Alicja Kwade: 88 Seconds, 2017. Private Collection. Courtesy of König Galerie, Berlin / London.
Alicja Kwade: 88 Seconds, 2017. Private Collection, Vienna. Courtesy of König Galerie, Berlin / London.

10.10.2018 - 28.04.2019

Alicja Kwade: Trans-For-Men

Kansainvälisissä taidebiennaaleissa menestynyt Alicja Kwade esittäytyy ensimmäistä kertaa Suomessa näyttelyllään Trans-For-Men. Saastamoisen säätiön tilausteoksen ympärille rakentuva näyttely syventää kuvaa taiteilijan ajankohtaisesta tuotannosta.

  • 10.10.2018 - 28.04.2019
  • 2. kerros
  • 12€ / Aikuiset 0€ / Alle 18- ja yli 70-vuotiaat

Trans-For-Men -näyttely aloittaa EMMAn ja Saastamoisen säätiön välisen merkittävän uuden yhteistyömuodon, jossa kiinnostavalta ja ajankohtaiselta nykytaiteilijalta tilataan vuosittain uusi teos säätiön taidekokoelmaan.

Yhteistyömuodon aloittava Alicja Kwade (s. 1979 Katowice, Puola) on suunnitellut näyttelynsä varta vasten EMMAn ainutlaatuista arkkitehtuuria silmällä pitäen. Berliinissä asuva ja työskentelevä Alicja Kwade on palkittu kansainvälisen nykytaiteen nouseva nimi, jonka teoksia on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut esillä niin Venetsian biennaalissa kuin maineikkaissa museoissa.

Varta vasten EMMAan suunniteltu näyttely

Näyttelyssä viisi veistoksellista teosta käy kiinnostavaa vuoropuhelua sekä museon arkkitehtuurin että sitä ympäröivän maiseman kanssa. WeeGee-talon teollinen betoniarkkitehtuuri ja rakennuksen historia kirjapainona, mielikuva lattialla olleista raskaista painokoneista ja suurista paperirullista on inspiroinut taiteilijaa näyttelysuunnittelussa. Kwade päätyi pääosin lattialle sijoitettuihin suurikokoisiin teoksiin, jotka kaikki kuvaavat liikettä ja muodonmuutosta ja johdattavat katsojaa tilassa.

Mikä tekee asioista sen, mitä ne ovat – vai voisiko kaikki olla aivan toisin?

Näyttelyn keskiössä on Kwaden uusi teos, majesteetillinen, kahdeksasta graniittiveistoksesta koostuva Trans-For-Men (Fibonacci), 2018. Taiteilija pohtii teoksen kautta ihmisen ja luonnon välistä vuorovaikutusta sekä suhdetta luontoon myös laajempana, filosofisena kysymyksenä. Teos jää näyttelyn jälkeen pysyvästi Saastamoisen säätiön taidekokoelmaan.

Kwade on tehnyt myös myös toisen uuden teoksen EMMAn näyttelyyn. Osien vaihto (Puu) -teos liittyy luontoon ja kasvun teemoihin sekä luonnon systeemeihin. Siinä pronssiin valettujen puiden juuret ja oksat kasvavat esiin kuparisista rungoistaan. Puu on ikään kuin jaettu kahdeksaan osaan, mutta osien loogista ja luonnollista järjestystä on muutettu.

Näyttelyn muut teokset niveltyvät puolestaan taiteilijalle läheiseen ajan käsitteeseen. Kwade käsittelee taiteessaan tilaa, materiaa ja ajan käsitettä, ja tätä kautta todellisuuden olemukseen liittyviä suuria kysymyksiä. Mikä tekee asioista sen, mitä ne ovat – vai voisiko kaikki olla aivan toisin?

Näyttelyn ovat kuratoineet Marie Nipper (Creator Projects), sekä EMMAn näyttelyintendentti Arja Miller. Marie Nipper on Copenhagen Contemporaryn johtaja. Hän työskenteli aiemmin ARoS Art Museumin pääkuraattorina sekä Tate Liverpoolin vanhempana kuraattorina.

Näyttelyyn aikana ilmestyy laaja Alicja Kwaden tuotantoa valottava julkaisu, jonka kustantajana toimii Hatje Cantz ja Roulette Russe. Julkaisu on yhteistyöhanke, jossa EMMA ja Saastamoisen säätiö ovat mukana.

  • © Ari Karttunen / EMMA

  • © Ari Karttunen / EMMA

  • © Ari Karttunen / EMMA

  • © Ari Karttunen / EMMA

© Ari Karttunen / EMMA

Liittyvää sisältöä