Espoo Museum of Modern Art

Saastamoisen säätiön taidekokoelma

Saastamoisen säätiön taidekokoelma on Suomen merkittävimpiä suomalaisen ja kansainvälisen taiteen kokoelmia, johon hankitaan jatkuvasti uusia teoksia. Säätiö on EMMAn perustajakumppani ja museon pitkäaikaisimpia yhteistyötahoja.

Saastamoisen säätiön taidekokoelma liitettiin EMMAn kokoelmiin talletuksena museon perustamisen yhteydessä. Kokoelmaan kuuluu nykyään lähes 3000 teosta. Ne ovat Saastamoisen säätiön omistuksessa ja kokoelman sijoituspaikka on EMMA. 

“Saastamoisen säätiön kokoelmateokset pääsivät ensi kertaa laajasti yleisön nähtäväksi EMMAn avauduttua vuonna 2006. Vuosien varrella yhteistyö on syventynyt ja etsii jatkuvasti uusia muotoja. On mahtavaa, että Dialogeja-näyttelyssä uudet hankinnat asettuvat monimuotoiseen vuoropuheluun myös aiempien kokoelmateosten kanssa. Näin taidekokoelman kerrostuneisuus tulee raikkaasti näkyväksi”, Saastamoisen säätiön taidevaliokunnan puheenjohtaja Päivi Karttunen toteaa. 

Taidekokoelman perustana on kuopiolaisen teollisuussuvun kotikokoelma 1910-luvulta. Säätiö perustettiin vuonna 1968 edistämään yhteiskuntaa tieteen ja taiteen keinoin, ja se on siitä lähtien tukenut taidekokoelman kartuttamista, säilyttämistä ja esittämistä. Kokoelman teokset ovat pysyvästi esillä EMMAssa päivittyvin esillepanoin. Lisäksi säätiön taidetta nähdään myös Espoon julkisessa tilassa EMMAn kuratoimana. 

Tutustu säätiön uusimpiin teoshankintoihin.

Suosittelemme