Lasten kanssa museoon

Ihmettele ja tutustu taiteeseen yhdessä lapsen kanssa. Museo on huippupaikka perheille, sillä taide on elämys, joka yhdistää yli sukupolvien. Tällä sivulla on ohjeita vierailulle lapsen kanssa sekä vinkkejä yhdessä tekemiseen.

EMMA on kaikenlaisten perheiden museo! Lapset ovat meille tärkeitä vieraita, joten huomioimme ohjelmistossamme perheiden palvelut. Alle 18-vuotiaat (ja yli 70-vuotiaat) pääsevät aina ilmaiseksi museoon, lisäksi aikuisille on vapaa pääsy joka perjantai klo 17 alkaen. Museolipulla pääsee kaikkiin WeeGee-talossa sijaitseviin museoihin, joten EMMAn lisäksi voit vierailla Lelumuseo Hevosenkengässä, Suomen Kellomuseossa ja KAMU – Espoon kaupungin museossa.

WeeGeellä järjestetään vuosittain erityisesti lapsiperheille suunnattuja tapahtumia kuten Lasten museofestarit ja Espoo-päivä. Lue tapahtumista lisää.

Omatoiminen tutustuminen näyttelyihin

EMMAn näyttelyt sopivat kaikenikäisille. Kuljethan kuitenkin museossa yhdessä lapsen kanssa. Taide herättää kysymyksiä, mutta aikuisen ei tarvitse osata ratkaista niitä. Taiteen herättämiä ajatuksia voi pohtia yhdessä lapsen kanssa. Lapset kokevat taiteen usein hyvin intuitiivisesti ja ovat siten taiteen ammattilaisia jo luonnostaan.

EMMAn vihjeet lapsille

EMMAn näyttelytilassa on vihjeitä taiteen kokemiseen. Värikkäillä kädenjäljillä merkityt vihjeet auttavat lasta tarkastelemaan taidetta ja pohtimaan omaa luovuutta yhdessä aikuisen kanssa. Etsikää jäljet yhdessä lapsen kanssa.

Värikäs kädenjälki on saanut inspiraationsa Kim Simonssonin Emma jättää jäljen -teoksesta. Voitte tutustua Tapiolan metroaseman laiturilla sijaitsevaan taideteokseen jo matkalla museoon.

Tarinatuokio

Taiteilija Anu Tuomisen Kirjan kannet koivupuuta, ajatukset Australiassa asti -niminen sadutustuoli on taideteos, johon saa ja kuuluu istua. Pulpetissa olevaan vihkoon voi kirjoittaa oman, taideteosten siivittämän sadun. Teos sijaitsee Kosketus-näyttelyssä.

Yhdessä tekemistä

Näyttelyt suunnitellaan aina niin, että siellä on paikkoja, joissa voi tehdä ja kokeilla yhdessä. Kysy niistä henkilökunnalta tullessasi museoon.

Yleistä perheille

Miksi taiteeseen ei saa koskea?

Museon tehtävä on säilyttää taide myös tuleville sukupolville, joten autathan meitä tässä tehtävässä. Älä siis koske taideteoksiin, sillä koskettelu vaurioittaa niiden herkkää pintaa, ja voi aiheuttaa pysyviä jälkiä tai vaurioita ainutkertaisiin teoksiin. Kaikki taideteokset eivät kestä puhdistamista, jolloin käsistä ja sormista siirtyvää rasvaa ja likaa ei voida poistaa. Lapselle voi kertoa esimerkkinä peiliin jäävän sormenjäljen. Samanlainen jälki jää teoksiin, vaikka sitä ei aina näkisi. Taideteokset, joihin saa koskea on merkitty erikseen.

Muista liikkua museossa muut kävijät huomioiden ja lasten liikkumista ohjaten, jotta näyttelytilassa on kaikilla turvallista olla. Kannustamme pitämään turvaväliä taideteoksiin. Niitä voi tarkastella vähintään kädenvarren mitan päästä.

Näyttelyssä saa jutella, nauraa ja siellä saa myös itkeä – joten tulkaa yhdessä viihtymään. Paikkoja rauhoittumiseen löytyy myös aina tarvittaessa.

Muistoja vierailulta

Voitte kuvata taideteoksia ja yhteisiä hetkiä museossa omaan käyttöön ilman salamaa tai kameran jalustaa, ellei asiasta toisin mainita. Sosiaalisessa mediassa voit merkitä EMMAn kuviisi ja videoihisi tunnuksilla @emmamuseum ja #emmamuseum.

Muuta hyödyllistä

Lastenvaunujen kanssa pääsee kulkemaan WeeGeen kaikissa museoissa. Aulassa on hissi Café WeeGeen vieressä. Lastenvaunuja on myös lainattavissa WeeGee-talon ala-aulasta. Lastenhoitohuone sijaitsee WeeGee-talon pohjakerroksessa (K) wc-tilojen yhteydessä.

Omia eväitä saa nauttia näyttelykeskuksen alimmassa kerroksessa. Sisääntuloaulassa ja ravintolassa ei ole lupa syödä omia eväitä. Ruokaa ja juomia ei voi viedä näyttelyihin turvallisuussyistä. Museossa on istuimia ja rauhallisia paikkoja, joita voi hyödyntää imettämiseen. Ravintolassa on mikroaaltouuni, jossa voi lämmittää vauvanruokaa asioinnin yhteydessä.

Paksut ja märät takit täytyy jättää naulakkoon, kevyet takit saa pitää mukana. Näyttelykeskus WeeGeen aulassa on maksuttomia lokeroita, jonne voi jättää myös reput. Turvallisuussyistä reppua ei saa kantaa selässä museossa. Kädessä kannettavan repun tai laukun saa ottaa museoon.