Espoo Museum of Modern Art
EMMAn näyttely avaa uuden luvun arte povera -taidesuuntauksen historiassa


Arte Povera – Uusi luku tarkastelee naistaiteilijoiden työskentelyä 1960-luvun Italiassa syntyneen arte povera -taidesuuntauksen hengessä. Näyttely julistaa koruttomien materiaalien voimaa yli 20 kansainvälisen taiteilijan tuotannossa. Kokonaisuus tuo yhteen nykytekijöitä liikkeen syntyaikoina työskennelleiden taiteilijoiden rinnalle. Samalla se luo kansainvälisen kehyksen samanaikaisesti EMMAssa avautuvan Karin Hellmanin retrospektiiville. Molemmat näyttelyt ovat esillä 9.4.2025–1.2.2026 EMMA – Espoon modernin taiteen museossa.
Arte povera -liike syntyi 1960-luvun lopun Italiassa vastalauseena kaupallistuneille taidemarkkinoille. Liikkeen nimi tarkoittaa suoraan käännettynä “köyhä taide” ja se viittaa taiteilijoiden teoksissaan käyttämiin materiaaleihin. Hyödyntämällä vaatimattomia, arkisia ja hylättyjä materiaaleja taiteilijat halusivat tuoda taiteen tekemisen lähemmäs jokapäiväistä elämää. Arte Povera – Uusi luku avaa näkökulmia, jotka ovat jääneet varjoon arte poveran taidehistoriallisessa kerronnassa. Perinteisesti miesvetoisena miellettyä taidesuuntausta lähestytään nyt erityisesti naistaiteilijoiden tuotannon valottamana. Näyttelyssä arte povera esitetään kansainvälisesti vaikuttaneena taiteen tekemisen periaatteena, joka on inspiroinut taiteilijoita sukupolvelta toiseen, ja jolla on siten ollut vahva vaikutus nykytaiteen kehityksessä.

Kokonaisuudessa nähdään yli 20 taiteilijan teoksia. Se asettaa vuoropuheluun liikkeen alkuperäisjäsenet Marisa Merzin ja Ketty la Roccan heidän kansainvälisten aikalaistensa Louise Bourgeoisin, Eva Hessen, Senga Nengudin, Nancy Speron ja Carol Raman sekä nykytaiteilijoiden, kuten Dala Nasserin ja Kaarina Kaikkosen kanssa. Hiotun estetiikan sijaan teoksissa korostuvat luovan työn prosessit, tarkoituksellinen keskeneräisyys ja välittömyys. Näyttelyn taiteilijat laajentavat ja monipuolistavat arte poveran käsitettä. Teokset tuovat esiin materiaalisuuden lisäksi taiteilijoiden äänen esimerkiksi paikallisuuden ja kehon kokemuksista kollektiivisuuteen ja identiteettiin sekä ekologisuuteen ja yhteiskuntakritiikkiin liittyvillä sanomilla.
“Tämä on ensimmäinen kerta, kun arte poveraa käsitellään feministisestä näkökulmasta. Teoskokonaisuus tuo esiin tapoja, joilla naistaiteilijat ovat monipuolistaneet arte poveran sisältöjä ja kuinka keskeisesti he ovat vaikuttaneet sen vakiintumiseen osaksi taiteen tekemisen jatkumoa”, EMMAn intendentti Ingrid Orman kuvailee.
Näyttelyn kaikki taiteilijat ovat: Liisi Beckmann, Louise Bourgeois, Isabella Ducrot, Laura Grisi, Karin Hellman, Eva Hesse, Kaarina Kaikkonen, Mille Kalsmose, Bronwyn Katz, Ketty La Rocca, Maria Lai, Ana Lupaș, Marisa Merz, Kazuko Miyamoto, Dala Nasser, Senga Nengudi, Anu Põder, Carol Rama, Nancy Spero, Tove Storch ja Elina Vainio.