Espoo Museum of Modern Art
Tapio Wirkkalan ikoninen muotoiluperintö esillä ensi kertaa Japanissa taiteilijan 110-vuotisjuhlavuonna


The Sculptor of Ultima Thule esittelee Tapio Wirkkalan – muodon ja materiaalin mestarin – tuotantoa nyt ensi kertaa laajasti japanilaiselle yleisölle. Lauantaina 5. huhtikuuta 2025 Tokyo Station Galleryssa avautuva retrospektiivi juhlistaa taiteilijan 110-vuotisjuhlavuotta 300 teosta kattavalla kokonaisuudella, joka tulee kiertämään vuosien 2025–2026 aikana eri näyttelypaikoissa.
Tapio Wirkkala (1915–1985) on yksi Suomen taide- ja muotoiluhistorian merkittävimmistä vaikuttajista. Hänen ainutlaatuinen muotoilufilosofiansa ja elämäntyönsä on pian nähtävillä Japanissa kiertävässä The Sculptor of Ultima Thule -näyttelyssä. Se kertoo noin 300 teoksen ja kattavan arkistomateriaalin kautta ainutlaatuisen laaja-alaisesta ja visionäärisestä taiteilijasta, jonka ajaton tuotanto kiehtoo yhä uusia muotoilun ystäviä. Näyttely on toteutettu yhteistyössä EMMA – Espoon modernin taiteen museon, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön ja japanilaisen Blue Sheepin kanssa.

The Sculptor of Ultima Thule nimi viittaa Wirkkalan vuonna 1967 suunnittelemaan Ultima Thule -veistokseen sekä samaa nimeä kantavaan ikoniseen Iittalan lasistoon vuodelta 1968. ”Ultima Thule” tarkoittaa äärimmäistä, pohjoisessa sijaitsevaa aluetta, mihin tunnettu maailma loppuu. Näyttely vie katsojan matkalle Wirkkalan muotoiluajatteluun ja taiteilijan elämän kahteen keskeiseen maisemaan: pohjoisen luonnon karuun kauneuteen ja Venetsian lumoaviin väreihin. Kokonaisuudessa nähdään muun muassa hänen Iittalalle, Kultakeskukselle, Veninille ja Rosenthalille suunnittelemiaan käyttö- ja taide-esineitä sekä harvoin esillä olevia uniikkeja vaneriveistoksia.
Erityisesti lasista tunnettu Wirkkala työskenteli useiden eri materiaalien parissa. Hän yhdisti poikkeuksellisella tavalla niin taiteellisen ilmaisun ja käytännöllisyyden kuin perinteiset käsityömenetelmät ja modernin muotoilun, mikä teki hänestä yhden historiamme monipuolisimmista muotoilijoista. Hän vaikutti rohkealla ja innovatiivisella tuotannollaan suomalaisen muotoilun kehitykseen sekä sen kansainväliseen läpimurtoon 1950-luvulla.

”Käsillä tekeminen merkitsee minulle paljon. Voisinpa sanoa, että sillä on minulle melkein terapeuttinen merkitys veistäessäni ja muovaillessani luonnon materiaaleja. Ne innostavat minua ja houkuttelevat uusiin kokeiluihin… Tämä vie minut kuin toiseen maailmaan. Se on maailma, jossa näkökyvyn pettäessäkin silmät sormenpäissä tuntevat liikkeen ja geometristen muotojen jatkuvan muutoksen.” – Tapio Wirkkala, 1979
Näyttely pohjautuu pääosin Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmaan, joka on suurin olemassa oleva kokonaisuus Tapio Wirkkalan ja tämän puolison, keramiikkataiteilija Rut Brykin tuotantoa. Taiteilijaparin henkilökohtaisiin arkistoihin perustuva kokoelma on pysyvästi esillä EMMAssa Bryk & Wirkkala -katseluvarastossa. Lisäksi näyttelyssä nähdään laaja valikoima lasi- ja hopeateoksia Suomen johtavasta, kauppaneuvos Kyösti Kakkosen modernin lasin ja keramiikan kokoelmasta, Collection Kakkosesta.

”Sadat tuhannet museokävijät ovat ihastelleet EMMAssa Tapio Wirkkalan uskomattoman monipuolista tuotantoa. Olemme ylpeitä saadessamme tuoda sen nyt japanilaisen yleisön nähtäväksi yhteistyökumppaneidemme kanssa”, EMMAn museonjohtaja Pilvi Kalhama iloitsee.
The Sculptor of Ultima Thule on toteutettu yhteistyössä EMMAn, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön ja japanilaisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Teokset on valmisteltu EMMAssa kiertonäyttelyä varten. Tokyo Station Galleryn (5.4.–15.6.2025) jälkeen näyttely jatkaa Itamiin Itami City Museum of Art, History and Culture -museoon (1.8.–13.10.2025) ja Gifuun Museum of Modern Ceramic Art -museoon (25.10.2025–12.1.2026). Kiertonäyttelyssä kulkee mukana EMMAn tuottama video Tapio Wirkkalan yhdestä pääteoksesta, Ultima Thule -reliefistä (1967), sekä yhteistyössä Iittalan kanssa kiertonäyttelyyn toteutettu lähes 400 Ultima Thule -lasista koostuva näyttävä installaatio. Näyttelyn yhteydessä on tuotettu kaksi japaninkielistä julkaisua.