksi afrikkalaisamerikkalaista identiteettiä ja fanin ja idolin epäsymmetristä valtasuhdetta tarkastelevissa teoksissa.

Vallan rakenteet -seminaarin puheenvuoroissa pohditaan sitä, kenelle valta kuuluu, miten valta-asetelmat syntyvät ja millainen on vallan sisäinen logiikka. Pääpuhujana on Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Laura Saarikoski. Hän puhuu seminaarin päättävässä puheenvuorossaan aiheesta ”Media kahtia jakautuneessa maassa”. Saarikosken puheenvuoroa edeltää neljä lyhyempää puheenvuoroa: YLE Puheen toimittaja Yagmur Özberkan pohtii kysymystä suomalaisen mediakentän moniäänisyydestä tai moniäänisyyden puutteesta. Valtio-opin dosentti Markku Koivusalo tarkastelee aikamme vallan rakenteita ja käytäntöjä ranskalaisfilosofi Michel Foucault’n ajattelun kautta. Työelämän valtarakenteita tuotannossaan käsitellyt kuvataiteilija Martta Tuomaala puhuu vallasta taiteellisessa työssä. Feministisen puolueen puheenjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Katju Aro kertoo puheenvuorossaan valtarakenteiden kyseenalaistamisesta heidän politiikkansa lähtökohtana. Seminaaria moderoi EMMAn yleisöpalvelujen intendentti Reetta Kalajo.

Seminaari on opiskelijoille ilmainen. Muuten osallistuminen museolipun hinnalla 12 / 10 €, alle 18- ja yli 70-vuotiaat sekä museokorttilaiset ilmaiseksi.

 • Kello

  Reetta Kalajo: Seminaarin avaus

 • Kello

  Yagmur Özberkan: Kenen äänet kuuluvat suomalaisessa mediassa?

 • Kello

  Martta Tuomaala: Valta taiteellisessa työssä

 • Kello

  Katju Aro: Feministinen politiikka valtarakenteiden haastajana

 • Kello

  Tauko

 • Kello

  Markku Koivusalo: Nykyvallan toisin ajattelu Michel Foucault’n kautta

 • Kello

  Laura Saarikoski: Media jakautuneessa maassa

Puhujaesittelyt

Yagmur Özberkan


Yagmur Özberkan
on turkulainen toimittaja. Hän on toimittanut vuodesta 2016 alkaen yhdessä Susani Mahaduran kanssa Mahadura & Özberkan -nimistä viikoittaista radio-ohjelmaa YLE Puheella. Ohjelma pyrkii ravistelemaan yhteiskuntaa ja valtarakenteita sekä käsittelemään rohkeasti vaikeitakin aiheita. Ohjelma palkittiin vuonna 2018 Suomen Punaisen Ristin Inhimillisellä kädenojennuksella, joka on vuosittain jaettava tunnustus inhimillisiä arvoja edistävästä toiminnasta.

Martta Tuomaala


Martta Tuomaala
on Helsingissä työskentelevä, liikkuvan kuvan eri muotoihin keskittynyt kuvataiteilija. Tuomaalan teoksissa toistuvat erilaisten yksilöiden ja yhteisöjen kamppailut sekä työelämän murrosta ja vallan väärinkäyttöä käsittelevät teemat. Tuomaala valmistui Aalto-yliopiston kuvataiteen maisteriohjelmasta 2014. Hän edusti Suomea vuoden 2019 Venetsian biennaalissa osana Miracle Workers -kollektiivia yhdessä mm. kuvataiteilija Outi Pieskin kanssa, jonka Suomen taideakatemian palkintonäyttely Čuolmmadit nähtiin EMMAssa syksyllä 2018. Tutustu Miracle Workers –kollektiiviin.

Katju Aro


Katju Aro
on vuonna 2016 perustetun Feministisen puolueen perustajajäsen ja puheenjohtaja sekä helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu. Ennen politiikkaan lähtemistä hän toimi Naisasialiitto Unionin puheenjohtajana viisi kautta sekä feministisen aikakauslehti Tulvan taiteellisena johtajana. Ammatiltaan hän on graafinen suunnittelija ja visuaalinen journalisti. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta.

Markku Koivusalo


Markku Koivusalo
on yleisen valtio-opin dosentti Helsingin yliopistossa. Koivusalo on tutkinut ja opettanut vuodesta 1995 asti ennen kaikkea poliittista filosofiaa ja politiikan teoriaa. Näiden aiheiden lisäksi hän on kirjoittanut myös tieteestä, taiteesta ja taloudesta. Koivusalo väitteli tohtoriksi vuonna 2012 vallan ongelmaa uudella tavalla ajatelleen ranskalaisen filosofin Michel Foucault’n ajattelujärjestelmästä (Kokemuksen politiikka – Michel Foucault’n ajattelujärjestelmä. Tutkijaliitto 2012).

Laura Saarikoski


Laura Saarikoski
on toimittaja ja Helsingin Sanomien toimituspäällikkö. Hänet tunnetaan erityisesti Helsingin Sanomien Yhdysvaltain kirjeenvaihtajana, jona hän toimi vuosina 2014-2018. Saarikoski voitti vuonna 2017 Bonnierin Vuoden journalisti -palkinnon Yhdysvaltain presidentinvaalien raportoinnista. Hän on kirjoittanut yhdessä Saska Saarikosken kanssa teoksen Trump – Yhdysvaltain presidentti (Helsingin Sanomat 2016/2017), joka pyrki avaamaan Trump-ilmiön taustoja suomalaisille lukijoille. Hän on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri.

Liittyvää

Lisää tapahtumia