Ilona Niemen uusi teos Personae mythologicae on esillä WeeGeen edustan rakennustyömaata kiertävässä aidassa. 28 sielukkaan otuksen kokoelma perustuu suomalaisen mytologiaan.
Tapiolan puutarhakaupunki on saanut nimensä suomalaisesta kansanperinteestä. Tapio on muinainen metsän kuningas, jumala tai haltija. Puutarhakaupungissa urbaani asuminen ja arkkitehtuuri yhdistyvät kauniisti luontoon.
Samaan tapaan Personae mythologiae -teoksessa luonto ja urbaani elämä kulkevat käsi kädessä. Teos koostuu 28:sta otuksesta, jotka on jaettu neljään eri ryhmään vuodenaikoja ja neljää klassista elementtiä – ilmaa, maata, tulta ja vettä mukaillen. Teos nostaa esiin hieman vieraampia mytologisia hahmoja nykyaikaisin vivahtein: eläin- ja ihmishahmot sekoittuvat, eikä sukupuoli ole selkeästi kaksijakoinen. Suomalaista animistista muinaisuskoa peilaten teoksen eläinhahmoilla on sielu, ja ne ovat tasa-arvoisia ihmisen kanssa.
Teoksen taustalla on Christfried Gananderin kirjoittama Mythologia Fennica (1789) – suomalaisen mytologian sanakirja – jota Lönnrot on käyttänyt Kalevalaa kirjoittaessaan. Osa hahmoista pohjautuu Martti Haavion teokseen Suomalainen mytologia (1967).
Mytologiset tyypit
LÄHTEET:
Ganander, C., Mythologia Fennica (1789)
Haavio, M., Suomalainen mytologia (1967)
Wikipedia
Itkonen, E., Suomen sanojen alkuperä (1995)
Koski, M., Suomalaisia haltijoita ja taruolentoja (2007). Tulikettutarinoita, Ilmatieteenlaitos