Espoo Museum of Modern Art

Leena Luostarinen, Nefertiti tuoksujen puutarhassa, 1998. Rasheed Araeen, Chaar Pellay, 1968–2017. Saastamoisen säätiön taidekokoelma. © Paula Virta / EMMA
Leena Luostarinen, Nefertiti tuoksujen puutarhassa, 1998. Rasheed Araeen, Chaar Pellay, 1968–2017. Saastamoisen säätiön taidekokoelma. © Paula Virta / EMMA

Aina esillä

Saastamoisen säätiön kokoelmanäyttely

Kokoelmanäyttely esittelee Saastamoisen säätiön ajankohtaista suomalaista ja kansainvälistä nykytaidetta.

  • Aina esillä
  • 2. kerros
  • 20€ / Yli 29-vuotiaat

    10€ / Alennusryhmät

    0€ / Alle 18-vuotiaat

    0€ / Museokortilla

EMMAssa esillä olevan Saastamoisen säätiön kokoelmanäyttelyn konsepti uudistuu. Näyttelyn ripustus vaihtuu osio kerrallaan uuteen Dialogeja-näyttelyyn, jonka ensimmäinen kokonaisuus avautui yleisölle marraskuussa 2023. Dialogeja perustuu taideteosten väliselle vuoropuhelulle, ja se on kuratoitu pääasiassa säätiön taidekokoelman viimeaikaisista hankinnoista. Aiemmin avautuneet osiot, Hiljaisuuden kuuntelija ja Ihminen ja luonto, ovat yhä esillä. 

Saastamoisen säätiön kokoelmanäyttelyyn kuuluu myös EMMAn huipputekniikalla varustettu mediatila, jossa esitetään säätiön uusia mediataiteen hankintoja. Kuvataiteilija Jani Ruscica on kuratoinut kolmen mediateoksen kokonaisuuden, joista ensimmäinen nähdään osana nyt marraskuussa avautuvaa Dialogeja-näyttelyä ja kaksi muuta kokoelmanäyttelyn mediatilassa vuoden 2024 aikana:

Rashaad Newsome: Untitled (New Way) 24.11.2023 – 23.11.2025

Loretta Fahrenholz: Mashes of the Afternoon 31.1.2024 – 28.7.2024

Klara Lidén: The Myth of Progress (Moonwalk) 14.08.2024 – 12.01.2025

Tutustu myös kokoelmanäyttelyn taiteilijoista tehtyihin videohaastatteluihin.

Katso opastusaikataulu ja syvennä näyttelykokemustasi asiantuntevan oppaan johdolla.

Dialogeja

Leena Luostarinen, Nefertiti tuoksujen puutarhassa, 1998. Rasheed Araeen, Chaar Pellay, 1968–2017. Saastamoisen säätiön taidekokoelma. © Paula Virta / EMMA

 

Dialogeja on uusi avaus Saastamoisen säätiön kokoelmanäyttelyssä. Sen lähtöajatuksena ovat toimineet teosparit tai -ryhmät, jotka asettuvat vapaaseen vuoropuheluun näyttelytilassa. Ripustus kannustaa kävijää pohtimaan teoksia suhteessa toisiinsa sekä luomaan erilaisia rinnastuksia teosten välille. Näyttely on avoin kutsu dialogiin tai keskusteluun, jossa monenlaiset tulkinnat voivat nousta esiin. Sen kuratoinnista vastaavat yhteistyössä EMMAn ja Saastamoisen säätiön taideasiantuntijat, ja kokonaisuus tulee päivittymään aika ajoin teosryhmittäin.

Nyt avautuvassa osiossa nähdään teoksia taiteilijoilta: Henni Alftan, Rasheed Araeen, Jesse Darling, A K Dolven, Giorgio Griffa, Åsa Hellman, Lynn Hershman Leeson, Roni Horn, Emma Jääskeläinen, Lucy McKenzie, Olli Keränen, Christine Sun Kim, Lee Lozano, Leena Luostarinen, Sandra Mujinga, Rashaad Newsome, Berenice Olmedo, Sini Pelkki, Silja Rantanen, Maja Ruznic, Kain Tapper, Rose Wylie ja Haegue Yang.

