Espoo Museum of Modern Art

Saastamoinen stiftelsen

Saastamoinen stiftelsens konstsamling hör till de viktigaste inhemska samlingarna av finsk och internationell konst. Samlingen utökas årligen med tiotals samtidskonstverk. Saastamoinenstiftelsens samling deponerades i EMMA då museet grundades.

Grunden för samlingen är den privata samling som industrisläkten Saastamoinen från Kuopio började bygga upp på 1910-talet. Stiftelsen grundades 1968 för att stödja utökningen, bevarandet och visningen av konstsamlingen.

Samlingen har idag över 2 600 verk. Till en början förvärvades särskilt verk av medlemmar i den finska Novembergruppen, såsom Tyko Sallinen och Ilmari Aalto. Senare har samlingen utvecklats till ett mångsidigt tvärsnitt av finsk bildkonst från tidigt 1900-tal till vår tid. I slutet av 1980-talet började man också förvärva internationell samtidskonst till samlingen.

Särskilda prioriteringar i samlingen är aktuella verk inom måleri, fotografi och mediekonst. Samlingen med internationell samtidskonst startar från den europeiska 1960-talskonstens tradition, särskilt italiensk arte povera, och är numera särskilt fokuserad på ny målarkonst.

Samlingens nyaste verk lyfter fram frågor kring vad det innebär att vara människa i dagens värld. Det mänskliga är tema också för EMMAs pågående utställning Beröring med verk ur Saastamoinenstiftelsens samling.

  • Frida Hultcrantz, Exit Through Utopia, 2013. Saastamoinen stiftelsens konstsamling. © Paula Virta / EMMA

  • Eetu Huhtala, I sat there, doing nothing, 2020. Saastamoinen stiftelsens konstsamling. © Paula Virta / EMMA

  • Jaakko Pietiläinen, Jag älskar nytt, 2021. Saastamoinen stiftelsens konstsamling. © Paula Virta / EMMA

  • Roland Persson, Panama Papers, 2016. Saastamoinen stiftelsens konstsamling. © Paula Virta / EMMA

  • John Kørner, Mellan två himlar, 2018. Saastamoinen stiftelsens konstsamling. © Paula Virta / EMMA

Vi rekommenderar