Espoo Museum of Modern Art
Vastuullisuus EMMAssa
EMMA huomioi vastuullisuuden kaikessa toiminnassaan. Toimintamme tulee olla saavutettavaa, ekologista ja yhdenvertaista ja työskentelemme jatkuvasti näiden osa-alueiden vahvistamiseksi. Vastuullinen, saavutettava ja oikeudenmukainen museo luo parhaimmat edellytykset taiteen esittämiselle ja siitä nauttimiselle. Uskomme taiteen kykyyn vaikuttaa ihmiseen ja yhteiskuntaan.
EMMAn organisaation ytimessä on avoimesti keskusteleva, innostava ja ratkaisukeskeinen työyhteisö. Vastuullisuuden toteuttaminen sisältyy jokaisen työntekijän tehtäviin. Kehitämme toimintaamme jatkuvasti yleisöjämme ja sidosryhmiämme kuunnellen ja heitä vastuullisiin valintoihin kannustaen. Hyödynnämme toiminnassamme asiantuntijoidemme ja yhteistyökumppaniemme osaamista ja tiedostamme samalla, että toiminnallamme on vaikutus koko alan kehitykseen. Reagoimme ympäröivän maailman muutoksiin vastuullisesti.
EMMAlle on myönnetty Sustainable Travel Finland -merkki osoituksena arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen.
Tältä sivulta löydät esimerkkejä toimistamme vastuullisen museontoiminnan eri osa-alueilla.
Esteettömyys ja saavutettavuus
Fyysisen, tiedollisen ja taloudellisen saavutettavuuden sekä yhdenvertaisuuden kehittäminen on osa EMMAn jokapäiväistä toimintaa. Haluamme tarjota taiteen kokemisen mahdollisuuksia museotilan lisäksi myös museon ulkopuolella ja digitaalisissa ympäristöissä.
Esteettömyys
- EMMA on esteetön kohde. Museon 2. kerrokseen pääsee hissillä ja rakennuksessa on tilavat kynnyksettömät käytävät. Henkilökuntamme on paikalla sinua varten ja vastaa mielellään kysymyksiisi!
- Tarkemmat tiedot EMMAn esteettömyydestä ja siihen liittyvistä käytänteistä löydät kootusti Esteettömyys ja saavutettavuus -sivultamme.
Tiedollinen saavutettavuus
- EMMA pyrkii viestinnässään ja teksteissään selkeyteen ja ymmärrettävyyteen.
- Kuuntelemme yleisöämme. Olemme tehneet vuosina 2020−21 tutkimuksen näyttelyteksteistä, jonka pohjalta uudistimme näyttelytekstejämme. Hyödynnämme saavutettavuuden parantamiseksi myös kävijätutkimuksia sekä esimerkiksi Museokortin tilastoja.
- Opastus tai taidepaja on mahdollista varata myös selkosuomeksi.
- Suurimmasta osasta näyttelyistämme voi lukea johdantotekstin selkosuomeksi sekä näyttelytilassa että verkossa.
- EMMAn verkkosivuilla on selkosuomiosio, jossa koottuna tärkeimmät tiedot museosta.
- Tarjoamme tietoa näyttelyiden sisällöistä myös videoiden muodossa: näyttelytiloissa on esillä muun muassa useita taiteilijahaastatteluita.
- Näyttelyiden tekstit ja verkossa olevat tekstit ovat lähes kaikki aina suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Yleisötapahtumia varten on hankittu vuoden 2024 aikana induktiosilmukka, joka on käytössä kaikissa EMMAn keskustelutilaisuuksissa.
Taloudellinen saavutettavuus
- EMMA pyrkii tarjoamaan taloudellisesti saavutettavia taide-elämyksiä niin museotilassa kuin kaupunkiympäristössä.
- EMMAn julkisen taiteen kokoelmia on esillä ympäri Espoota kaupunkitilassa ja erilaisissa julkisissa tiloissa kuten kouluissa. Saastamoisen säätiön kokoelmia on puolestaan esillä Espoon uusissa perhekeskuksissa.
- Suurin osa EMMAn näyttelytiloissa tapahtuvasta ohjelmasta kuuluu pääsylipun hintaan.
- EMMAan on aina ilmainen sisäänpääsy alle 18-vuotiaille ja joka perjantai on ilmainen sisäänpääsy kaikille kävijöille klo 15 alkaen. Lisäksi myös Kaiku-kortilla on ilmainen sisäänpääsy EMMAan. Tältä sivulta löydät tarkemmat tiedot kaikista ilmais- ja alennuslippuryhmistä.
Digitaalinen saavutettavuus
- EMMA tuottaa jatkuvasti verkkoon uusia sisältöjä, joista voit nauttia mistä päin maailmaa tahansa. Näyttelyiden mobiilioppaat ja taiteilijahaastatteluvideot löydät EMMAn verkkosivuilta ja digitaalisesta museopalvelusta EMMA Zonesta.
