Saastamoisen säätiö

Saastamoisen säätiön taidekokoelma on Suomen merkittävimpiä suomalaisen ja kansainvälisen taiteen kokoelmia, johon hankitaan jatkuvasti uusia teoksia. Saastamoisen säätiön taidekokoelma on osa EMMAn pysyvää näyttelykokonaisuutta ja se on ollut esillä museon perustamisesta lähtien.

Kokoelman perustana on kuopiolaislähtöisen teollisuussuvun yksityinen taidekokoelma, jota alettiin kerätä 1910-luvulla. Saastamoisen säätiö perustettiin vuonna 1968 tukemaan taidekokoelman kartuttamista, säilyttämistä ja esittämistä.

Kokoelmaan kuuluu nykyään yli 2 600 teosta. Aluksi taidekokoelmaan kerättiin erityisesti suomalaisen Marraskuun ryhmän kuten Tyko Sallisen ja Ilmari Aallon teoksia. Sittemmin kokoelmasta on muodostunut monipuolinen läpileikkaus suomalaisesta kuvataiteesta 1900-luvun alusta nykypäivään. Kokoelmaan alettiin hankkia myös kansainvälistä nykytaidetta 1980-luvun lopusta alkaen.

Taidekokoelman erityisiä painopisteitä ovat ajankohtainen maalaus-, valokuva- ja mediataide. Kansainvälisen nykytaiteen kokoelma lähtee liikkeelle 1960-luvun eurooppalaisen taiteen perinteestä, erityisesti italialaisesta arte poverasta, ja painottuu nykyään erityisesti uuteen maalaustaiteeseen.

Uusimmat kokoelmaan hankitut teokset nostavat esille kysymyksiä siitä, mitä on olla ihminen tämän päivän maailmassa. Ihmisyys on myös EMMAssa esillä olevan Saastamoisen säätiön Kosketus-kokoelmanäyttelyn teema.

Tutustu säätiön uusimpiin teoshankintoihin.

Grönlund-Nisunen: Restless Horizon, 2016. Saastamoisen säätiön taidekokoelma.

Suosittelemme