Espoo Museum of Modern Art

Nastja Säde Rönkkö, for those yet to be, 2016–2018. Still image
Nastja Säde Rönkkö, for those yet to be, 2016–2018. Still image

26.02.2020 - 02.08.2020

Nastja Säde Rönkkö: for those yet to be

Helmikuussa EMMAssa nähdään Vuoden nuori taiteilija 2019 -palkinnon saaneen Nastja Säde Rönkön (s. 1985) teos for those yet to be (2016–2018). Teos on sarja videoperformansseja, jotka käsittelevät tunteita, joita ilmastonmuutos ja ympäristötuho herättävät. Projektissa Rönkkö vierailee maapallomme hauraissa kohteissa, joita ihminen toiminnallaan tuhoaa tai on jo tuhonnut, ja lähettää viestejä jälkipolville poliittisen kuvaston keinoin. Teos kuuluu EMMA-kokoelmaan ja on esillä kokonaisuudessaan ensimmäistä kertaa.

Tšernobylin, Talvivaaran ja Fukushiman kaltaisista paikoista on tullut käsitteitä, jotka toimivat synonyymeina onnettomuuksille ja ympäristötuholle. Ihmisen toiminnan, kuten teollisuuden aiheuttamat ympäristökatastrofit ovat usein laaja-alaisia ja pitkäkestoisia – ne läpäisevät kokonaisia ekosysteemejä ja niiden vaikutukset saattavat säilyä yli useiden sukupolvien.

Rönkkö hyödyntää teoksessaan poliittisissa mielenilmaisuissa käytettyä elettä – hänet nähdään kussakin videossa käsissään pahvinen kyltti, johon on kirjoitettu lyhyt viesti. Teoksessa on 27 videota ja jokaiseen kuuluu teksti.

Tutustu teokseen

 

Kuuntele Artpodin ja EMMAn yhteistyössä toteuttama jakso aiheesta Taide ilmastokriisissä. Vieraana taiteilija Nasta Säde Rönkkö ja itsenäinen kuraattori Essi Vesala.

Liittyvää sisältöä