Espoo Museum of Modern Art

Lasten kanssa museoon

Ihmettele ja tutustu taiteeseen yhdessä lapsen kanssa. Museo on huippupaikka perheille, sillä taide on elämys, joka yhdistää yli sukupolvien. Tällä sivulla on ohjeita vierailulle lapsen kanssa sekä vinkkejä yhdessä tekemiseen.

EMMA on kaikenlaisten perheiden museo! Lapset ovat meille tärkeitä vieraita, joten huomioimme ohjelmistossamme perheiden palvelut. Alle 18-vuotiaat pääsevät aina ilmaiseksi EMMAan, ja sisäänpääsy on maksuton kaikille perjantaisin klo 15 eteenpäin. WeeGeellä järjestetään vuosittain erityisesti lapsiperheille suunnattuja tapahtumia kuten Lasten museofestarit ja Espoo-päivä.

Omatoiminen tutustuminen näyttelyihin

EMMAn näyttelyt sopivat kaikenikäisille. Kuljethan kuitenkin museossa yhdessä lapsen kanssa. Taide herättää kysymyksiä, mutta aikuisen ei tarvitse osata ratkaista niitä. Taiteen herättämiä ajatuksia voi pohtia yhdessä lapsen kanssa. Lapset kokevat taiteen usein hyvin intuitiivisesti ja ovat siten taiteen ammattilaisia jo luonnostaan. Näyttelyt suunnitellaan niin, että siellä on paikkoja, joissa voi tehdä ja kokeilla yhdessä. Kysy niistä henkilökunnalta tullessasi museoon.

EMMAn näyttelytilasta löytyvät vihjeet tarjoavat tekemistä ja kokemista lapsille ja heidän aikuisilleen

Valitse taideteos ja tee ääni sille!

Tuntuuko, ettet enää jaksa kävellä? Valitse jokin uusi kävelytyyli ja kävele yhdeltä taideteokselta toiselle.

Haluatko levätä välillä? Mene makuulle lattialle ja laske kuinka monta kattopalkkia näet?

© Paula Virta / EMMA

Näyttelyistä löytyy lattiatasosta vihjeitä, jotka on merkitty värikkäällä kädenjäljellä. Kädenjälki viittaa Kim Simonssonin Emma jättää jäljen -veistokseen, joka on Tapiolan metroasemalla. Vihjeisiin et tarvitse välineitä ja ne sopivat kaikenikäisille. Vihjeet on suunniteltu tehtäväksi yhdessä jonkun kanssa, mutta niitä voi tehdä myös yksinkin. Tervetuloa kokemaan näyttely toisella tavalla!

Yleistä perheille

Miksi taiteeseen ei saa koskea?

Museon tehtävä on säilyttää taide myös tuleville sukupolville, joten autathan meitä tässä tehtävässä. Älä siis koske taideteoksiin, sillä koskettelu vaurioittaa niiden herkkää pintaa, ja voi aiheuttaa pysyviä jälkiä tai vaurioita ainutkertaisiin teoksiin. Kaikki taideteokset eivät kestä puhdistamista, jolloin käsistä ja sormista siirtyvää rasvaa ja likaa ei voida poistaa. Lapselle voi kertoa esimerkkinä peiliin jäävän sormenjäljen. Samanlainen jälki jää teoksiin, vaikka sitä ei aina näkisi. Taideteokset, joihin saa koskea on merkitty erikseen.

Muista liikkua museossa muut kävijät huomioiden ja lasten liikkumista ohjaten, jotta näyttelytilassa on kaikilla turvallista olla. Kannustamme pitämään turvaväliä taideteoksiin. Niitä voi tarkastella vähintään kädenvarren mitan päästä.

Näyttelyssä saa jutella, nauraa ja siellä saa myös itkeä – joten tulkaa yhdessä viihtymään. Paikkoja rauhoittumiseen löytyy myös aina tarvittaessa.

Muistoja vierailulta

Voitte kuvata taideteoksia ja yhteisiä hetkiä museossa omaan käyttöön ilman salamaa tai kameran jalustaa, ellei asiasta toisin mainita. Sosiaalisessa mediassa voit merkitä EMMAn kuviisi ja videoihisi tunnuksilla @emmamuseum ja #emmamuseum.

Muuta hyödyllistä

Lastenvaunujen kanssa pääsee kulkemaan WeeGeen kaikissa museoissa. Aulassa on hissi Café WeeGeen vieressä. Lastenvaunuja on myös lainattavissa WeeGee-talon ala-aulasta. Lastenhoitohuone sijaitsee WeeGee-talon pohjakerroksessa (K) wc-tilojen yhteydessä.

Omia eväitä saa nauttia näyttelykeskuksen alimmassa kerroksessa. Sisääntuloaulassa ja ravintolassa ei ole lupa syödä omia eväitä. Ruokaa ja juomia ei voi viedä näyttelyihin turvallisuussyistä. Museossa on istuimia ja rauhallisia paikkoja, joita voi hyödyntää imettämiseen. Ravintolassa on mikroaaltouuni, jossa voi lämmittää vauvanruokaa asioinnin yhteydessä.

Paksut ja märät takit täytyy jättää naulakkoon, kevyet takit saa pitää mukana. Näyttelykeskus WeeGeen aulassa on maksuttomia lokeroita, jonne voi jättää myös reput. Turvallisuussyistä reppua ei saa kantaa selässä museossa. Kädessä kannettavan repun tai laukun saa ottaa museoon.

Vauvojen taideleikki

© Paula Virta / EMMA

Taideleikki on yhdessä tekemistä ja kokemista alle vuoden ikäisille vauvoille ja heidän vanhemmilleen. Tapahtumassa vauvoille on tarjolla leikkipisteitä, joissa pääsee ihmettelemään muun muassa hassuja peilejä ja jännittäviä heijastuksia. Leikkituokioiden lomassa opas kertoo aikuisille Saastamoisen säätiön kokoelmanäyttelyn teoksista. Katso tulevat ajankohdat tapahtumakalenteristamme!

Varattavat opastukset ja taidepajat

Hauskoja pajavideoita ja luovaa tekemistä kotioloihin!

Verkkosivuiltamme löytyy runsaasti sisältöä, jonka parissa voi puuhata myös kotioloissa. Lastenmuseofestarien pajavideoilla muun muassa kuvataan oma lelu painottomalla avaruuslennolla, kuullaan liikuttava satu, tarkkaillaan tähtiä itsetehdyillä kaukoputkilla sekä opitaan mittaamaan aikaa leikkisästi. Videot on tekstitetty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Taideloman videotallenteilla Aalto-yliopiston kuvataidekasvatuksen opiskelijat antavat vinkkejä esimerkiksi siitä, kuinka kotiin voi rakentaa pienen taidenäyttelyn arjen esineistä. Vauvojen taideleikki -videolla kerrotaan puolestaan taideleikin järjestämisestä vauvalle kotioloissa.