Hiljaisuuden kuuntelija

Juhani Linnovaara, Hiljaisuuden kuuntelija, 1955, yksityiskohta. Saastamoisen Säätiön taidekokoelma. © Ari Karttunen / EMMA – Espoon modernin taiteen museo.

 

Miten hiljaisuutta kuunnellaan? Hiljaisuuden etsiminen on osa ihmisenä olemista. Se voi merkitä yhteyttä omaan sisäiseen maailmaan ja vuoropuhelua itsen kanssa. Hiljaa voi olla myös yhdessä. Hiljaisuus voi piinata tai rauhoittaa. Hiljaisuus voi olla vaikenemista ja pitää sisällään salaisuuksia tai vääryyksiä. Onni voi löytyä hiljaisesta meditatiivisesta uppoutumisesta, toistosta tai rutiineista.

Tämä Kosketus-näyttelyn osio on rakentunut Juhani Linnovaaran (s. 1934) Hiljaisuuden kuuntelija -maalauksen ympärille. Tuomalla yhteen kokoelman vanhempia ja uudempia teoksia esille nousee ihmisyyden piirteitä, jotka vaikuttavat ajasta toiseen. Maalauksen rinnalle on koottu teoksia, jotka tutkivat ihmisen sisäistä maailmaa – niin menneisyyden tapahtumia, traumoja ja niiden käsittelyä kuin leikin iloa. Hiljaisuudessa voi kuulla uuden kasvavan.

Ihminen ja luonto

Roland Persson, Panama Papers, 2016. Saastamoisen säätiön taidekokoelma. © Paula Virta / EMMA

 

Syksyllä 2020 avautuneessa osiossa esitellään taideteoksia, joissa luonto on läsnä eri tavoin. Ihminen on osa luontoa ja eläinkuntaa, mutta tasapaino välillämme on usein kadoksissa. Sanotaankin, että ihminen on pedoista julmin. Luonto voi olla meille toimeentulon lähde, raivattava este, tieteellinen haaste, paikka rentoutua tai arvoitus.

Luonnollisen ja luonnottoman välinen suhde on aikanamme hämärtynyt. Luonnontilaa ilman ihmisen vaikutusta on vaikea löytää. Monet taiteilijat kuten Latifa Echakhch, Jani Ruscica ja Roland Persson käsittelevät teoksissaan tätä ihmisen ja luonnon mutkikasta suhdetta.

30 teosta Saastamoisen säätiön taidekokoelmasta

Marraskuussa 2023 julkaistu 30 teosta Saastamoisen säätiön taidekokoelmasta -kirja esittelee poimintoja säätiön taidehankinnoista viime vuosilta. Mukana on edelleen taiteensa kautta vaikuttavia, hienon uran tehneitä jo edesmenneitä taiteilijoita, kuten Vivian E. Browne, Lee Lozano ja Leena Luostarinen sekä vahvan tekemisen kynnyksellä tai sen keskellä olevia taiteilijoita, esimerkiksi Emma Jääskeläinen, Berenice Olmedo, Aura Saarikoski ja Thảo Nguyên Phan. Kirja on jatkoa vuonna 2018 ilmestyneelle samannimiselle kokoelmajulkaisulle.

Saatavilla EMMA Shopin myymälästä ja verkkokaupasta!

Kirjoittajat: Ali Akbar Mehta, Camille Auer, Nimco Kulmiye Hussein, Saara Karhunen, Anders Kreuger, Emma Lilja, Aleksandra Oilinki, Vidha Saumya, Seiskan pojat, Sanna Tirkkonen

Graafinen suunnittelu: Tom Backström

Valokuvat: Ari Karttunen & Paula Virta / EMMA

Liittyvää sisältöä