Espoo Museum of Modern Art

Rut Bryk: Perhosten tutkija (lepidoperologi), 1950. Yksityiskokoelma.
Rut Bryk: Perhosten tutkija (lepidoperologi), 1950. Yksityiskokoelma.

12.05.2016 - 04.09.2016

Rut Bryk: Taikalaatikko

Rut Bryk oli sodanjälkeisen Suomen taiteen keskeisimpiä taiteilijoita. Hän oli modernin keramiikkataiteen uudistaja, jonka teoksissa on vahva tunnelma ja intensiivistä herkkyyttä. Varhaisten teosten värikästä tarinallisuutta seurasi monumentaalisten teosten tilallisuus ja yhteys arkkitehtuuriin.

Rut Brykin (1916-1999) ja Tapio Wirkkalan (1915-1985) juhlavuoden näyttely esittelee laajasti Rut Brykin tuotantoa. Pääosin EMMAan talletettuun Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmaan perustuva Taikalaatikko-näyttely on Rut Brykin 100-vuotisjuhlanäyttely sekä osa EMMAn 10-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Kokoelmateosten lisäksi näyttelyssä on esillä teoksia yksityisistä kokoelmista ja muista museoista. Kattavassa näyttelyssä on yhteensä noin 200 teosta. Näyttelyn yhteydessä on esillä Rut Brykin tyttären, taiteilija Maaria Wirkkalan materiaalitutkielma Mielen mosaiikki.

Rut Bryk (1916 – 1999) oli suomalaisen modernin keramiikkataiteen keskeisiä uudistajia. Näyttely jatkaa EMMAn suomalaisen modernistisen kuvataiteen ja designin klassikoita esittelevää sarjaa, jossa on aiemmin nähty mm. Tapio Wirkkalan, Birger Kaipiaisen, Lars-Gunnar Nordströmin ja Anitra Lucanderin näyttelyt.

Rut Bryk: Taikalaatikko -näyttelyn kuraattorina on FT, dosentti, kirjailija Harri Kalha, jonka kirjoittaman kirjan EMMA julkaisee näyttelyn yhteydessä. Näyttely jatkaa syksyllä Oulun taidemuseoon. Näyttelyn suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Rut Bryk – suomalaisen keramiikkataiteen uudistaja

Materiaalina keramiikka

Rut Brykin intohimoinen ja rajoja rikkova suhde keramiikkaan sekä lämmin ja inhimillinen kuvamaailma ihastuttavat EMMAn juhlavuoden näyttelyssä. Keramiikka tarjosi Rut Brykille mahdollisuuden oman persoonallisen työskentelytavan löytämiseen ja kansainväliseen uraan.

Keramiikka tekniikkana on kokenut huomattavan arvonnousun 1900-luvun aikana. Rut Bryk oli pohjoismaisen modernismin ja keramiikan kansainvälinen edelläkävijä ja osallistunut omalta osaltaan tähän muutokseen. Aikaisemmin enemmän taideteollisuuteen tai -käsityöhön liittynyt tekniikka, keramiikka, saa yhä enemmän sijaa myös nykytaiteessa.

Graafikko kädet savessa

Rut Bryk opiskeli Taideteollisuuskoulussa graafista suunnittelua vuosina 1936–1939. Pian valmistumisen jälkeen Bryk kutsuttiin suunnittelijaksi Arabian tehtaiden taideosastolle, jossa hänen uransa kesti noin viisikymmentä vuotta. Keramiikan suhteen hän aloitti alusta – opetteli tekniikoita, lasitteita ja värinkäyttöä. Birger Kaipiainen opetti Brykille raaputustekniikan, joka oli luonteva linkki graafiseen ilmaisuun. Brykin menestys alkoi jo 1940-luvun alkupuolella ja sai nopeasti kansainväliset mittasuhteet. Pienten tarinallisten ja esittävien teosten parista Bryk siirtyi uransa aikana suurten monumentaalisten ja tilallisten veistosten tekijäksi. Alkuaikojen piirroksellisuus ja maalauksellinen kolorismi muuntui rytmikkääksi muotojen ja pintojen hallinnaksi.

Rut Brykin taidetta ajatellaan usein lähinnä osana suomalaisen taideteollisuuden historiaa, koska hän teki teoksensa pääasiassa keramiikasta ja suosi sarjallista työskentelytapaa. Teokset ovat kuitenkin uniikkeja ja veistoksellisia. Hänen värinkäyttönsä oli hyvin maalauksellista ja teosten yhdistäminen tilaan kertoo edelläkävijyydestä kuvanveistossa sekä modernista visuaalisesta ajattelusta.

Näyttelyn kuraattori Harri Kalha on kirjoittanut ”Brykin teokset kutsuvat lähelle taktiilisuuden ja aistillisen kolorismin voimalla.” Arkkitehtonisista ulottuvuuksista huolimatta me haluamme tuntea teoksissa Rutin sormien kosketuksen. Vaikka Taikalaatikon tiloissa on paljon avaruutta – symbolista tyhjää tilaa – tuo avaruus on tarkoitettu ihmisille, ei monumenteille.”

Näyttelyssä yhteistyössä: Avotakka