Espoo Museum of Modern Art

Julkista taidetta uuden pikaraitiolinjan varrella

Jenni Tieaho, Hummani hei!, 2023. EMMA-kokoelma © Paula Virta / EMMA
Jenni Tieaho, Hummani hei!, 2023. EMMA-kokoelma © Paula Virta / EMMA

Pääkaupunkiseudun ensimmäinen pikaraitiolinja alkoi liikennöidä lauantaina 21. lokakuuta 2023. Reitin varrelta Espoosta löytyy EMMAn kuratoimaa julkista taidetta. Uusin teos on Jenni Tieahon Hummani hei! Vermon raviradan yhteydessä.

Jenni Tieahon (s. 1969) Hummani hei! -teosta voi nyt ihastella pikaraitiolinja 15:n kyydistä. Vermon raviradan aitaan suunniteltu teos koostuu yhdeksästä alumiinikomposiittilevystä, joita koristaa kuvat taiteilijan hevosaiheisista veistoksista viimeisen 20 vuoden ajalta. Valotaiteilija Pekka Järvilehto on sovittanut veistosten teoskuvat levyille sopivaksi kokonaisuudeksi yhteistyössä Tieahon kanssa.

Kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Jenni Tieahon teosten aiheiden ja materiaalien lähtökohtana on luonto, erityisesti suomalainen metsä. Hän käyttää suurikokoisten veistostensa materiaalina muun muassa villipajua, koivun tuohta ja kasvien eri osia. EMMAn, Espoon kaupunkitekniikan keskuksen sekä Vermon raviradan edustajat valitsivat Tieahon tämän komissioteoksen toteuttajaksi. 

Taiteilija Jenni Tieaho © Paula Virta / EMMA

Jenni Tieaho oli raviradan yhteyteen luonteva taiteilijavalinta. Hän on tehnyt lukemattomia upeita hevosveistoksia eri luonnonmateriaaleista vuosien varrella. Teoksen paikaksi valikoitui Vermon aita ja toteutustapa pohjautuu kuvamateriaaliin Jennin teoksista”, EMMAn intendentti Henna Paunu kertoo.  

“Olemme Vermossa erittäin iloisia, että saimme yhdessä Espoon kaupungin kanssa uudistettua raviradan takasuoran aidan. Hevosaiheiset taideteokset ja umpinaisen aidan avaaminen ovat parasta markkinointia Vermolle. Raide-Jokerin matkustajat ja ohikulkijat pääsevät nyt nauttimaan sekä elävistä hevosista että korkealuokkaisista hevoskuvista”, Vermon toimitusjohtaja Pertti Koskenniemi summaa.

Jenni Tieaho, Hummani hei!, 2023. EMMA-kokoelma © Paula Virta / EMMA

Pikaraitiolinja 15:n varrelta löytyvät taideteokset

Pikaraitiolinjalla on nyt nähtävillä neljä julkisen taiteen teosta EMMAn kuratoimana. Juuri valmistunut Jenni Tieahon Hummani hei! sijaitsee Vermon ja Perkkaan pysäkkien välissä. Armi Tevan Linnuntie-teos Otarannan pysäkillä ja Kati Immosen Rhodojen suojassa Laajalahden pysäkillä, valmistuivat lokakuussa 2022 osana pikaraitiolinjan reitille Espoon alueelle laadittua taideohjelmaa, jonka tilasi Espoon kaupungin PAAF (Public Arts Agency Finland). Lisäksi vuonna 2003 Leppävaaraan valmistunutta Gerda Huijbersin yhteisöllistä Lippumeri-teosta on uudistettu ja se on sijoitettu uuteen paikkaan Alberganesplanadin pysäkin yhteyteen. 

 

Otaranta | Armi Teva, Linnuntie (2022)

Armi Teva, Linnuntie, 2022 © Paula Virta / EMMA

Otarannan pysäkkiä Otaniemessä koristaa taiteilija Armi Tevan (s. 1992) teos Linnuntie. Pysäkki sijaitsee Kivimiehen päiväkodin lähettyvillä, jonka sisätiloissa on Tevan vuonna 2018 toteuttama, luontoaiheinen, tilallinen teoskokonaisuus. Linnuntie-teoksen kuvitus on suunniteltu erityisesti lapset huomioiden ja samalla se linkittyy myös päiväkodin teokseen. 

