Espoo Museum of Modern Art

Michael Schilkinin ihastuttavia keramiikkaeläimiä nähdään Lotta Mattilan suunnittelemassa eläinten maailmassa

Leopardi-veistos vuodelta 1961, jonka on tehnyt keramiikkataiteilija Michael Schilkin . Teos on esillä Lotta Mattilan suunnittelemassa ympäristössä, EMMAssa.
Michael Schilkin: Leopardi, 1961. © Ari Karttunen / EMMA. Collection Kakkonen
Leopardi-veistos vuodelta 1961, jonka on tehnyt keramiikkataiteilija Michael Schilkin . Teos on esillä Lotta Mattilan suunnittelemassa ympäristössä, EMMAssa.
Michael Schilkin: Leopardi, 1961. © Ari Karttunen / EMMA. Collection Kakkonen

Michael Schilkin feat. Lotta Mattila -näyttelyssä on esillä ilmeikäs joukko keraamisia eläinveistoksia. Näyttelyssä kävijä näkee elinympäristöjä, joissa kahden eri aikakauden taiteilijan eläinveistokset kohtaavat. Pääosin kauppaneuvos, keräilijä Kyösti Kakkosen kokoelmaan perustuva näyttely on esillä Bryk & Wirkkala -katseluvaraston yhteydessä 2.6.2020–28.2.2021.

Modernismia edustava Michael Schilkin (1900–1962) kertoo kuviensa avulla tarinoita. Hän on tunnettu suurista, julkisivuihin toteutetuista teoksista, mutta myös pienistä, sympaattisista eläinveistoksistaan. Schilkinin tarinalliset seinäreliefit rikastuttavat edelleen Helsingin katukuvaa esimerkiksi Arabian tehtaan ja Helsingin Kauppakorkeakoulun entisen päärakennuksen julkisivuissa. Eläinaiheita Schilkin käsitteli läpi uransa. Hän vangitsi veistoksissaan hienosti eläimen liikkeen ja luonteen.

Venäläissyntyinen Michael Schilkin teki Suomen ohella kansainvälistäkin uraa keramiikkataiteilijana ja kuvanveistäjänä. 21-vuotiaana Suomeen emigroitunut Schilkin opiskeli Helsingin taideteollisessa keskuskoulussa ja teki pitkän uran Arabian tehtaan taideosastolla taiteilijana.

EMMAssa esillä olevan Michael Schilkin feat. Lotta Mattila -näyttelyn on kuratoinut niin ikään keramiikan parissa työskentelevä sekä eläinaiheistaan tunnettu nykytaiteilija Lotta Mattila (s. 1986). Hän on suunnitellut näyttelyyn erilaisia elinympäristöjä, jossa Schilkinin eläimet asustavat. Lasten ja aikuisten kanssa yhdessä Schilkinin eläimiä katselevat Mattilan omat eläinveistokset, kuten karhunpoikaset, oravat ja paviaani.

”Savi on materiaali, joka toistaa työstäjänsä liikkeet ja tunteet. Lähestyin Schilkinin tuotantoa kollegan näkökulmasta, koska olen itsekin tekijä ja työskentelen saven parissa. Henkilö, joka tuntee materiaalin, pystyy lukemaan näitä kädenjälkiä vielä poltetusta kappaleesta. Schilkinin keramiikkaveistokset kertovat minulle tarinaa työhuoneellaan savea muovaavasta, työstään nauttivasta taiteilijasta. Eläinhahmot taas saavat mielikuvitukseni laukkaamaan niiden omiin tarinoihinsa. Tilaan luoduilla maisemilla ja kohtaamisilla haluan avata noita tarinoita museokävijälle, ja omat veistokseni asettuvat kävijän seuraksi ihailemaan Schilkinin tuotantoa”, kertoo Lotta Mattila.

Schilkinin elämäntyö ajoittuu samaan ajanjaksoon esimerkiksi Kaj Franckin, Birger Kaipiaisen ja Rut Brykin taiteellisen työn kanssa. Schilkin ja Bryk työskentelivät samaan aikaan Arabian keramiikkatehtaalla. EMMAn näyttely on esillä Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin elämäntyötä esittelevän Bryk & Wirkkala -katseluvaraston yhteydessä, vaihtuvan näyttelyn tilassa, ja tuo kahden uraauurtavan modernistin ja entisen kollegan työt keskenään vuoropuheluun.

Lue lisää