- EMMA pyrkii takaamaan verkkosivustonsa saavutettavuuden Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 mukaisesti
- EMMAn verkkosivut www.emmamuseum.fi ja emmazone.fi täyttävät Verkkosisällön saavutettavuusohjeiden (WCAG) suurimmalta osin. EMMAn verkkosivujen saavutettavuusseloste ja palautelomake löytyvät täältä. EMMA Zonen saavutettavuusselosteen löydät tältä sivulta.
Yhdenvertaisuus
Pyrimme siihen, että jokainen voi nauttia EMMAn tiloista, tapahtumista ja toiminnasta sekä taiteen voimasta syntyvistä kokemuksista turvallisesti ja omista lähtökohdistaan. Otamme kaikessa suunnittelussamme huomioon moninaiset yleisöt. Tässä muutamia esimerkkejä toimistamme yhdenvertaisuuden edistämiseksi.
- Olemme kaikki yhdessä vastuussa turvallisemmasta taidemuseotilasta. Lue EMMAn Turvallisemman tilan periaatteet.
- EMMAssa on nollatoleranssi syrjinnälle ja henkilökuntaamme on ohjeistettu syrjintään, häirintään ja kiusaamiseen puuttumiseen.
- EMMAn tapahtumat suunnitellaan erilaisille kokijoille tarjoamalla esimerkiksi eri aistein koettavaa ohjelmaa sekä ohjelmaa, jossa ei tarvitse osata suomen kieltä.
- Tarjoamme EMMAssa alustan moninaisille yhteistyökumppaneille ja esiintyjille. Näin laajennamme myös omaa tietouttamme yhteiskunnassa tapahtuvista muutoksista ja ilmiöistä.
- EMMAn kouluille suunnatussa ohjelmassa on huomioitu koululuokkien erilaiset oppijat ja esimerkiksi kielellisen tuen tarpeet: oppaat osaavat selkosuomea ja käytössä on tarvittaessa esim. kuvakortit.
- Näyttelyohjelmisto suunnitellaan siten, että se tuo esiin erilaisista lähtökohdista tulevien taiteilijoiden teoksia.
- WeeGee-näyttelykeskuksen vessoista suurin osa on sukupuolineutraaleja.
- EMMAlla on sisäinen yhdenvertaisuussuunnitelma.
- Pidämme huolta työntekijöidemme ajankohtaisesta koulutuksesta. Työntekijämme ovat saaneet koulutusta viime vuosina esimerkiksi sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta sekä yhdenvertaisuudesta ja mikroaggressioihin reagoimisesta.
- Moninaisuusagentti arvioi vuonna 2020 pyynnöstämme EMMAn asiakaskokemusta moninaisuuden näkökulmasta.
- Vuonna 2024 tehtiin EMMAn yhdenvertaisuutta edistäviä toimenpiteitä listaava ja arvioiva raportti haastattelemalla EMMAn työntekijöitä. Käytämme raporttia apuna suunnitellessamme lähivuosien yhdenvertaisuustoimenpiteitä.
- Vuosina 2025-2027 EMMAssa toteutetaan hanke, jonka tavoitteena on tehdä museo saavutettavammaksi ja kutsuvammaksi niin Espoon kuin muun pääkaupunkiseudun kansainvälisille asukkaille.
Ekologisuus
Olemme osa museokentän vihreää siirtymää ja suunnannäyttäjä alalla. EMMA kehittää toimintaansa jatkuvasti ekologisemmaksi Ekokompassi-ympäristöohjelman tukemana.
EMMAlle myönnettiin Ekokompassi-sertifikaatti vuonna 2021 tunnustuksena konkreettisesta ympäristötyöstämme. Sertifikaatin kriteerien täyttyminen tarkastetaan kolmen vuoden välein. EMMAn uusinta-auditointi hyväksyttiin loppuvuodesta 2024.
Ekokompassi-kaudella 2024–2027:
1)
Laskemme EMMAn hiilijalanjäljen, jotta voimme entistä paremmin tehdä työtä sen pienentämiseksi. Hiilijalanjälki lasketaan vuoden 2025 aikana ja tuloksen saatuamme asetamme prosentuaalisen tavoitteen sen vähentämiseksi. Sen toteutumista seuraamme vuosittain. Osana tätä työtä selvitämme digitaalisten sisältöjemme ympäristölle aiheuttaman kuormituksen.
2)
Koko museon henkilökunta osallistuu ja on sitoutunut jatkuvaan, ekologiseen muutokseen. Museon ympäristötyötä koordinoi toimintoja läpileikkaava Vihreän kädenjäljen työryhmä, joka sekä hankkii ja jakaa tietoa, että ehdottaa muutoksia toimintaan.
3)
Viestimme ympäristöteoistamme aktiivisesti asiakkaillemme ja sidosryhmillemme ja kannustamme heitä ekologiseen elämäntapaan.