Armi Teva on Aalto-yliopistosta valmistunut taiteilija, joka työskentelee muun muassa julkisen taiteen, kuvitusten ja keramiikan parissa. Linnuntien kuvamaailman lähtökohtana on kaksi Espoolle tärkeää asiaa; luonto ja merellisyys. Teos koostuu useista, kollaasitekniikalla toteutetuista kasvillisuuden, eläinhahmojen ja meriaiheiden kuvituksista. Kollaasit on toteutettu hyödyntämällä eri materiaaleja, kuten öljypastelleja, leikattuja kartonkimuotoja ja digitaalista vektorikuvitusta. 

Laajalahti | Kati Immonen, Rhodojen suojassa (2022)

Kati Immonen, Rhodojen suojassa, 2022. EMMA-kokoelma © Paula Virta / EMMA

Kati Immosen (s. 1971) teos Rhodojen suojassa sijaitsee Laajalahden pysäkillä. Teoksen visuaalinen kehys muodostuu rhodopensaista, jotka liittyvät pysäkin viereisessä metsikössä sijaitsevaan Anja Pankasalon alppiruusupuistoon. Pankasalo oli laajalahtelainen, paikallispolitiikassa pitkään vaikuttanut voimahahmo.

Teoksen alppiruusujen sisällä ja niiden vieressä on kuvituksia Laajalahden historiasta. Kuvamaailma pohjautuu sekä asukkaiden muistoihin ja kokemuksiin alueesta että taiteilijan tutkimaan Laajalahti-seuran 70-vuotisjuhlajulkaisuun. Teosta varten laajalahtelaisille järjestettiin asukastapaaminen EMMAssa, jossa Immonen kertoi työstään ja pääsi kuulemaan asukkaiden tarinoita. Rhodojen suojassa -teoksen alppiruusujen lehtien päällä istuskelee muun muassa laajalahtelaisia piknikillä ja pensaiden suojista löytyy myös alueen kuuluisia eläimiä.

Vermo | Jenni Tieaho, Hummani hei! (2023)

Jenni Tieaho, Hummani hei!, 2023. EMMA-kokoelma © Paula Virta / EMMA

Jenni Tieahon Hummani hei! sijaitsee Vermon raviraidan aidassa Perkkaan ja Vermon pysäkkien välissä. Teos koostuu yhdeksästä alumiinikomposiittilevystä, joita koristaa kuvat taiteilijan hevosaiheisista veistoksista viimeisen 20 vuoden ajalta. Luonnosta ja erityisesti suomalaisesta metsästä teoksiinsa ammentava Tieaho käyttää veistostensa materiaalina muun muassa villipajua, koivun tuohta ja kasvien eri osia. Valotaiteilija Pekka Järvilehto on sovittanut hevosaiheisten veistosten teoskuvat ympäristöön sopivaksi kokonaisuudeksi yhteistyössä Tieahon kanssa. Taiteilijavalinnasta on vastannut EMMAn, Vermon ja Espoon kaupungin edustajat. 

Tieaho on halunnut antaa teokselle nimen, joka herättäisi katsojassa tuttuuden tunteen. Hummani hei! -teoksen nimi viittaa laulaja Tapio Rautavaaran esittämän Juokse sinä humma –kappaleeseen vuodelta 1953. Laulu perustuu suomalaiseen kansansävelmään, jota Rautavaara on muokannut.

Alberganesplanadi | Germa Huijbers, Lippumeri (2003–2023)

Germa Huijbers, Lippumeri, 2003 © Paula Virta / EMMA

Leppävaarassa sijaitseva hollantilaisen taiteilija Germa Huijbersin (s. 1967) teos Lippumeri vuodelta 2003 muodostuu lipputankojen ryhmästä, joiden liehuvia lippuja on suunnitellut sekä taiteilija että alueen eri asukkaat vuosien varrella. Teoksen ilme on uudistunut ja se on sijoitettu uudelle paikalle Alberganesplanadin toiseen päähän pikaraitiolinjan rakennustöiden myötä.  

Lippumeri-teoksen konsepti perustuu yhteisöllisyydelle ja muutokselle. Sen ilme on suunniteltu uudistuvan ajan kanssa alueen eri yhteisöjen, kuten koulujen, kulttuuri- ja asukasyhdistysten suunnittelemilla uusilla lipuilla. Viimeksi lippuja uudistettiin vuonna 2018 tekstiilitaiteilija Greta Muurin Leppävaaran seniorikeskuksen asukkaille pitämässä työpajoissa, jossa aiheena olivat kesämuistot, rakkaus, ilo ja onni.

Lue lisää