Kuulemme mielellämme, jos sinulla on ajatuksia siitä, kuinka voisimme tulevaisuudessa muuttaa toimintaamme entistä ympäristöystävällisemmäksi. Palautelomakkeen löydät täältä.
Voit lukea alta siitä, miten jo olemme muuttaneet toimintaamme ekologisesti kestävämmäksi.
Näin toimimme jo ympäristön hyväksi
- EMMA on toiminut asiantuntijakumppanina Vihreä taide -laskurin kehittämisessä, joka tarjoaa työkaluja kuvataiteen kestävyyssiirtymään.
- Näyttelyidemme kestoja on pidennetty, jolloin yksittäisen näyttelyn tuottamisesta syntyvä hiilijalanjälki on pienentynyt suhteessa museovierailuiden määrään.
- Kierrätämme olemassa olevat näyttelyrakenteet tulevissa näyttelyissä. Mikäli näyttely edellyttää uuden materiaalin hankkimista, materiaali hankitaan mahdollisimman läheltä ja ympäristöystävällisesti tuotetusti sekä sen jatkokäyttö huomioiden. Mikäli materiaalia ei voida käyttää museon omissa tulevissa hankkeissa, sille etsitään jatkokäyttökohde muualta.
- Laadimme näyttelykohtaisesti kuljetus- ja matkasuunnitelmat huomioiden samalla myös muut näyttelyt, jotta voimme minimoida (ja yhdistää) teosten, taiteilijoiden, ulkopuolisten kuraattoreiden sekä EMMAn oman henkilökunnan turhaa matkustamista.
- Lisäämällä museon omien kokoelmien esittämistä teoskuljetusten osuus hiilijalanjäljestämme vähenee ja samalla varastointitarve pienenee.
- Kokoelmahankinnoissa ja julkisen taiteen hankkeissa huomioidaan aina ekologisuus ja teosten elinkaari.
- EMMAn tapahtumissa ja taidepajoissa painotetaan aineettomuutta. Mahdollisimman suuri osuus taidepajatarvikkeista kierrätetään.
- Näyttelykutsujen ja -esitteiden painaminen ja lähettäminen on lopetettu vuonna 2021. Lähetämme näyttelykutsut nykyään sähköisesti.
- EMMA Shopin lasi- ja keramiikkatuotteiden valikoimassa on painotettu kotimaisten tekijöiden lähi- ja pientuotantoa.
- EMMA on Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n jäsen.
Vastuullinen hallinto EMMAssa
EMMAn hallintoa ja päätöksentekomenettelyä läpivalaiseva Hyvän hallinnon ohje laadittiin jo vuonna 2013. Ohjeessa määritetään vastuiden ja toimivallan rajat taidemuseosäätiön hallituksen ja toimivan johdon välillä.
Hyvän hallinnon ohje kattaa myös läpinäkyvän taloudenpidon mukaan lukien vastuullisen varainhoidon kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Viimeisimmällä päivityskierroksella EMMAn strategiaan täydennettiin lisäksi kestävän talouden tavoite.
Taiteilijoille maksettavien palkkioiden perusteena EMMAssa käytetään edunvalvontajärjestöjen ja Opetus- ja kulttuuriministeriön suosituksia. Henkilökunnan palkkaus- ja palkitsemisjärjestelmä taas perustuvat osaamiseen ja työssä suoriutumiseen. Niiden arvioinnin pohjana on Mandatum Lifen kehittämä Palkkavaaka-järjestelmä.
Kannustamme yhteistyökumppaneitamme ja sidosryhmiämme toimimaan kestävästi ja eettisesti niin hallinnossaan kuin muussa toiminnassaan. EMMAn menettelytapaohje (2023) liitetään kaikkiin uusiin sopimuksiin tai tuodaan esiin neuvotteluja käytäessä.
First Whistle -ilmoituskanava
Whistleblowing-, eli ilmoituskanavan kautta kaikki organisaation jäsenet ja myös ulkoiset sidosryhmät voivat ilmoittaa väärinkäytösepäilystään. Ensisijaisesti kannattaa ottaa asiat puheeksi, mutta jos et halua edetä keskustellen, ilmoituksen tekeminen on hyvä vaihtoehto.
Ilmoituskanava on vuonna 2019 vahvistetun EU-direktiivin edellyttämä ja koskee kaikkia yli 50 henkeä työllistäviä organisaatioita.
Ilmoituksenteko-ohjeet löydät täältä. Ilmoituksen voit tehdä tästä linkistä.
Mikäli haluat antaa EMMAlle asiakaspalautetta, voit tehdä sen tällä asiakaspalautelomakkeella.
Anna meille palautetta
Anna meille palautetta! Kerrothan, mikäli sinulla herää kysymyksiä EMMAn vastuullisuustyöhön liittyen tai mikäli haluat antaa meille palautetta. Kuulemme mielellämme sinulta lisää alla olevan palautelomakkeen kautta!